Een Turkse verrassing

December 1977
Ik ben geboren in Turkije, in december 1973 naar Rotterdam verkast met mijn moeder en twee broers, in het kader van de gezinshereniging. Pa was al in Nederland, wij gingen hem achterna.

Volgens mij had dit dan ook iets met werk te maken, want je kwam niet voor je lol naar Nederland. Wij waren namelijk moslims en de Nederlanders christenen. Of ze gelovig waren of niet, voor ons waren het christenen. Beetje wat Wilders en de PVV’ers van moslims zeggen tegenwoordig, maar dan andersom. Christenen waren zo slecht dat Allah ze dan ook had gestraft met welvaart, hoogconjunctuur, uitstekend onderwijs en een hoge levensverwachting. Als ik mijn moeder vroeg of christenen ook naar de hemel mochten van Allah kreeg ik steevast “nee” te horen. Christenen hoorden in de hel, ze waren immers geen moslim. ,”Als christenen ook in de hemel konden komen heeft het geen zin om moslim te zijn” vond ze. Dat was voor mij juist het argument om niet meer te geloven. Ik vroeg haar hoe het dan moest met mijn Nederlandse vriendje Gerrit. Volgens haar zou Allah voor hem wel een uitzondering maken. Gerd Leers kan veel leren van Allah.

Christenen waren ook zeer losbandig, al zou ik een paar jaar later vinden dat Nederlandse meisjes niet losbandig genoeg konden zijn. Turken hebben daarentegen principes. Als mijn vader weer es heel laat thuis was, hoorde ik mijn moeder regelmatig tegen hem schreeuwen: ,,Was je weer bij die Nederlandse hoer van je?”. Dat was geen losbandigheid van mijn vader. Hij was gewoon trouw aan zijn Turkse principe oog om oog tand om tand. Als iemand met je wilt neuken, neuk je gewoon keihard terug.

5 December ’77
Een Nederlandse traditie is dat je voor een klasgenootje een kut-kadootje koopt voor een kutbedrag en dat verpakt in goedkoop kutpapier. Dat heet dan surprise. Elke zaterdag gingen we naar de markt. Voor een Turks gezin was dat het ultieme uitje. Ging een Nederlands gezin naar de camping, Efteling of bungalowpark, Turken gingen naar de markt. En of dit nou voor groente, een nieuwe broek of 2e hands bankstel was, je ging altijd naar de markt. Elke maandag vroeg de meester willekeurig een paar kinderen wat ze in het weekend gedaan hadden en elke keer hoopte ik dat hij dat niet aan mij zou vragen. Heel even heb ik erover gedacht om hem te vermoorden zodat ik nooit aan de beurt zou komen. Aangezien moord praktische bezwaren met zich meebracht, loog ik maar over onze weekendtripjes. Met een beetje fantasie kom je heel ver.

Aangekomen op de markt trek ik mijn moeder aan haar arm mee naar de speelgoedkraam. Voor ik het weet heeft mijn vader al iets in zijn handen. Het is een xylofoon van goedkoop plastic. Mijn vader rekent de 50 cent af die het onding kost en we gaan verder met de boodschappen. Onderweg naar huis besluit ik dat ik niet met een xylofoon van 50 cent aan kan komen kakken, zeker niet als ik ooit nog verkering wilde krijgen. Als Turks jongetje had je het al moeilijk genoeg. Nederlandse kinderen hadden alles wat wij niet hadden: Een vader met een betere baan, een mooier opgemaakte moeder zonder hoofddoek, een mooier en groter huis met mooier en dikker tapijt, mooiere meubels, mooiere kleding en bovendien, een toekomst. Maar wij hadden onze trots en eer. Het weinige wat je hebt, moet je koesteren.

Voor mijn gevoel duurde het zeker een uur voordat ik de enorme spellendoos in mijn handen durfde te nemen. Ik had nog nooit iets gestolen, zelfs geen rolletje drop. Maar dit moest gebeuren, voor volk en vaderland. Ik zag de krantenkoppen in de Telegraaf al: “Turk H.K. krijgt levenslang voor winkeldiefstal.” Ik zou te zien zijn in het avondjournaal. Ze zouden mij martelen en anders mijn vader wel. Ik zou nooit werk krijgen later en ik zou met mijn foto in de schoolkrant komen. Ik rende het hele stuk naar huis zonder te stoppen. De buit heb ik dagenlang op zolder bewaard.

Mijn spellendoos werd verkozen tot mooiste surprise van de klas, dat was ook niet gek met een kado dat normaal 20 gulden zou hebben gekost. Maar voordat het zover was kreeg ik nog mijn surprise. Cor, een Nederlands jongetje had mij geloot. Groot was mijn verbazing ook toen ik onder het pakpapier de plastic xylofoon te voorschijn zag komen. Alsof je keihard in je reet wordt genomen door Kafka. Toch was ik niet teleurgesteld maar juist opgelucht. Nederlanders geven dus hun kinderen net zo goed kutkado’s mee voor een surprise. En met een beetje geluk misschien, neukte zijn vader stiekem een Turkse vrouw …….

Dit is een gastbijdrage van Hakan Kapici.

47 gedachten over “Een Turkse verrassing”

 1. Potverdorie, zijn Turken dan toch normale mensen? En zit geert er dan toch zo naast? Gelukkig heb ik de rest van het weekend de tijd om weer van dat rare idee af te komen.

 2. Oh een mooiere moeder zonder hoofdoek?
  En eer en trots het weinige wat je als Turkse familie bezitte?
  Wat een Efshan achtige verhaal zeg..en met beetje geluk neukte zijn vader een Turkse vrouw???

  Met een beetje geluk bleef zijn vader zijn hollandse moeder Trouw kon je beter op hopen!

 3. Dit is geen schrijfstijl voor een Turkse. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand die zijn trots en eer koestert als een ECHTE TURK, geen dergelijk artikeltje plaatst.

