Extreemrechtse terrorist Halle legt bekentenis af

Stephan Balliet, de rechts-extremist die afgelopen woensdag in Halle een aanslag pleegde op een synagoge waarbij twee mensen om het leven kwamen, heeft een uitgebreide bekentenis afgelegd. Ook heeft hij tegen de onderzoeksrechter gezegd uit een extreemrechts, antisemitisch motief gehandeld te hebben.

De verklaring komt overeen met hetgeen Balliet in een online gepubliceerd manifest schreef. Daarin ontkent hij de Holocaust en spreekt zich uit tegen Joden, migranten en het feminisme, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van de Westerse beschaving/het witte ras. Same old, same old. In tegenstelling tot Breivik en Brenton Tarrant (Christchurch) probeert Balliet overigens amper te argumenteren, zijn manifest draagt eerder het karakter van een schuimbekkende tirade, niveau Jan Roos.

Het lijkt er op dat Balliet online geradicaliseerd is. Van banden met extreemrechtse organisaties is tot nu toe niets gebleken, al kan dat natuurlijk nog veranderen. De moordenaar van CDU-politicus Lübcke leek in eerste instantie ook alleen gehandeld te hebben, maar daar bestaat nu toch gerede twijfel over.