Fantastisch nieuws: meer 65-plussers parttime aan ’t werk

Opnieuw zijn meer 65-plussers parttime weer aan het werk gegaan. In het eerste kwartaal van 2012 waren er 162.000 ouderen aan het werk, terwijl dat er in het eerste kwartaal van 2011 nog 129.000 waren.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘De stijging zit vooral bij de zelfstandigen, zij lijken langer door te werken’, zegt een woordvoerder bij het CBS. (Trouw)

Als ik dit lees, lijkt het alsof er iets goed is gebeurd. Meer zelfstandige 65-plussers blijven werken. Is dat omdat ze het zo leuk vinden? Of is dat omdat ze het van armoede moeten doen? Omdat het gewoon niet zo goed gaat met de hele economie en je je als zelfstandige je scheel betaalt aan een goede pensioenvoorziening. De jubelende stemming over meer 65-plussers die zo lekker aan het werk blijven heeft voor mij dan ook een wrange ondertoon.

Nogmaals, als er te weinig banen zijn, hoe haal je het dan in je hoofd om als oplossing te verzinnen dat ouderen langer moeten werken? Laat de jongeren aan de bak en ervaring op doen. Veel ouderen van nu zijn op hun 15e of zo gaan werken, als die 65 zijn, dan mogen ze van mij met pensioen. Al die mensen in de politiek, die zijn pas tegen hun dertigste gaan werken, voor die een keer 40 of 45 werkjaren hebben, duurt wel even.

Misschien is het dogma van langer doorwerken op een bepaalde leeftijd gewoon een raar idee. Misschien moeten we naar een aantal werkjaren voor iemand AOW kan krijgen. 40 werkjaren of zo. Lijkt mij mooi uitgangspunt en met de huidige automatisering is dat vast wel te regelen.

5 gedachten over “Fantastisch nieuws: meer 65-plussers parttime aan ’t werk”

  1. Er zijn genoeg zelfstandigen die willen doorwerken. Maar die stijging zal ongetwijfeld komen door een slechte economie. Niet omdat ze zich scheel zouden moeten betalen voor een goed pensioen, maar omdat de zaak hun pensioen is. Een zaak verkopen is op dit moment natuurlijk gewoon wat lastiger, er zijn er niet veel die het risico aandurven. Bovendien staan veel van die bedrijfjes er ook al door de economische crisis helemaal niet zo florissant bij.

  2. De cijfers zijn wat moeilijk te interpreteren. Zijn de ouderen zelfstandigen die voor hun 65ste al als zodanig werkten, of zijn het mensen die na hun 65ste starten als zzp’er?

  3. In de VS van amerika heet de AOW= social security en dat is het nu geworden in nederland.
    Dus geen staatspensioen. De werkenden van nu betalen de uitkering van de ouden van dagen van NU.

    Eigenlijk is het rondje gekkenhuis dat duizenden Wajongers uitkering en begeleiding, terapie etc. moeten hebben omdat er geen realistisch mensbeeld in het werkveld is.

  4. @3 richard

    Je snapt er echt niets van. De Wajong heeft niets met pensionering te maken.

Reacties zijn gesloten.