 4. @Fatma: dat ligt er een beetje aan hoe je het begrip “echte turk” definieert natuurlijk. Volgens mij bestaat “de turk” of “de echte turk” helemaal niet, net zo min als “de echte nederlander”.

 5. Echt goed… Taalgebruik ach ja kan er wel om lachen … En ja wat is nu een echte Turk ??? Ik vind het wel goed dat dat een Turk zo kan schrijven…

 6. Fatma Schreef:

  Dit is geen schrijfstijl voor een Turkse. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand die zijn trots en eer koestert als een ECHTE TURK, geen dergelijk artikeltje plaatst.

  “Echte Turk”?? “Echte” Nederlanders dwepen met de Gek Wilders , “Echte Turken”met de door Wilders bewonderde fascist Mustafa Kemal ????

 7. Hakan, je hebt er een fan bij! 🙂
  Van mij mag je meer schrijven! Enne, laat die halve zolen die roepen dat je vast geen echte Turk bent, maar kletsen. Wat weten zij er nou van. Trouwens wat is een echte Turk en wat een echte Nederlander en wat een echte Belg en …………Kortom, gezeik. Je schrijft leuk!

 8. Heel hard moeten lachen. Maar niet alleen jij had een hekel aan de suprises. Ik als echte kaaskop zag ieder jaar op tegen deze waardeloze traditie. Mijn suprise was altijd verpakt in stinkkaas of een zaagseldoos met stroop.

  Welke idioot dit verzonnen heeft, ben ik na al die jaren nog steeds niet achter.

 9. Teleurstellend dat sommige reageerders hun geconditioneerde reflexen niet kunnen ontstijgen. Geen schrijfstijl voor een Turk ? Welke stijl is dat dan Fatma ? Arial Black ? Times New Roman ? Of toch Baskerville Old Face ? Ik heb geprobeerd een beeld te schetsen van Nederland in de jaren ’70, gezien door de ogen van een 9-jarig turks jongetje. Alle processen, natuurlijk, biologisch of van maatschappelijke aard, zijn statistisch in te delen volgens de Gausscurve. Dus als je hard loopt te bleren dat de PVV zo verschrikkelijk is (wat ik zelf ook vind), bedenk dan wel dat de kans zeer groot is dat jij, of de mensen in je eigen beperkte wereldje, geen haar beter zijn dan de gemiddelde PVV-stemmer. En oh ja, ter preventie, even een lijst van mensen waar ik absoluut niet mee vergeleken wil worden :
  Ehsan Jami, Afshin Ellian, Ajaan ‘na mij de deur dicht’ Hirsi Ali, Leon de Winter, Tofik ‘Ik hou van Prada’ Dibi, Nilgun Yerli, Hafid Bouazza, Abdelkader Benali. Ik dank u zeer.

 10. @14 MS probeer het nog een keertje en probeer je dan een klein beetje te gedragen.

  @ALL: kappen met die ad hominem lulkoek anders maatregelen.

 11. Mooi verhaal!

  Christenen waren zo slecht dat Allah ze dan ook had gestraft met welvaart, hoogconjunctuur, uitstekend onderwijs en een hoge levensverwachting.

  En met scherpe logica.

 12. “Christenen waren zo slecht dat Allah ze dan ook had gestraft met welvaart, hoogconjunctuur, uitstekend onderwijs en een hoge levensverwachting. ”

  Doet erg denken aan de communistische propaganda (in het Oostblok) van de jaren zeventig. Het Westen zat toen uiteraard volgens hen vol met zwaar onderdrukte arbeiders. Maar dat wisten ze zelf niet want om ze zoet te houden kregen ze goed onderwijs, goede gezondheidszorg en leefden ze in welvaart. Maar ze waren dus wel zwaar onderdrukt.

 13. MrOoijer Schreef:

  “Christenen waren zo slecht dat Allah ze dan ook had gestraft met welvaart, hoogconjunctuur, uitstekend onderwijs en een hoge levensverwachting. ”
  Doet erg denken aan de communistische propaganda (in het Oostblok) van de jaren zeventig. Het Westen zat toen uiteraard volgens hen vol met zwaar onderdrukte arbeiders. Maar dat wisten ze zelf niet want om ze zoet te houden kregen ze goed onderwijs, goede gezondheidszorg en leefden ze in welvaart. Maar ze waren dus wel zwaar onderdrukt.

  Volgens mij preekte zelfs de Kemalisten-slaven van de Dinayet dit niet .. Vanaf de jaren 20 toen Mustafa Kemal (die geïndoctrineerde Turken “Atatürk” noemen ) de macht greep heeft de Seculiere Regering daar de preek van de week naar de Imams opgestuurd , met een kans op de doodstraf als je je eigen preek hield … Daarnaast werd het volk het latijnse schrift opgedrongen waardoor een van een grootse geschiedenis losgeweekt volk ontstond , een makkelijke prooi van Kemal Mustafa en zijn fascistenkliek … Ik denk dat Wilders dat ook wel zou willen , Nederland overschakelen naar het Hebreeuwse schrift en dan absolute controle over welke boeken wel en welke niet naar het nieuwe schrift vertaald worden …

 14. Volgens mij preekte zelfs de Kemalisten-slaven van de Dinayet dit niet .. Vanaf de jaren 20 toen Mustafa Kemal (die geïndoctrineerde Turken “Atatürk” noemen ) de macht greep heeft de Seculiere Regering daar de preek van de week naar de Imams opgestuurd , met een kans op de doodstraf als je je eigen preek hield … Daarnaast werd het volk het latijnse schrift opgedrongen waardoor een van een grootse geschiedenis losgeweekt volk ontstond , een makkelijke prooi van Kemal Mustafa en zijn fascistenkliek … Ik denk dat Wilders dat ook wel zou willen , Nederland overschakelen naar het Hebreeuwse schrift en dan absolute controle over welke boeken wel en welke niet naar het nieuwe schrift vertaald worden …

