Etnische zuiveringen door de Islamitische Staat

De afgelopen dagen zouden leden van de Islamitische staat (IS) tenminste 500 Jezidi’s vermoord hebben in Irak. De Jezidi’s  – aanhangers van het Zoroastrisme – worden door IS gezien als “duivelaanbidders“.   Volgens een Yazidisch parlementslid zou IS de mannen die niet gevlucht zijn executeren en de vrouwen als “oorlogsbuit” beschouwen.

Toen IS jongstleden zondag de Noord-Irakese stad Sinjar veroverde, vluchten duizenden mensen zonder enige voorbereiding de bergen in. Daar moeten ze het stellen zonder drinkwater, voedsel en sanitaire voorzieningen.  Volgens UNICEF zouden zich onder die vluchtelingen mogelijk 25.000 kinderen bevinden.  Het Irakese leger heeft inmiddels met behulp van helikopters goederen gedropt, maar dat is bij lange na niet voldoende.

Inmiddels belegeren troepen van IS al geruime tijd de stad Amerli. Amerli wordt voornamelijk bewoond door Turkmenen, een andere etnische groep die van IS weinig goeds te verwachten heeft.  In de stad zitten ruim 20.000 mensen opgesloten.  Tot nu toe zijn Turkmeense militanten erin geslaagd de aanvallen van IS af te slaan, maar de situatie in de stad wordt nijpend. Ook in Amerli heeft men dringend behoefte aan humanitaire hulp.

Inmiddels zou de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK)  de handen ineengeslagen hebben met de PKK (Turkse Koerden) en de PYD (Syrische Koerden) voor een gecoördineerd tegenoffensief. De Koerdische peshmerga’s worden gezien als de taaiste strijders van Irak, maar volgens Al-Akhbar zou de regering van de autonome Koerdische regio vrijwel zonder geld zitten.  Zelfs indien succesvol, zal het de PKK verscheidene dagen kosten een corridor naar de vluchtelingen in de bergen te openen.

Oorspronkelijk bericht bij Al-Akhbar

4 gedachten over “Etnische zuiveringen door de Islamitische Staat”

  1. Deze tereurorganisatie dien NU aangepakt te worden…en ik bedoel met aanpakken,grootschalige militaire ingrepen.
    Dit haatvirus dient ingedamt te worden.

  2. Er is wel verband tussen de godsdienst van de Jezidi´s en het mazdeïsme maar het gaat hier toch om een andere traditie, door de Arabische moslims van oudsher beticht van duivelverering.

  3. @Arnold

    Je hebt gelijk. Blind overgenomen van Al-Akhbar. Eerlijk gezegd had ik tot afgelopen zondag nog nooit van Jezidi’s gehoord.

  4. Yazedis zijn ouder dan de Islaam in dat gebied maar hebben veel Shia punten overgenomen .. Dat laatste maakt ze natuurlijk nog gehater bij de Takfiri van ISIS .. Shia Islam erkent ze vaak wel als een stroming , verder heb je in dat gebied nog Ahl el Haqq .. maar aangezien die ook door Shia beinvloed zijn zullen die ook wel voor hun leven moeten vrezen .. Takfiri zijn vaak super bijgelovig , net als de Saudi “Wahabis “trouwens …

Reacties zijn gesloten.