Een kantelmoment voor TTIP?

Het vrijhandelsakkoord TTIP, waarover EU en VS onderhandelen, heeft weinig te maken met vrije handel. In tegenstelling tot wat voorstanders beweren, levert het ook geen extra banen op. Vanuit Engeland een bericht over de scherpe randjes aan TIPP, maar vooral over de groei van een beweging tegen het vrijhandelsakkoord. “We kunnen vechten voor een nieuw democratisch en eerlijk economisch systeem dat vrij is van controle door bedrijven.”

De EU en de VS zijn in het geheim aan het onderhandelen over een nieuw handelsakkoord dat een zeer grote machtsoverdracht zou inhouden van de gemeenschap naar onbetrouwbare bedrijven. Het Transatlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (Transatlantic Trade and Investment Partnership, of kortweg TTIP) wordt door voorstanders voorgesteld als een ‘vrijhandelsovereenkomst’ die de economieën aan beide kanten van de Atlantische Oceaan zal versterken.

Maar TTIP heeft eigenlijk weinig te maken met vrije handel. De tarieven tussen de EU en de VS zijn namelijk al minimaal. Daarvoor in de plaats zijn de bepalingen van het akkoord zowel gericht op de ondermijning van reglementeringen die de werknemers, de consumenten en het milieu beschermen als op het toekennen van een nooit eerder geziene wettelijke macht aan bedrijven. Ondanks het feit dat de media dit akkoord veronachtzamen, groeit de beweging die zich verzet tegen deze machtsgreep van bedrijven. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

1 gedachte over “Een kantelmoment voor TTIP?”

  1. Pingback: TTIP heeft zeker aandacht van Krapuul gekregen | Krapuul

Reacties zijn gesloten.