  Al Bakrastani, ik denk dat je Mustafa Kemal geen recht doet door hem met Wilders te vergelijken. Mustafa Kemal (Ataturk) heeft met mimimale middelen een republiek gesticht. Die grootse geschiedenis waar jij het over hebt gold alleen maar voor de sultan en zn ottomaanse kliek eromheen. Het volk bestond niet, had geen naam. Voor de ottomanen waren er slechts onderworpen volkeren die alleen maar goed waren om belasting te innen. Zelfs het eigen turkse volk deed er niet toe, sterker nog, het woord “turk” was voor de ottomanen een scheldwoord. Turken waren voor de ottomanen de boerenbevolking van Anatolie, thats all. Ataturk moest vanuit het niets een volksbewustzijn creeren bij een volk die eeuwenlang dom, arm en verdeeld was gehouden door de sjeiks en imams dmv een
  (bij)geloof die ze niet begrepen en niet verstonden. Een man die gezorgd heeft voor vrouwenstemrecht (eerder van welk europees land dan ook), zijn (armeense) pleegdochter laat opleiden tot eerste vrouwelijke piloot, het volk een identiteit, bewustzijn en een parlementaire democratie schenkt, kan ik moeilijk een fascist noemen. Ondanks sommige tekortkomingen was Ataturk voor mij een linkse revolutionair. Google maar es wat toenmalige wereldheersers over Ataturk hebben gezegd destijds. Veelzeggend was een interview met de huidige premier van Turkije, Erdogan (Ataturk-hater), waarin de journalist hem vraagt of hij ooit premier had kunnen zijn als Ataturk er nooit geweest was. En als ik dan toch moet kiezen tussen kemalist zijn of aanhanger van deze populistische wannabee-moslim Erdogan, dan maar liever kemalist.

 15. Paul Schreef:

  Ik vind hem leuk!

  Ik ook. :mrgreen: (Helaas, geen multisyllabiaire diepte-analyse deze keer, ik ben nog steeds aan het stofzuigen. Groot huis + handicapjes = moet per halve vierkante meter dus schiet niet vreselijk hard op. 😛 )

 16. Hakan Kapici Schreef:

  Volgens mij preekte zelfs de Kemalisten-slaven van de Dinayet dit niet .. Vanaf de jaren 20 toen Mustafa Kemal (die geïndoctrineerde Turken “Atatürk” noemen ) de macht greep heeft de Seculiere Regering daar de preek van de week naar de Imams opgestuurd , met een kans op de doodstraf als je je eigen preek hield … Daarnaast werd het volk het latijnse schrift opgedrongen waardoor een van een grootse geschiedenis losgeweekt volk ontstond , een makkelijke prooi van Kemal Mustafa en zijn fascistenkliek … Ik denk dat Wilders dat ook wel zou willen , Nederland overschakelen naar het Hebreeuwse schrift en dan absolute controle over welke boeken wel en welke niet naar het nieuwe schrift vertaald worden …
  Al Bakrastani, ik denk dat je Mustafa Kemal geen recht doet door hem met Wilders te vergelijken. Mustafa Kemal (Ataturk) heeft met mimimale middelen een republiek gesticht. Die grootse geschiedenis waar jij het over hebt gold alleen maar voor de sultan en zn ottomaanse kliek eromheen. Het volk bestond niet, had geen naam. Voor de ottomanen waren er slechts onderworpen volkeren die alleen maar goed waren om belasting te innen. Zelfs het eigen turkse volk deed er niet toe, sterker nog, het woord “turk” was voor de ottomanen een scheldwoord. Turken waren voor de ottomanen de boerenbevolking van Anatolie, thats all. Ataturk moest vanuit het niets een volksbewustzijn creeren bij een volk die eeuwenlang dom, arm en verdeeld was gehouden door de sjeiks en imams dmv een
  (bij)geloof die ze niet begrepen en niet verstonden. Een man die gezorgd heeft voor vrouwenstemrecht (eerder van welk europees land dan ook), zijn (armeense) pleegdochter laat opleiden tot eerste vrouwelijke piloot, het volk een identiteit, bewustzijn en een parlementaire democratie schenkt, kan ik moeilijk een fascist noemen. Ondanks sommige tekortkomingen was Ataturk voor mij een linkse revolutionair. Google maar es wat toenmalige wereldheersers over Ataturk hebben gezegd destijds. Veelzeggend was een interview met de huidige premier van Turkije, Erdogan (Ataturk-hater), waarin de journalist hem vraagt of hij ooit premier had kunnen zijn als Ataturk er nooit geweest was. En als ik dan toch moet kiezen tussen kemalist zijn of aanhanger van deze populistische wannabee-moslim Erdogan, dan maar liever kemalist.

  Een slaaf van het westen gehuurd om te zorgen dat het Ottomaanse rijk niet zou herrijzen .. Een fascist en Moordenaar van 1000en Soefies omdat die zich weigerde aan zijn seculiere dictatuur te onderwerpen , Mustafa Kemal hoort thuis in het rijtje van Franco en Mussolini en was zeker niet links … Kemalisme is fascisme en heeft Turkije jarenlang onderdrukt omdat dat het westen uitkwam ….

 17. Kemalistische propaganda word net zo min waar door het na te bauwen als Wilders Propaganda , het feit dat Wilders Kemal Mustafa bewonderd zegt al genoeg …

 18. Al Bakrastani Schreef:

  Kemalistische propaganda word net zo min waar door het na te bauwen als Wilders Propaganda , het feit dat Wilders Kemal Mustafa bewonderd zegt al genoeg …

  Het feit dan Wilders Ataturk bewondert zegt idd genoeg, namelijk dat jij en Wilders hetzelfde beeld hebben van Ataturk, nl een dictator die moslims heeft afgeslacht. Wilders is daar zeer blij mee, en jij bent daar heel boos om…..als dat beeld zou kloppen tenminste. Ik denk dat jij (newborn-moslim ?) toch verkeerd bent ingelicht. Je logica klopt ook niet. Het Westen zou een slaaf hebben ingehuurd om te voorkomen dat een Rijk zou herrijzen. Ik zou dan juist zeggen, waarom is zo’n Rijk dan ten ondergegaan ? Eigen schuld dikke bult denk ik dan. Of is Ataturk ook daar voor verantwoordelijk ? Weet je, ik heb dit al zo vaak gehoord, en telkens wordt de schuld bij anderen gelegd. Een leuk anecdote voor je : Jaren geleden was er een Turkse parlementarier van de Welvaarstpartij (je weet wel, de voormalige partij waar ook Erdogan lid van was) die dezelfde dingen over Ataturk en de republiek riep. Ataturk was een spion van het Westen, een jood, een armenier, een ongelovige, een vrijmetselaar. Soms riep hij zelfs dat Ataturk een homosexueel (omdat hij van zijn eerste vrouw scheidde, logisch he ?). Turkije was een ongelovige land, een vazalstaat, slaaf van het westen. Het liefst zou hij de sharia zien ingevoerd worden in Turkije, het Ottomaanse Rijk moest terug en wat nog meer. Toen uiteindelijk een gerechtelijk onderzoek naar dit heerschap werd gestart wegens opruiing nam deze held de benen. Een kwisvraagje voor jou Al Bakrastani : Naar welk land is deze vrome moslim toen gevlucht :

  A Saudie Arabie
  B Oman
  C Jemen
  D Iran

  Het antwoord zit er helaas niet bij. Het moest Duitsland zijn.

 19. Hakan Kapici zegt:
  “En als ik dan toch moet kiezen tussen kemalist zijn of aanhanger van deze populistische wannabee-moslim Erdogan, dan maar liever kemalist.”
  Houd dan hier ook niet de schone schijn en kom daar dan ook voor uit. In plaats van hier met je anti- Islamitische gezwets aan te komen. Kemalisten zijn geen haar beter dan PVV-aanhangers. In Turkije ontpoppen zich tot ware tirannen die geen enkel fatsoen kennen als het gaat om moslims. Geen enkel middel wordt geschuwd om hun doelen te bereiken.

  Hakan schreef:
  “Ondanks sommige tekortkomingen was Ataturk voor mij een linkse revolutionair. ”

  Daarom vergaste hij de Turken zeker in 1937?

 20. Gozer Schreef:

  DAarom vergaste hij de Turken zeker in 1937?

  Welke Turken zijn in 1937 vergast ? Heb ik wat gemist ? Ik weet niet waar jij vandaan komt Gozer en wat je achtergrond is maar ik zal wat over mezelf vertellen. Ik kom uit Turkije, en ik ben moslim. Ik kom uit een land die sinds 1960 vier staatsgrepen heeft meegemaakt. Beetje voor beetje is links en vooruitstrevend Turkije kapotgemaakt. tienduizenden linkse jongeren hebben de martelingen in de gevangenissen niet overleefd. Tegelijkertijd kwamen de “koranscholen” als paddestoelen uit de grond. Een hele generatie intellectuelen is vernietigd. En voordat jij met je zgn pro-islamistische larie aankomt, zou je je wat meer moeten verdiepen in wat er werkelijk aan de hand is in Turkije. Ja er zijn misstanden in Turkije, ja er was een Armeense genocide, ja de Koerden werden en worden ook onderdrukt, ja de mensenrechten worden stelselmatig geschonden. Maar ik heb nog nooit gehoord of gezien dat een moslim zn geloof niet kon belijden in Turkije. Weet je wie er het meest op tegen waren dat Amerika vanuit Turkije Irak zou binnenvallen ? Ja, links-Turkije dus. Je moslimbroeder Erdogan en zn kliek waren heel erg voor. En de honderdduizenden moslimdoden in Irak kon de AKP regering geen bal schelen. Maar er waren wel regelmatig linkse protestacties tegen de Amerikaanse bombardementen. Erdogan is zon vrome moslim dat hij de landgrenzen in het zuiden voor 99 jaar wilde verhuren aan Israel, links was fel tegen. En oh ja, als je toch de wereld wilt verdelen in islamitisch en anti-islamitisch zoals jij dat doet, wat vind je van het feit dat de islamitische Arabieren met hulp van de ongelovige Engelsen honderdduizenden islamitische Ottomaanse turken de dood hebben ingejaagd ? Waar blijft dan die moslim solidariteit van je ? En als er al zoiets is als moslimsolidariteit, hoe kan het dan dat 200 miljoen Arabieren niks in te brengen hebben tegen een 7 miljoen tellende Israel ? Laat me raden, ook al de schuld van het Westen zeker ? Er zijn maar 2 kampen in de wereld, mensen met geld en mensen zonder geld. En wat hun achtergrond ook is, zwart, wit, moslim, christen of voor mijn part ongelovig, mensen met geld weten altijd elkaar te vinden om die zonder geld dit soort onzin wijs te maken.

 21. 29: Hakan:

  […]
  [Er zijn maar 2 kampen in de wereld, mensen met geld en mensen zonder geld. En wat hun achtergrond ook is, zwart, wit, moslim, christen of voor mijn part ongelovig, mensen met geld weten altijd elkaar te vinden om die zonder geld dit soort onzin wijs te maken.]

  En helaas zijn er maar heel weinig mensen _zonder_ geld, die niet alle middelen inzetten om het ook te krijgen…., en daarna te verdedigen dat ze het hebben.
  Wat dat betreft heb ik -helaas- niet veel hoop in de menselijke ‘ natuur’ . Daarom vrees ik ook dat het kapitalisme zo sterk is, omdat het ten diepste appelleert aan deze natuur.
  Bah, ik word er ineens somber van.

