Het failliet van de christen democratie

Het CDA werkt hard aan een come back, het CDA denkt dat het nog meedoet, het CDA denkt dat het nog nodig is, het CDA is er van overtuigd dat het nog lang niet failliet is. Maar in Trouw staat dit:

Die is namelijk niet pas sinds de laatste verkiezingen failliet, maar was dat al sinds de dagen dat dominees en regeringsleiders met de zekerheid van Gods zegen juichend de Eerste Wereldoorlog introkken en zo talloze soldaten – aan beide kanten van het slagveld overigens – uit naam van God de loopgraven en de dood injoegen.

Christen-democratie is al failliet sinds in Zuid-Afrika de apartheid werd ingevoerd met een beroep op de Bijbel. Daarbij vergeleken is het akkefietje van het CDA met de PVV kinderspel; al zou het wel eens de herinnering aan deze beide christelijke geweldssanctioneringen kunnen zijn geweest, die het verzet tegen deze samenwerking aanwakkerde.

Het CDA wordt voornamelijk gesteund door gepensioneerden, als ze in de toekomst geen andere mensen aan kunnen trekken, dan houdt het CDA op te bestaan. Is dat erg? Nee, voor mij niet. Ik heb altijd heel weinig ‘christelijks’ aan het CDA gevonden. Het was een partij van mensen die aan de macht wilden zijn en over lijken gingen. Het land moest geregeerd en dat moesten zij doen. Naastenliefde heb ik er al nooit kunnen bespeuren en dat is toch echt iets wat in de bijbel genoemd wordt. Ik zag ze meer als de graaiende Farizeërs waar Jezus zo boos op werd en ze van het voorhof af schopte.

3 gedachten over “Het failliet van de christen democratie”

  1. Dat het CDA vooral steunt op gepensioneerden is nog zacht uitgedrukt. In mijn vorige woonplaats, waar het CDA lang de absolute meerderheid heeft gehad, schuimden CDA hotemetoten naar gewoonte de bejaardenhuizen af om met klauwen met volmachtstemmen van dementerende oudjes naar buiten te wandelen.

  2. De sociaal-democratie trok óók juichend de Eerste Wereldoorlog in. Eigenlijk was dat nóg erger, omdat de sociaal-democratie formeel internationalistisch was, iets waarvan je de christen-democratie niet kunt beschuldigen.

    De sociaal-democraten gaven overigens ook hun zegen aan de koloniale oorlog in Indonesië. Ik mag er altijd graag op wijzen dat de PvdA van start ging met het voeren van een koloniale oorlog.

    De enigen zie zich consequent tegen dit alles hebben verzet, waren de communisten (van velerlei snit) en de anarchisten.

    Als de christen-democratie moreel failliet is, dan is de sociaal-democratie dat niet minder.

Reacties zijn gesloten.