“EU moet discriminatie van Roma stoppen”, eist Amnesty

De Europese Unie (EU) doet niet genoeg tegen discriminatie van Roma in haar lidstaten. Dit zegt Amnesty International aan de vooravond van de Internationale Roma-dag op 8 april.

“De EU moet onmiddellijk al het mogelijke doen om overheden te sanctioneren die discriminatie en geweld tegen Roma niet aanpakken”, zegt John Dalhuisen, directeur voor Europa en Centraal-Azië bij Amnesty International. “Zulke praktijken zijn in strijd met de Europese regelgeving en de basisprincipes waarop de EU geschoeid is: vrijheid, democratie en mensenrechten.”

Er wonen ongeveer zes miljoen Roma in de EU-lidstaten. Acht op de tien Roma riskeert een leven in armoede en slechts één op de zeven Roma-adolescenten maakt de middelbare school af.

Gedwongen huisuitzettingen van Roma

In vele Europese landen zoals Roemenië, Italië en Frankrijk zijn gedwongen huisuitzettingen van Roma veeleer de norm dan de uitzondering. In Tsjechië, Griekenland en Slovakije worden Roma verplicht naar aparte scholen te gaan. Dit is in strijd met nationale en Europese regels die rassendiscriminatie verbieden.

Tussen januari 2008 en juli 2012, werden meer dan 120 ernstige gewelddadige aanvallen gepleegd tegen Roma en hun eigendommen in Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Slovenië en Bulgarije. De autoriteiten, onder meer ook de politie, leveren meestal weinig inspanning om deze schietincidenten, steekpartijen en brandstichtingen te voorkomen of te onderzoeken.

In 2000 werd de EU-richtlijn tegen Racisme aangenomen. Deze richtlijn verbiedt discriminatie op grond van ras of etnische afstamming op de arbeidsmarkt, de huizenmarkt, in het onderwijs, in de gezondheidssector en bij de toegang tot goederen en diensten. In 2009 trad het Handvest van de Grondrechten van de EU in werking. Het verbiedt discriminatie en legt het recht op onderwijs, sociale bijstand, huisvesting en werk vast.

Europese Commissie moet optreden tegen discriminatie

Als uitvoerend orgaan van de EU, kan de Europese Commissie optreden tegen lidstaten als ze zich niet houden aan de Europese regelgeving en het Handvest. Dit is echter nog nooit gebeurd als het gaat over discriminatie van Roma of andere etnische minderheden.

“De Europese Commissie is bij machte om het leven van Roma en andere gemarginaliseerde en gediscrimineerde gemeenschappen in Europa aanzienlijk te veranderen. Jammer genoeg heeft ze tot hier toe weinig ondernomen tegen staten die de mensenrechten van Roma schaden”, zegt Dalhuisen.

“Amnesty stelt vast dat de Commissie vooral lidstaten sanctioneert als het gaat over technische kwesties zoals transport en belastingen. Maar kwesties die miljoenen mensen in hun dagelijks bestaan raken, zoals gedwongen huisuitzettingen, rassensegregatie en haatmisdrijven, laat ze ongemoeid.”

“De EU, die in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft de macht om de discriminatie die alomtegenwoordig is in verschillende lidstaten te stoppen. Amnesty vraagt de EU om deze macht te gebruiken.”

Karen Moeskops

Karen Moeskops is directeur van Amnesty International Vlaanderen vzw.

Om haar eisen kracht bij te zetten, bouwt Amnesty International op maandag 8 april vlak voor het Europees Parlement in Brussel een Roma-dorp. Om 13 uur vindt er een flashmob plaats.

Oorspronkelijk verschenen op dewereldmoregen.be

5 gedachten over ““EU moet discriminatie van Roma stoppen”, eist Amnesty”

 1. In potentie is de kracht van de EU heel groot. Die kan worden gebruikt ten behoeve van de Roma. Maar de EU kan ook het ‘Marokkanenprobleem’ van Wilders krachtig veroordelen als zijnde etnische discriminatie.

  Forza EU, laat zien dat je niet alleen een instrument bent voor de neoliberale elite!

 2. @1 Ik vind het heel erg maar denkt u niet dat de EU een instrument is voor de neo-liberale elite? Misschien is de bedoeling ooit werkelijk goed geweest, maar dat is lang geleden, nogmaals het is triest.

 3. Het zou voor de verandering eens fijn zijn als dat incompetente stelletje politieke EU-idioten zich eens inzet voor de zich de vinketering werkende belastingbetaler in plaats van te janken over de zoveelste minderheidsgroep omdat dat zo lekker ‘politiek-correct’ bekt ……….

 4. En o ja !

  “De EU, die in 2012 de Nobelprijs voor de Vrede won”

  Je bent toch wel echt en volledig door de ratten besnuffeld als je een ‘instituut’ als de EU de Nobelprijs voor de Vrede gaat toekennen … Een instituut dat al enkele jaren volstrekt uitblinkt in incompetentie en totaal niet meer weet hoe de huidige problemen aangepakt moeten worden …..

 5. “Republikein” weet het allemaal zo goed, die zien ‘we’ eerdaags de wereld verbeteren vanuit de EU. Toch, “Republikein”?

  “Een instituut dat al enkele jaren volstrekt uitblinkt in incompetentie en totaal niet meer weet hoe de huidige problemen aangepakt moeten worden”

  Laat maar eens zien wat je daadwerkelijk kan, behalve heel hard schreeuwen en verder niets zeggen.

  Begin maar eens met het stopzetten van de discriminatie van deze Roma/ Sinti o.a. in Roemenië, Italië, Frankrijk, Tsjechië, Griekenland, Slovakije, Hongarije, Slovenië en Bulgarije.

Reacties zijn gesloten.