 22. Hakan,
  Helaas heb ik een typfout gemaakt waar je nu over valt en moet daar Koerden staan in plaats van
  Turken. Ataturk vergaste de Koerden in 1937. Daar gaf hij persoonlijk de opdracht toe. Ik weet dat Turken liever niet willen dat men daarover bericht.Het ontkennen van de vergassingen van de Koerden door Ataturk zal de Kemalisten niet helpen, want het is een historisch feit.Net als het feit dat er genocide is gepleegd op de Armeniers. Een Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung schreef hierover en haalde veel ergernis op zijn kop van de Turken.
  En het spijt me voor je maar als er mensen worden vermoord en opgesloten door het Turkse regime dan is het geheel te wijten aan het Kemalisme wat daar nog staat de scepter zwaait. Turkije is nou eenmaal een militaire dictatuur waar het leger de dienst uitmaken en onder invloed staat van het Kemalisme. Of er nu een islamitische partij, christelijke partij of boedistische partij regeert in Turkije. Het zal helemaal niets uitmaken, want uiteindelijk regeert de dictatuur van Kemal Ataturk daar. Alle wetten van Turkije moeten erop worden gecontroleerd of ze in de zin van Atatürk zijn. Is dat niet zo dan behoudt het leger het recht om de regering af te zetten om het kemalisme in leen te houden. In de grondwet wordt Atatürk nog steeds als leidergeëerd en het Turkse nationalisme staat volgens de grondwet nog boven de mensenrechten. In elke school, overheidsgebouw en op straat hangt een afbeelding van Kemal Ataturk. Of de zoveelste straat is naar hem genoemd en als klap op de vuurpijl is een reusachtig standbeeld van hem in een rots gehouwen. Zijn foto’s worden gebruikt op bankbiljetten en de belangrijkste internationale luchthaven is naar hem vernoemd.
  En nog iets. Kemalisten zijn nationalisten en verre van links. Het nationalisme van Kemalisten is van dusdanige aard dat zij heel veel volkeren inferieur vinden zoals bijvoorbeeld de Koerden. Je associatie van het Kemalisme met links is niets anders dan een links weblog een rad voor ogen draaien. Links heeft niets met nationalisme te maken en beschouwt andere volkeren als inferieur wat het Kemalisme wel doet.

 23. Hakan schreef:”En als er al zoiets is als moslimsolidariteit, hoe kan het dan dat 200 miljoen Arabieren niks in te brengen hebben tegen een 7 miljoen tellende Israel ?”

  Ik weet niet wat je met je gezwets wil bereiken over moslimsolidariteit en Aarabieren. Ik weet dat Kemalisten fascisten zijn en net zoveel neerkijken op Arabieren als op Koerden. Maar goed, de Arabische landen zullen voor eigen belang kiezen en Israel geen duimbreed in de weg leggen. Je kan gerust zeggen dat Arabische landen geleid worden door leiders die weinig om hun onderdanen geven- laat staan om het lot van de Palestijnen geven. Net zoals Turkije dat ook doet. Alleen Turkije gaat een stap verder door het Israelische leger toe te staan om op haar grondgebied militaire oefeningen uit te voeren, omdat Israel daar eigenlijk te klein voor is. Turkije verzekert ook Israel ervan dat het haar van water zal voorzien indien haar waterreserves ontoereikend zijn.

  Hakan schreef: “Maar ik heb nog nooit gehoord of gezien dat een moslim zn geloof niet kon belijden in Turkije.”
  Turkse vrouwen mogen op midelbare scholen en universiteiten geen hoofdoek dragen. Is dat niet een belemmering van het belijden van religie? Het is wel erg vreemd dat in een land waar het overgrote deel van de mensen moslims zijn maar de tirannie van een kemalistische bewind moeten verdragen. En de Christenen worden daar ook niet echt zachtzinnig behandeld door het Kemalistische bewind.

 24. Een echte Turk bestaat niet…..

  Stukje van Hakan is best geinig (wat volgens mij ook gewoon de bedoeling is). Je houdt ervan of niet. En laten we (alle echte Turken) eerlijk zijn; sommige stukken herken je toch uit je eigen leven.

  Leuk stukje Hakan…….

 25. @ Hakan Kapici:

  Is het een waar gebeurd verhaal: een Turkse verrassing in 1977. Ik ben echt heel benieuwd of het de gewoonte van Turkse gastarbeiders was om een Nederlandse vrouw als bijvrouw te hebben. De gevolgen (kinderen) laten zich raden. Zijn daar voorbeelden van en is daar onderzoek naar gedaan bijvoorbeeld. Hoe reageerde de Turkse gemeenschap hierop. Ik ben bezig met het schrijven van een waar gebeurd verhaal over dit onderwerp.
  Rachel de Haan

 26. Hakan…… meesterlijk stukje!
  Absoluut herkenbaar voor mij want mij is namelijk met die k*t surprizes hetzelfe overkomen alleen met 1 verschil!
  Ik had een van de meiden in mijn klas. Mijn moeder zover gekregen om een of andere sprekende pop te kopen van f15,00 voor die griet, kreeg ik zelf een of ander speelgoedautootje van een paar gulden!
  Rest van je verhaal ook zeker herkenbaar want om een Ned. vrouw erbij te hebben was statusverhogend voor de 1e generatie Turkse mannen!
  En voor diegenen die om wat voor reden dan ook vallen over het verschil tussen een “nep”turk en een “echte” turk….. get a life! Er bestaan alleen maar echte mensen…
  Toevallig zijn er genoeg turken die met humor, gein en zelfspot stukken kunnen schrijven!
  En voor iedereen: niemand van jullie is erbij geweest toen Ataturk leefde of andere personages uit die tijd!
  Kijk niet naar het verleden maar vooruit! Gedane zaken kun je niet veranderen, je kunt er alleen van leren om profijt te hebben in het heden en en vooruit te kijken naar de toekomst!
  Hakan keep on writing!

