Europese liberalen treffen sancties tegen Zweedse liberalen wegens samenwerking met extreemrechts

De liberale Renew Europe-groep gaat sancties opleggen aan de Zweedse Liberalerna wegens de samenwerking met de extreemrechtse Zweedse Democraten. Leiders van de Liberalerna zijn ook niet langer welkom bij bijeenkomsten van Renew Europe.


Liberalerna heeft een kabinet gevormd met gedoogsteun van de Zweedse Democraten. Dat kabinet heeft een flinterdunne meerderheid in het Zweedse parlement. Afgelopen week besloot het rechtse kabinet het Ministerie van Milieu op te heffen, een besluit dat in extreemrechtse kringen met gejuich begroet werd.

Het besluit van Renew Europe wordt gesteund door VVD en D66, die beiden deel uitmaken van de groep. De steun van D66 zal niemand verbazen, maar dat de VVD sancties instelt tegen een ‘liberale’ partij die met fascisten tussen de lakens kruipt is toch wel vrij opmerkelijk. In 2010 zag de VVD er geen been in een gedoogkabinet te vormen met de eveneens extreemrechtse PVV.

Hoopgevend is het natuurlijk wél. Toen de VVD in bed kroop met Wilders, deden de Europese liberalen dit niet. Blijkbaar is er bij de liberalen toch sprake van voortschrijdend inzicht.

Uitgelichte afbeelding: Een fascist met een stropdas: partijvoorzitter Jimmie Åkesson van de Zweedse Democraten – Von Sverigedemokraterna – http://www.mynewsdesk.com/se/sverigedemokraterna/images/j-punkt-aa-05-741513, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66777794