Exit Reince Priebus, enter Anthony Scaramucci

Reince Priebus heeft zich teruggetrokken/is eruit gegooid als Stafchef van het Witte Huis (Reince Priebus is een naam die zo uit een Isaac Asimov-verhaal zou kunnen komen, trouwens). De man had Trump  als voorzitter van de RNC tijdens de campagne begeleid en de spanning tussen beiden werd erg groot toen Priebus na de bekende pussy-grabbingtape van Trump hem suggereerde zich terug te trekken. Op dat moment was zoiets blijkbaar nog normaal om te overwegen. Het lijkt inmiddels vele jaren geleden dat dergelijke normen nog iets voorstelden voor een Amerikaanse presidentskandidaat. Blijkbaar was Priebus glad genoeg om toch nog op de trein te springen toen die alsnog voorbij kwam. Maar als we de verhalen moeten geloven werd hij de laatste tijd volkomen genegeerd door in elk geval Ivanka en Jared, die al langer op zijn ontslag aandrongen, en kon iedereen zomaar naar binnen lopen bij Trump.

By Gage Skidmore from Peoria, AZ – Reince Priebus, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56638752

Zijn ontslag (waarvan hij zegt dat hij het zelf genomen heeft) volgt kort op dat van Sean Spicer, die ontslag nam vanwege het aantreden van Anthony Scaramucci als hoofd communicatie, iemand met een zo mogelijk nog grotere bek en foutere tweedehands autoverkopersuitstraling dan Trump zelf, zoals al vrijwel direct bleek. Scaramucci liet zich in een gesprek met Ryan Lizza van The New Yorker namelijk ongekend grof uit over Bannon en Priebus. Bannon zou een zelfpijper zijn, vanwege de media-aandacht die hij zou willen, en Priebus een paranoïde schizofreen. Probeer je eens even voor te stellen dat een Nederlands politicus zoiets over een andere politicus zou zeggen… Hijzelf beweert dat het helemaal niet duidelijk was dat het gesprek in het tijdschrift zou verschijnen, Lizza stelt daarentegen dat er absoluut geen afspraak was dat het off the record zou zijn:

“I had a conversation with Anthony yesterday afternoon. I didn’t want to post the piece until I had a chance to talk to him. In that conversation Anthony made 100 percent clear to me, ‘Look I understand that interview was not off the record, totally within your rights to publish it.’ (Washington Post)

Scaramucci liet in het interview ook merken Priebus ervan te verdenken een van de lekken in het Witte Huis te zijn. Misschien was dit de druppel voor Priebus, die zich waarschijnlijk toch al niet erg gesteund voelde in het Witte Huis ebn bovendien lange tijd ervoor gezorgd heeft dat Scaramucci nu juist niet in het Witte Huis terecht zou komen. Trump heeft als vervanging maar weer eens een generaal erbij gehaald – het is eerder een junta dan een regering die hij leidt inmiddels – John Kelly, die tot voor kort Minister van de Homeland Security was.

Dit alles volgde op de faliekante mislukking in de Senaat van de Republikeinen, bij hun pogingen Obamacare in te trekken. Mogelijk heeft dit de president zo woedend gemaakt – hij krijgt immers helemaal NIETS voor elkaar – dat hij terug moest vallen op het enige dat hij wèl kan: mensen ontslaan. Dat is zijn diepste genot, met mensen spelen, ze zijn macht laten voelen, getuige de sadistische wijze waarop hij nu ook Jeff Sessions laat bungelen, en openlijk genietend mededeelt dat hij nog wel eens zal zien wat er met Sessions gebeurt. Het is een wonder dat er nog mensen bestaan die in het Witte Huis willen werken.

1 gedachte over “Exit Reince Priebus, enter Anthony Scaramucci”

  1. Pingback: Nu alweer exit Anthony Scaramucci uit het Witte Huis | Krapuul

Reacties zijn gesloten.