 27. Rachel,

  Alhoewel men graag hier een poging doet lollig te zijn vind ik naar mijn mening het een stuk dat enkel beledigend is naar groeperingen (christenen en moslims) van het niveau hans teewen. Het stuk lijkt ook sterk op die van een optreden van Najib Amhali en waar hij vertelt over zijn belevins als kind van een gastarbeidersgezin. Alleen blijft Najib Amhali binnen de grens van het fatsoenlijke en over Najib Amhali kan je je nog enigszins over vermaken. Die vertelt namelijk ook over zijn jeugdbelevenis als kind van een gastarbeidersgezin, maar zelfs zo overdreven wordt dat het duidelijk is dat het gewoon als humor.
  Persoonlijk vind ik humor dat ten koste gaat van andere mensen en ertoe bijdraagt de vooroordelen van groeperingen te vergroten zo flauw. Men zal al gauw naar voren werpen wat er nou mis is met humor. Humor over bevolkingsgroepen is onschuldig zegt men totdat het over de groep waar degene toe behoort. Dat wordt hier wel bevestigd door het feit hoe fel wordt gereageerd op Kemal Ataturk en het Kemalisme door de schrijver. Maar dit is niet eens humor, want het is gebracht als een persoonlijke belevenis van een gastarbeidersgezin. En dan bevat het ook onwaarheden die ertoe bijdragen dat mensen die niet veel weten over bepaalde groeperingen zij onnodig een verkeerde beeld krijgen.
  Veel mensen zijn genoodzaakt om te denken dat iemand die uit een bepaalde groep komt wel de waarheid over die groep vertelt. Mensen gaan er aan voorbij dat iemand wel ethnisch verbonden is aan een bepaalde groep, maar ideologisch vijandig kan staan tegenover die groep. Zo zal bijvoorbeeld een nationalistische Marokkaanse berber zich graag als moslim uitspreken, maar in feite ideologisch zeer vijandig staan tegenover de Islam en moslims, Arabieren en zowat neerkijken op alle mensen uit de derde wereld. In feite is een nationalistische berber niet wezenlijk anders qua gedachtegang dan een Europese nazi. Alleen zal hij zoveel naar buiten zich profileren als slachtoffer van de Islam en Arabieren om zo buiten de verdenking van zijn extreem-rechtse ideeen uit te komen en zijn ware bedoelingen te onthullen. Meestal zijn het ook geen moslim maar geven zich uit als moslims om de mensen een rad voor ogen te draaien. Als men een Marokkaanse nationalistische berber beter leert kennen zal hij “oplossingen” naar voren brengen waar Wilders zich natte dromen van zou krijgen. Bijvoorbeeld: Alle Arabieren deporteren, geen Arabisch onderwijs, Islam wordt uit de publieke ruimte gebannen, geen solidariteit met Palestijnen maar met Israel. Er zijn dan ook heel wat delegatie’s nationalistische berbers naar Israel afgereisd om te benadrukken dat zij Israel een hart onder de riem steken.
  Hetzelfde geldt ook voor nationalistische Koerden- alleen weet ik niet of er nationalistische Koerden afgereisd zijn naar Israel om Israel een hart onder de riem te steken. Wel wordt beweerd dat Israel paramilitaire Koerdische groepen traint en bewapent.
  Maar nu terug naar die onwaarheden. Die eerste gastarbeiders kwamen hier om te werken en boeide het niet dat het Christenen, boedisten of pygmeen waren. Ik zal een paar zinnen van hem hieronder beantwoorden.

  Hakan schreef:”Christenen waren zo slecht dat Allah ze dan ook had gestraft met welvaart, hoogconjunctuur, uitstekend onderwijs en een hoge levensverwachting. ”

  Dat is wel erg vreemd dat God de Christenen zo slecht vindt dat hij de Christenen beloont met welvaart. Zelfs de meest fanatieke moslim zal niet zeggen dat Allah de Christenen beloont heeft met welvaart. Eerder zal een moslim zeggen dat moslims in armoede leven, omdat zij zich niet serieus met de Islam bemoeien en zich niet houden aan de wetten van de Islam.

  Hakan schreef:
  “Als ik mijn moeder vroeg of christenen ook naar de hemel mochten van Allah kreeg ik steevast “nee” te horen. Christenen hoorden in de hel, ze waren immers geen moslim. ,”Als christenen ook in de hemel konden komen heeft het geen zin om moslim te zijn” vond ze.”
  Of het nu een Ortodoxe, Katholieke of Protestantse Christen, Jood, boedhist, hindoe, moslim of atheist zal beweren dat de ander belijder of niet belijder van een religie of levenswijze onzinnig bezig is. Een Christen zla beweren dat als je Jezus niet neemt als je Heer dat je verloren bent (verloren is een eufemisme voor naar de hel). Een atheist is er ook weer zeker van dat als je dood bent er helemaal niets is.
  Ik zelf heb nooit van een moslim met verstand te horen gekregen dat Christenen in de hel horen. Deze opmerking is kwetsend en vijandig. Deze opmerking is hetzelfde als iemand een verwensing doen met een enge ziekte of zo en iedereen met gezond verstand zal zich niet verlagen tot zo’n opmerking. Een moslim of Christen zal eerder een de ander ervan proberen te overtuigen dat die ene op “de verkeerde weg” is en dat zijn weg leidt naar eeuwig leven of paradijs.
  Het is trouwens voor moslims verboden om andersgelovigen te kwetsen en te beledigen. Omdat een andersgelovige daarmee wordt gekwetst en de houding tegenover moslims alleen vijandig daardoor wordt. Hij mag alleen met argumenten en vriendelijk taalgebruik worden aangesproken op zijn levenswijze.

  Hakan schreef:
  “Dat was voor mij juist het argument om niet meer te geloven.”
  Wel een incosistente uitspraak. Terwijl Hakan hier toegeeft dat de zogenaamde opmerkingen van zijn moeder over Christenen voor hem rede zijn om niet te geloven, beweert hij in reactie 29 in de eerste alinea dat hij moslim en Turk is.

  Hakan schreef:
  “Als mijn vader weer es heel laat thuis was, hoorde ik mijn moeder regelmatig tegen hem schreeuwen: ,,Was je weer bij die Nederlandse hoer van je?”. Dat was geen losbandigheid van mijn vader. Hij was gewoon trouw aan zijn Turkse principe oog om oog tand om tand. Als iemand met je wilt neuken, neuk je gewoon keihard terug.”

