Erdoğan ontslaat 7000 ambtenaren

De mislukte coup van een jaar geleden werd vandaag door Erdoğan herdacht met het ontslag van nog eens 7400 ambtenaren. Het totaal aantal ontslagen in de publieke sector sinds de coup nadert daarmee de 110.000. Volgens een officiële verklaring hadden de ontslagen ambtenaren contacten met ’terroristische groepen’ (lees: de PKK), maar je moet al lachwekkend naïef zijn om dát te geloven.

Erdoğan

Op 15 juli 2016 pleegde een deel van het Turkse leger een slecht voorbereide coup, waarbij o.a. het parlementsgebouw gebombardeerd werd. Een poging Erdoğan te arresteren mislukte, en de coup werd zonder al teveel moeite de kop ingedrukt. In totaal kwamen bij de couppoging 250 mesen om het leven.

Erdogan rook zijn kans en voerde een klassieke zuivering door binnen het staatsapparaat. Ongetwijfeld bevonden zich binnen dat apparaat sympathisanten van de coupplegers, maar buiten Erdoğan’s aanhang gelooft echt geen mens dat het er ruim 100.000 waren. In Turkije heerst sinds de coup de noodtoestand. Ruim 50.000 mensen zijn gearresteerd, vaak zonder dat ze officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld.