Exclusief voor Krapuul: Wilders’ belangrijkste Amerikaanse sponsor valt weg!

Daniel Pipes heeft het gehad met Geert Wilders. De belangrijkste Amerikaanse lobbyist voor Israël, die Wilders in de afgelopen jaren steunde met honderdduizenden dollars en die in het Wilders-proces voor Geert had moeten komen getuigen, noemt in een interview met de serieuze Neue Züricher Zeitung (NZZ) van 10 november 2010 “Wilders’ politieke agenda “natuurlijk bizar en “niet serieus te nemen”.

Arieh Eldad, Wilders and Pipes in Israel, 2008

Mijn hemel! Heeft Pipes soms Krapuul gelezen?

Je kunt Daniel Pipes, uitgever van rechts-conservatieve tijdschriften, internetguru, anti-Palestijnse “havik” en ook nog de man die door de laatste president Bush tot president van het “American Peace Institute” benoemd werd om vredesgeld naar oorlogsdoelen te sluizen, deze Pipes, je kunt hem niet gemakkelijk als “dhimmi” definieren.

Hij vindt, dat de VS samen met Israël, onverwijld Iran moeten gaan bombarderen. Turkije is “geïslamiseerd”, wat heel erg schijnt te zijn, maar dat geldt dan weer niet voor Saoedi-Arabië, waarvan hij toegeeft, dat het de islamisten overal aanmoedigt met oliegeld. Ga er maar aanstaan.

Zo een cool, kritisch interview, zoals dat in de NZZ waaruit we citeren, waar vind je dat nog in de Nederlandse pers? En wedden dat ze morgenochtend, zonder bronvermelding, gauw gauw de NZZ gaan lezen? Enfin, beter laat dan nooit…

Dat Wilders voor de sponsors die er toe doen, voortaan “out” is, bleek al bij het bezoek van Somalische Prinses Ajaan Hirsi Ali, dit voorjaar, aan Nederland. Voor de medewerkster van het neoconservatieve*) American Enterprise Institute in Washington DC was Wilders (ooit haar partner in de een “liberale jihad”, nrc, 2003) niet meer dan een “nuttige idioot”, waarvan de gevestigde partijen zoals CDA en VVD “gebruik” zouden moeten maken. Vanaf juli 2010 hebben die partijen dat gedaan. Maar anders dan Ajaan hoopt, trekken ze zo niet de kiezers weg van Wilders’ clubje, maar legitimeren discriminatie en racisme. Ajaan: “Moet ik ze dan àlles voorkauwen?”

Dat is niet, in elk geval, wat de NeoCons willen. Voor hen is de binding van lagere inkomensgroepen aan een religie belangrijk. Je kunt het vergelijken met Hendrik De Man’s Psychologie van het Socialisme (1924, inspiratiebron van Jacques de Kadt, Martin Bosma en GroenLinks). Het komt erop neer, dat je tegenover de rechtse mythe van terugkeer naar een ideaal verleden, een mythe van planmatig geluk moet stellen. Het één en het ander zijn mythe. Het komt er alleen maar op aan om jouw versie geloofwaardiger te maken dan de andere.

DAAR KOMEN WE NATUURLIJK NOG OP TERUG!

Maar goed. Terug naar Pipes en zijn Europese tour. Pipes vindt, en herhaalt dat nog eens voor de NZZ, dat het Europese debat over het gevaar van de Islamisering veel te “primitief” is:

Pipes benadrukt nog eens zijn verschil van mening met Wilders (NZZ, 10/11/10):

Die aktuelle Islam-Debatte  im Westen ist primitiv. Unsere Probleme bestehen doch nicht aus Moscheebauten, Minaretten oder Kopftüchern. Es handelt sich um eine Phantomdebatte, an den eigentlichen Problemen wird vorbeidiskutiert.

Wir müssen Massnahmen ergreifen, um die unbestrittenen, einmaligen Vorzüge der westlichen Zivilisation zu verteidigen, und dabei die Herzen der moderaten Muslime gewinnen, nicht aber Hysterie und Misstrauen streuen.

Samenvatting:

[..] Het gaat toch niet om het bouwen van moskeeën, minaretten of hoofddoekjes? Het is een spook-debat. De discussie gaat niet over de echte problemen.