  Dit gedrag past eerder bij een asociaal tokkiegezin dan bij een Islamitisch gezin. Heet respect voor de man en de vrouw is hier beneden alle niveau en dan nog in het bijzijn van de kinderen. Vreemd gaan is een grote hoofdzonde in de Islam. Als moslim zou hij dat hij toch moeten weten.
  Ook lijkt het mij geen Turkse gewoonte. Van alle bevolkingsgroepen zal een echtgenote het niet leuk vinden dat haar man vreemd gaat.
  Bovendien is het verschrikkelijk beledigdend naar de autochtone bevolking. Het is het aloude vooroordeel dat autochtonen over allochtonen hebben die hun vrouwen en dochters als “hoeren” zien. Hier probeert Hakan dit vooroordeel te bevestigen.

 28. Piet-Ahmet schreef:
  “Rest van je verhaal ook zeker herkenbaar want om een Ned. vrouw erbij te hebben was statusverhogend voor de 1e generatie Turkse mannen!”

  Ik geloof niet dat je alle Turken kent om te spreken dat het een gewoonte is bij Turken is om “er een Nederlandse bijvrouw erbij te hebben”. Het is machogedrag van bepaalde mensen om te beweren een “bijvrouw” te hebben. Waarom hadden de Turken die ik kende vroeger er geen “bijvrouw” of de gewoonte er een “bijvrouw” bij te nemen? Zal best zijn dat er Turken uit de 1e generatie zijn die er een “bijvrouw” hebben net als andere gastarbeiders uit andere bevolkingsgroepen er “Nederlandse bijvrouw” hadden. Maar het is geen algemene maatstaf of dat het in hun maatschappij een geaccepteerd fenomeen is. Misschien wel in hun vriendelijke kringen als stausverhogend. Want als je niet zoveel kan, kan je nog altijd opscheppen tegenover je vrienden dat je de ene vrouw na de ander in bed kan krijgen.
  Of je het nu een “bijvrouw”, “minaresse”, “scharrel” of weet ik veel noemt. Vreemd gaan komt overal voor en machofiguren zullen er graag over opscheppen bij hun vrienden om zich een bepaalde status te verwerven binnen die groep. Maar het is geen gewoonte dat een man dat openlijk aan zijn vrouw kan
  vertellen.

 29. #37: Natuurlijk is het macho gedrag en natuurlijk is het bedriegen van je eigen vrouw verkeerd maar het was wel een feit dat veel turkse mannen (1e generatie) HET DEDEN! Ik heb niets gezegd dat het een algemeen geaccepteerde fenomeen is in “onze” maatschappij! Ik heb alleen gesteld dat het gebeurde!
  Kennelijk herkennen veel 2e generatie allochtonen het een of ander in het verhaal van Hakan gezien het feit dat Najib er ook iets van in zijn optrden heeft laten zien en horen! Toch???
  Niet te serieus nemen Gozer! Een beetje zelfspot is nooit verkeerd omdat het in elke maatschappij en elke bevolkingsgroep voorkomt! Daarmee toon je aan dat iedereen gelijk is en…. we allemaal mensen zijn!

 30. #34 rachel

  het was niet ongewoon voor gastarbeiders, ver van huis. zonder familie, vrouw en kinderen om gezelschap te zoeken.
  italianen, spanjaarden, grieken, turken.

  daar is al veel onderzoek naar gedaan. en er zijn ook diverse docu’s over gemaakt. ik zag bij uitzending gemist dat er een documentaire komt over de turken in duitsland, de geschiedenis.

  genoeg literatuur ook :-}.

 31. toevoeging

  hmm
  Nederlanders in ” ons Indië” hadden er ook geen probleem mee.

  Couperus schreef daar mooi over.

  en

  de blonde indo, GW is ook een aardig voorbeeld. hoewel? ik weet niet of zijn vader al eerder getrouwd was. :-}. is dat al eens onderzocht?

 32. @rachel de haan

  excuus u bent al bezig :-}

  quote
  Ik ben bezig met het schrijven van een waar gebeurd verhaal over dit onderwerp.
  unquote

  veel waargebeurde verhalen bij ” spoorloos” . de onechte kindjes of de kindjes waar men het bestaan niet van wist worden in Turkije warm ontvangen zag ik. ook door vrouw en kinderen. een sterk “familie” gevoel.

  sorry
  moet naar het postkantoor
  leven in Istanbul is niet alleen feest
  soms mis ik de Nederlandse taal en
  dan ga ik nog posten ook :-{

  zal het niet meer doen. :-}

 33. info schreef:
  “het was niet ongewoon voor gastarbeiders, ver van huis. zonder familie, vrouw en kinderen om gezelschap te zoeken.
  italianen, spanjaarden, grieken, turken.”

  Wat ongewon is de situatie die Hakan schets van een Turkse vader die er een “bijvrouw” opna houdt, terwijl zijn vrouw en kinderen naar Nederland overgekomen zijn. Maar goed, de meeste mensen zijn niet heilig en het is niet ondenkbeeldig dat iemand die getrouwd is en kinderen heeft op zoek gaat naar
  “vrouwelijk gezelschap”. Maar wat ik zo vreemd vindt is een gezin waar de moeder de vader in het bijzijn van de kinderen uitscheldt dat hij weer eens naar zijn “hoer” is geweest. En de manier hoer er tegen Nedrlandse vrouwen en meisjes wordt gesproken vindt ik erg denigrerend.
  Dat de eerste buitenlanders gezelschap opzoekt is niet echt een vreemde menselijke eigenschap. Je bent jong, er van het land van herkomst en je familie en dan moet je of een heilige zijn of echt zo onaantrekkelijk voor de vrouwen en de meisjes dat zij contact uit de weg gaan. En er zijn er helaas gevallen van kinderen die hun biologische vader niet kennen. Zag eens een keer een Nederlands meisje dat een Marokkaanse vader had. De moeder wilde zelf en dat haar dochter niets met haar vader te maken kreeg. De moeder wiste alle sporen zowat die naar haar vader toe konden leiden. Biefpost werd de vuilnisbak ingemikkerd. En toch besloot het meisje met behulp van het programma haar vader in Marokko op te sporen en te bezoeken. Natuurlijk leverde dat een ontroerend moment van tranen aan beide kanten en een zeer warm onthaal door vader, zijn vrouw en kinderen.
  I

