Feiten onder druk gezet over vermeende aanrandingen in Keulen

Wat zijn de feiten?
De verslaggeving over gebeurtenissen in Keulen tijdens oudjaarsnacht is bijzonder chaotisch verlopen. Allereerst blijkt het binnen het Keulse politieapparaat al niet duidelijk te zijn geweest hoe de avond is verlopen. In eerste instantie was sprake van een rustige nacht. Later werd dat beeld bijgesteld. De chef van de Keulse politie is vandaag op vervroegd pensioen gestuurd.
Het scheiden van informatie op echtheid, onzin, stemmingmakerij of hysterie is een ondoenlijke zaak. Dewereldmorgen.be doet een poging en zet info van overheidsorganen bij elkaar. Gezien de voorgeschiedenis en media-aandacht bestaat de kans dat deze rapportages niet erg betrouwbaar zijn. Onder druk van de publieke opinie wordt gezocht naar bewijs voor iets waarvan niet zeker vaststaat of het wel gebeurd is. De politie roept slachtoffers en getuigen op zich te melden.

Berichtgeving in Duitse kranten van 1 en 2 januari over oudjaar in Keulen meldt dat de politie werd opgeroepen omdat twee vrouwen belaagd werden. Bij aankomst van de politie waren de daders al verdwenen. Deze gebeurtenis is vermoedelijk gepost op een FB-groep * en daar lijkt de geschiedenis een heel eigen leven te zijn gaan leiden.

man met arabisch uiterlijkOnafhankelijk onderzoek
Het valt niet te verwachten dat onder de huidige omstandigheden een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden. Het is duidelijk dat er daders gevonden moeten worden met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk. Tot op heden zijn er wel ruim 30 verdachten in het vizier maar de reeds aangehouden verdachten ook weer op vrije voeten gesteld omdat er onvoldoende bewijs is.

Oudejaarsnacht is rustig verlopen.
Oudejaarsnacht is in de meeste grote steden een nacht met verhoogd risico. Politie en hulpdiensten bereiden zich voor op meer “incidenten” en ongevallen.
Wat is de betekenis van de oorspronkelijke verklaring van de Keulse politie dat de nacht rustig is verlopen? In Amsterdam betekent zo’n verklaring: 157 aanhoudingen en 648 incidenten en dat is ongeveer net zoveel als vorig jaar.

Ook in Rotterdam bleef het redelijk rustig met weinig afwijking ten opzichte van het vorig jaar. Er werd wat vuurwerk gegooid naar politie en hulpdiensten, een schietpartijtje en 450 brandjes. Dat hoort er allemaal bij.

Wat zou dus een normale redelijk rustig verlopen jaarwisseling in Keulen betekenen? Gezien het Keulse inwoneraantal van ruim 1 miljoen vermoedelijk een iets grotere portie vernielingen, inbraken, brandjes, ruzies, en huiselijk geweld dan in Amsterdam of Rotterdam tijdens oudejaarsnacht. En aanrandingen? Uiteraard ook aanrandingen, maar daarvan wordt vaak geen aangifte gedaan.

De vraag die nu nog niet beantwoord is. Is er daadwerkelijk sprake van een oudejaarsviering in Keulen die significant afwijkt van eerdere jaren? Daarmee bedoel ik dus de gebeurtenissen in de nacht van 31 december en niet de ophef in de media in de week daarna. Op Youtube plaatste iemand dit filmpje: Alles gelogen. Diverse “ooggetuigen” van de gebeurtenissen in Keulen in Duitse reportages blijken acteur of werknemer van RTL en WDR.

* (deze groep is tijdelijk gesloten voor nieuwe berichten, de beheerder kan het modereren niet meer bijbenen en toont zich geschokt door hatelijke berichten en de roep om wraak, zijn verklaring daarover is redelijk indrukwekkend)

1 gedachte over “Feiten onder druk gezet over vermeende aanrandingen in Keulen”

  1. Pingback: #MeToo vraagt om een veilige ruimte voor vrouwen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.