We moeten maatregels bedenken, om de overduidelijke en unieke voordelen van de westelijke beschaving te verdedigen en daarbij de harten van de gematigde moslims te winnen. Maar we moeten vooral geen hysterie en wantrouwen aanmoedigen.

Jammer genoeg, en Pipes weet dat best, is dat precies wat Wilders, Bosma en Fritsma doen.

Daniel Pipes is dus begonnen om zich -eerst voorzichtig- van Geert Wilders te distantiëren. De links naar Wilders-ondersteuningsfondsen verdwenen al vroeg in het voorjaar van Pipes’ sites.

Bij zijn bezoek aan Berlijn van vorige week, vergeleek Pipes al Wilders’ “eenzijdige” aanpak met de meer degelijke partijformatie van Stadtkewitz  (Ik berichtte daarover (Duits): link), overgenomen bij de NRZ).

Nu staat het echter zwart op wit bij de Neue Zürcher Zeitung. Wilders verliest zijn belangrijkste Amerikaanse steun. Waar gaar de PVV nu zijn geld vandaan halen?

Nederland, let op uw saeck!

19 gedachten over “Exclusief voor Krapuul: Wilders’ belangrijkste Amerikaanse sponsor valt weg!”

 1. Zo, dat is één! 😎 En als ik het goed in kan schatten is dat een wereldje van ‘ons kent ons’ en als er een aan zijn stutten trekt, dan volgen er vast wel meer. Daarbij vind ik het van de gekke dat een Nederlandse politicus een niet-partij op kan richten die wordt betaald met buitenlands geld. Dat vind ik buitenlandse bemoeienis en ongewenst!

 2. erm waar lees ik dat Daniel zegt dat Geert geen rooie cent meer krijgt ?
  het weghalen van links zegt niet zo veel hoor.

 3. @joop
  Zoals Huib al aangaf, “Wilders’ politische Agenda ist natürlich bizarr und nicht ernst zu nehmen, sein Parteiprogramm voller unhaltbarer Versprechungen und einfacher Lösungen.”

  In combinatie met het verwijderen van de links doet dat wel vermoeden dat ie Wilders niet meer steunt. Maar je hebt wel een punt, dit kan ook retoriek zijn om z’n eigen straatje schoon te vegen nu het doel is bereikt: Geert met macht. Wellicht steunt ie de PVV nog altijd financieel.

 4. Ik heb nergens geschreven dat Wilders helemaal geen geld meer krijgt uit de verschillende fondsen waar Pipes bij betrokken is. Maar Daniel Pipes is een heel belangrijk man en als hij Wilders “bizar” noemt en afstand neemt van het demoniseren door Wilders van hoofddoeken, minaretten, enz., dan kun je ervan uitgaan, dat er in de VS en in Israel naar hem geluisterd wordt. Het effect hiervan zal zonder twijfel zijn, dat Wilders financieel afhankelijker wordt van marginale ultras, zoals Arieh Eldad, die op 5 december a.s. zijn gastheer is in Tel-Aviv.

 5. @1 Keira
  Weet je welke partij nogal wat boter op zijn hoofd heeft? De voorloper van de PvdA, de SDAP. Werd gesponsord door ene Bahlmann, Duits industrieel.
  Hij stak Domela Nieuwenhuis in het begin ook wel eens wat toe, dus anarchisten kunnen dit niet uitspelen haha 😮

 6. Turkije is “geïslamiseerd”, wat heel erg schijnt te zijn,

  Vroeger kon je chez nous TRT op de kabel krijgen, die is er van afgegooid voor weet ik veel welke quasi-Hollandsche pulpzender uit Luxemburg of daaromtrent.
  TRT is een goede graadmeter van hoe Turkije er voorstaat. Zijn de zingende dames nog kortgerokt en gedecolleteerd? Mijn vermoeden is van wel. De huidige regeringsparrtij doet daar niet veel aan af. Zulke beelden zul je uit Saoedi-Arabië niet te zien krijgen maar die neoconhuichelaars hebben zo hun eigen wormen en maden.

