En een nieuwe muur, nu tussen Frankrijk en Engeland

Er wordt begonnen aan het bouwen van een grote, nieuwe muur in Calais, als nieuwste middel om te voorkomen dat vluchtelingen op of in vrachtwagens op weg naar de Kanaalhaven springen. Dit is bevestigd door de staatssecretaris voor immigratiezaken van het Verenigd Koninkrijk< Robert Goodwill. Goodwill heeft dinsdag in het Lagerhuis medegedeeld dat de vier meter hoge muur deel is van een 20 miljoen euro kostend pakket van "veiligheidsmaatregelen" door de Britse en de Franse overheid tezamen.

“Er komen nog steeds mensen doorheen,” zei Goodwill. “We hebben hekken aangelegd, nu komt er een muur.” De aankondiging komt na een blokkade van de haven van Calais door vrachtwagenchauffeurs.*)

Misschien is het hek, zoals ter afgrenzing van de Spaanse enclave Melilla op de Marokkaanse noordkust, een voorbeeld voor hoe het dan niet moet, het uitsluiten van mensen?

Meer in The Guardian.

*) Draai de Nederlandse vlag een kwartslag en je hebt de Franse. En wie zien we als “bezorgde burger” van Calais? Hollander Ed, jawel.
Hij zal er wel niet zijn geweest in het kader van de Grootnederlandse gedachte volgens welke Kale(i)s Nederlands hoort te zijn.