 34. Piet Ahmet schreef:
  “Kennelijk herkennen veel 2e generatie allochtonen het een of ander in het verhaal van Hakan gezien het feit dat Najib er ook iets van in zijn optrden heeft laten zien en horen! Toch???”
  Najib Amhali vertelt in zijn optredens niet over zijn vader of moeder die elkaar bedonderen of uitkafferen. Maar schets een luchtig beeld over de tijd dat zijn vader zijn gezin over liet komen en dat leverde volgens hem hilarische taferelen op zoals: een uitje met het gezin naar de markt, terwijl de Nederlandse medescholieren een uitje hadden met hun ouders naar de Efteling of ander pretpark. Of hij vertelt over zijn vader die Sinterklaas knock-out slaat, omdat sinterklaas zogenaamd snoepgoed naar hem gooit.

  Piet-Ahmet schreef:
  “Absoluut herkenbaar voor mij want mij is namelijk met die k*t surprizes hetzelfe overkomen alleen met 1 verschil!
  Ik had een van de meiden in mijn klas. Mijn moeder zover gekregen om een of andere sprekende pop te kopen van f15,00 voor die griet, kreeg ik zelf een of ander speelgoedautootje van een paar gulden!”

  Mijn belevenis van die suprises was ook ronduit belachelijk. In de klas bepaalde de juffrouw wie voor wie een suprise mocht geven voor een paar gulden. Nou voor dat geld kon je ook in die tijd niet echt een waanzinnig cadeau voor verwachten. Meestal was het een pen dat je kreeg. Daarnaast moest er ook nog een gedicht bij en dat was voor mij het meest frustrerende als kind om een leuk gedichtje even neer te pennen. Was nooit zo’n ster in gedichtjes schrijven.
  Soms hadden kinderen het cadeau zo goed verstopt dat het kind dat het cadeau uitpakte dacht dat de verpakking een cadeau op zich was. Dat gebeurde in het geval van een kind dat een vulpen in een zelfgemaakte wortel had verstopt. Het kind dat de wortel had gegeven moest in de pauze aan de juf dat melden. Waarna de juffrouw aan de klas meedeelde dat Sint even had gebeld en gezegd dat het cadeau in de wortel zat verstopt.

 35. #42 gozer

  quote
  Wat ongewon is de situatie die Hakan schets van een Turkse vader die er een “bijvrouw” opna houdt, terwijl zijn vrouw en kinderen naar Nederland overgekomen zijn.
  unquote

  is dat zo?

  ging dat zo anders in Nederland en ” ons Indië” ? de Antillen, Suriname en meer? waren de Nederlandse mannen anders?

  verder kan je bijvrouwen ook maîtresse noemen. en er zijn meer namen voor.

  scheiden is misschien netter en echt Nederlands :-} mijn echte Nederlandse schoonvader is 5 maal getrouwd. {en gescheiden}. wat daar geroepen werd in die gezinnen weet ik niet. ik heb de man nauwelijks gekend. en in echte Nederlandse gezinnen wordt flink gescholden ook in de “betere” milieus :-} als er sprake is van een nieuwe relatie {erbij}.

  hoe oud bent u? nooit om u heen gekeken?

  ehm
  quote
  En de manier hoer er tegen Nedrlandse vrouwen en meisjes wordt gesproken vindt ik erg denigrerend.
  unquote

  tja
  zie ik hier het gedrag van sommige Nederlandse, westerse, vrouwen dan begrijp ik het denigrerende soms wel.

  verder heeft het met een cultuur verschil te maken denk ik. want een turkse hier {waarvan velen gewoon hun eigen gang gaan} hangt niet bezopen rond en gaat niet op “elke” uitnodiging van een man in}.

  de vakantievierders daarentegen wel. die zijn te lijmen met een natte vinger.

  ik heb daar ook geen respect voor en vind het gedrag pathetisch.

  .

 36. #43 gozer

  de surprise die ik mij herinner :-}

  een chocolade letter. ik had er een boekje van gemaakt met de titel ” Bob en Daphne” .

  de klassenleraar kwam aanstormen om het boek te zien :-}.

  ach, heb ik alleen mijn eigen grap onthouden :-{.

  info
  istanbul

 37. deze Turkse principes :-}

  quote
  Hij was gewoon trouw aan zijn Turkse principe oog om oog tand om tand. Als iemand met je wilt neuken, neuk je gewoon keihard terug.
  unquote

  gelden, denk ik, alleen voor mannen :-}.

 38. Hakan Kapici

  Dank voor dit heerlijke verhaal!

  Daar zouden er meer van moeten zijn!
  Er zijn helaas nog maar een paar gast arbeiders en achtergebleven /ofoverkomen vrouwen gevolgd om hun verhalen en beleving media neer te zetten.

  Het riep ook ook dat ik als ware kinder tegen prestatie over eigen sociale omgeving erbij te willen horen, met mijn broertje ooit zo.n groot half gevuld paasei met lintjes uit Jamin gestolen heb.
  Het wwas een dood eng samenwerkings verband maar het moest omdat onze ouders daar niet aan deden .

  Wij deden als Paas voorbereiding aan het zelf beschilderen van hard gekookte eieren en kregen daar op de dag nog een zo.n klein chocolade eitje en paasbrood van de warme bakker bij.

  Geen enkele spijt van mijn a religieuze /kunstiznnig opvoeding over reli festive tijden , integendeel maar dat stukje kind erbij willen horen , dan maar stelen omdat er door voortrekkers kinderen met dat soort paas eieren als status gepronkt werd, als ook een waar verhaal..

Reacties zijn gesloten.