 7. hehe eindelijk het afbrokkelen begint wilders zijn partij geen steun meer uit amerika 😎
  nu nog het cda vvd en dan weer verkiezingen met deze patijen gaan we naar de verdoemenis
  wij gaan al het gelag zelf betalen de sw ouderen de werkende klasse die gaan het gelag betalen in dit land
  er moet bezuinigd worden maar bezuinig dan op de landmacht of de ministers zelf maar laat gehandicapten en werkende met rust
  IK HOOP DAT DIT KABINET GAUW VALT TUIG DAT HET IS KABINET RUTTE 😡
  NIEUWE VERKIEZINGEN VOOR DAT HET LAND IN DE VERNIELING GAAT
  GROETJES WIM UIT EINDHOVEN

 8. Daniel Pipes is een van de meer gematigder Islamofoben. Hij gelooft nog altijd in het bestaan van een gematigde Islam. Dit in tegenstelling van veel van zijn vroegere medestanders die nog verder zijn geradicaliseerd dan hijzelf.

  Ik vrees dat Wilders nog altijd van de grotere Loons genoeg geld krijgt.

 9. Of Pipes zijn financierinng zou hebben ingetrokken en zo ja, of dit zou helpen Wilders maniakel missies in te perken, ik waag dit te bewtijfelen.

  Ik heb de moeite genomen om iets verder te zoeken op wiens uitnodiging(en) Wilders op sinterklaasdag zijn eigen cultuur in de steek laat om in Israel te gaan speechen.

  Ik kwam dit interview met Eldad tegen, hier citaat einde ervan:

  “Gordon: How do you see the future of Israel as an independent Jewish state in the Middle East?

  Eldad: We must reintroduce the truth that the land of Israel belongs to the people of Israel. Israelis must have the same commitment to the land of Israel that every citizen in the world feels towards their homeland. We must recognize the State of Israel as a Jewish State, not only a state of Jews. With God’s help we will overcome all challenges. The Arabs are not the problem. It is the Jews that we have to change.””

  bron: http://www.newenglishreview.org/custpage…/28165

  Wat mij daarin opviel was de arabieren het probeem niet zouden zijn maar dat het aan de mentaliteit van joden zou liggen dat ze er zijn.
  Dit zou dus ook tegenstrijdig met Wilders boodschap zijn

  Tot zover mijn bijdrage.
  Het is voor mij onbegonen on vruchteloos werk me in dit MO concflict te verdiepen, er iets zinvols van te maken.
  Het MO als mondiale markt in relatie tot Israel’s buurt staten is dusdanig qua geschiedenis, oud kolonialisaite en neo beladen dat het m.i. machts hoofdrol op het geo politiek schaakbord speelt.
  Mijn ideen daarover zijn slechts om daar als beginnetje olie vrij daarvan te komen.Dit omdat ik, zoals eerder genoemd vind dat dit conflict niet in de EU maar in het MO als brandhaard thuis hoort.
  Als de EU een beetje kan helpen blussen scheelt dat hopelijk wel terwijl ik geen voorstander van moloch uit breiding naar 27 lidstaten EU was.

 10. Eigenlijk is het om ziek zwak en misselijk van te worden waar Wilders 😥 in Israel voor gaat speechen, niks wereld vrede.
  Ik heb nog beproefde theatrale tips 💡 hoe daar mee om te gaan maar dan vanuit een neerlands geestelijk gezondheids perspectief!

 11. @8 Kluft: Bij “ons” in Brussel heb je nog steeds TRT in het boeket op de tv. Ik kan je geruststellen: Geen onvertogen sluier te zien, maar wel allerlei wulps beweeg.
  @10 Sofia: Van Spencer en Geller krijgt Wilders wel geld om in de VS op te treden, maar geen (grote) bijdragen voor zijn proces en zijn “partij”. Arieh Eldad is een eenmansfractie in de Knesset en heeft natuurlijk ook weinig te makken. Iemand die op NuJij (waar dit stuk vandaag te discussie stond) opperde, dat Wilders wel genoeg bij zijn leden zal kunnen ophalen, werd urenlang gehoond door andere reageerders. Wilders heeft immers maar één lid (no pun intended), namelijk zichzelf…
  @11 en 12 Katja: Eldad en zijn bondgenoten vinden dat de meerderheid van de burgers van Israel verraad plegen. Tot en met Likud en Jisrael Beteinu toe. De eersten aanvaarden (met de mond) een twee-statenoplossing. De tweeden willen alle arabieren deporteren, weliswaar niet naar Jordanië, maar naar een ingekrompen Westbank. Voor Eldad is alles wat minder is dan een complete ethnische cleaning van het oude Kanaan, hoogverraad. Ik ben ook geen expert in Israelische politieke verhoudingen. Maar het lijkt me aan geen twijfel onderhevig, dat Wilders’ tegenwoordige sponsors in de ultra-hoek zitten en dat de huidige rechtse regering van Israel helemaal niet blij is met Wilders’ Sinterklaas-bezoek.

