Ex-agenten steunen Haags actiecomité met verklaring over politieracisme

Migrantenjongeren in Den Haag ondervinden dagelijks last van etnische profilering door de politie. Dat politieracisme heeft geleid tot de oprichting van het actiecomité Herstel van Vertrouwen, dat veel klachten over de politie heeft verzameld en eist dat etnische profilering wordt stopgezet. De politie geeft zelf aan dat men bepaalde etnische groepen nu eenmaal eerder aanhoudt, omdat men ervan uitgaat dat die groepen gemiddeld crimineler zouden zijn. Maar volgens een recent onderzoek van de Leidse wetenschapper Joanne van der Leun, die het vergaand voor de sterke arm van de staat opneemt, valt het allemaal wel mee met het politieracisme. Met open brieven aan de Haagse gemeenteraad vegen twee ex-agenten de vloer aan met de vergoelijkende houding van Van der Leun.

De Haagse politie controleert mensen niet structureel op basis van hun veronderstelde “buitenlandse” uiterlijk. Dat concluderen Van der Leun en een aantal andere onderzoekers in een onderzoek naar etnische profilering. De politie en de gemeente Den Haag hadden een al langer lopend kleinschalig onderzoek van twee Leidse studenten uitgebreid, omdat vanuit Herstel van Vertrouwen en ook de Tweede Kamer de druk toenam om wat te ondernemen in verband met klachten over etnische profilering. Om het onderzoek enige wetenschappelijke status te geven, is Van der Leun erbij gehaald, die warempel in de adviesraad van de Haagse politie blijkt te zitten. De politieleiding en de gemeente bleken dringend behoefte te hebben aan een onderzoek dat in hun voordeel zou uitpakken, om zo hun eigen straatje te kunnen schoonvegen. Van der Leun staat al jarenlang bekend om haar bijdrage aan het in kaart brengen van de leefwereld van mensen zonder verblijfsrecht, samen met andere onderzoekers als Godfried Engbersen en Richard Staring. Dergelijk onderzoek vindt veelal plaats in opdracht van of in het belang van de overheid en ondermijnt de toch al schaarse overlevingsmogelijkheden van illegalen. Dit soort wetenschappers staan daarmee bedoeld of onbedoeld aan de kant van de overheid en verdienen dan ook minstens het nadeel van de twijfel.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

2 gedachten over “Ex-agenten steunen Haags actiecomité met verklaring over politieracisme”

  1. Misschien die racisten maar eens voor de eigen groep tot op het bot vernederen…

  2. Aanschouw hier een der belangrijkste pilaren van de geïnstitutionaliseerde Xenofobie en Discriminatie in Nederland: de politie waar het absolute taboe is om te bespreken dar foute lieden tussen in zitten. De anderen zijn altijd de foute lieden.

    Het eerste is mogelijk allen in het aangezicht van het tweede – chronisch ontkenningsgedrag van de ambtenaren van de Repressieve Staatsapparaat, ondersteund door amateurs-collaboratuers als van der leun tegen aanbetaling.

    Dit is onze huidige Nederlandse cultuur.
    Om je vingers van af te likken.

Reacties zijn gesloten.