 12. Wat kan ’t Pipes nou schelen hoe Wilders de oorlog uit het Midden-Oosten naar het westen exporteert? Als hij er maar voor zorgt dat wij bang zijn voor de moslims omdat het agressieve, expansionistisch ingestelde primitievelingen zijn. En als hij er maar voor zorgt dat wij ervan overtuigd zijn dat moslims bestreden moeten worden omdat een gevaar zijn voor onze vrijheid. Als hij dat aan de publieke opinie diets weet te maken, is Pipes er toch zeker van dat de sympathie van de westerling – al dan niet heimelijk – blijft liggen bij de Israëlische nederzettingenpolitiek?

  Ik denk dat de kringen rond Pipes eerder problemen hebben met de linkse standpunten van Wilders. Met zijn ‘unhaltbarer Versprechungen und einfacher Lösungen’ over WW en pensioenen blokkeert hij de economische politiek van de twee regeringspartijen en nu wil hij ook al niet meewerken aan het zenden van Nederlandse ‘instructeurs’ naar Afghanistan. Dat laatste was waarschijnlijk de limit.
  Wilders blijkt niet louter de ‘nuttige idioot’ waar ze ’m voor hielden, hij wordt gaandeweg steeds meer een enorme sta-in-de-weg.

  Kijk maar naar de Telegraaf. Hoe die krant nu het voortouw neemt bij de berichtgeving over Lucassen. ’T moet voorzichtig, het besmeuren van Wilders; Sjuul Paradijs moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat z’n wakkere lezers weglopen met Geert. Maar dat d’r hard gewerkt aan een breuk tussen die wakkere lezers en onze blonde Heiland dat is zeker.

  Voorspellinkje: een aanslag op Wilders zou de neocon agenda enorm in de kaart spelen.

 13. @Mr.M Pipes kent zijn geschiedenis. Anders dan sommige andere Israelische ultra’s, heeft hij oog voor de positie van joden in de diaspora. Als je toelaat, mensen te discrimineren op grond van hun “religieuze wortels”, zijn na de moslims al gauw ook de joden aan de beurt.

 14. Ik heb een tip: Ken je dat Paul Ryan een vriend met Frank Gaffney is?
  Dit nieuws is groot nieuws!

  We kennen dat Frank Gaffney een grote vriend met Geert Wilders is. Zo, Romney en Ryan zijn gekoppeld met Geert Wilders – nietwaar?!

  We hebben de “rokende pistool” in hun handen!

  Zie:
  Rachel Maddow Slams Paul Ryan for Appearing at Conference with Extremists –
  http://www.rightwingwatch.org/content/rachel-maddow-slams-paul-ryan-appearing-conference-extremists-and-conspiracy-theorists

 15. Ja, Eslaporte, dat is hier bekend. Als Wilders het waagt om ècht met Michelle Bachmann op tournée te gaan in de USA (begin-2013), dan zal hier het huis te klein zijn. Reken maar!
  Hulp voor de denunciatie van de Wilders-connection met Paul Ryan loopt via Loonwatch e.a. @joshualivestro

 16. Misschien is de heer Pipes eerder geschrokken van de verhalen over koffertjes met contanten dan de inhoud van Wilders’ geblaat? Van dat laatste had hij zich al jaren terug op de hoogte kunnen stellen immers.

 17. #Anselm Dit artikel dateert van november 2010. Bijna twee jaar geleden. Toen was er praktisch niemand, behalve Krapuul, om Wilders’ financiele oplichterij aan de kaak te stellen. Gelukkig is dat intussen “mainstream”, zonder dank aan de Krapuul-pioniers 🙁

Reacties zijn gesloten.