Een Comité van Waakzaamheid Democratische Ongerustheid?

De serie overwegingen over hoe ongerust men kan zijn over de huidige parlementaire democratie van de hand van anarchistisch jurist en voormalig PvdA-volksvertegenwoordiger Thom Holterman is afgerond: deel een, deel twee en deel drie.

De Verenigde Staten illustreren het vandaag weer: er is geen echte keuze, wat voor links wordt uitgemaakt bestaat niet (meer) en rechts wordt steeds knettergekker.

Een groot deel van de conclusie van Holterman:

Ook moet men oog hebben hoe bijvoorbeeld ‘antiterrorisme’ als functie van installatie van totalitaire structuurelementen in het staatsverband worden ingepast (denk aan allerhande ‘toezichtelementen’: bespieden (cameratoezicht), afluisteren, infiltratie, provocatie).

De secretaris generaal van de Franse vakbond CGT onthulde de aanwezigheid van politiemensen als vakbondsmensen gecamoufleerd, die demonstranten trachtten aan te zetten tot misdrijven (‘poussent au crime’) tijdens de acties tegen de pensioenvoorstellen van de regering (Le Monde, internetversie van 27 oktober 2010). Als reactie op deze vorm van uitlokking volgend gedrag is dan politie-ingrijpen te legitimeren (denk in Nederland bijvoorbeeld aan het misbruik door het politiegezag van art. 140-141 Wetboek van strafrecht).

Wat te doen? Op zijn minst zou gedacht kunnen worden aan het instellen van een ‘Comité van Waakzaamheid Democratische Ongerustheid’ dat nauwlettend dit soort ontwikkelingen in kaart brengt. De intentionele inzet daarbij wordt gevoed door de gevoelde noodzakelijkheid om een postkapitalistische maatschappij te laten ontstaan.

De invulling van zo’n organisatie kan natuurlijk onderwerp van discussie zijn. Maar een reëel bestaand links dat het er in ieder geval over eens is dat strijdbare waakzaamheid geboden is is wel vereist.
Ook in de jaren dertig was er een dergelijk comité. Nadere eenheid is pas echt gesmeed in het concentratiekamp van St. Michielsgestel…

4 gedachten over “Een Comité van Waakzaamheid Democratische Ongerustheid?”

  1. Een gebouw waar je met zovelen gegijzeld wordt gehouden noem ik ook een concentratiekamp. Je hoeft daarbij niet alleen aan barakken te denken.

  2. “Ook moet men oog hebben hoe bijvoorbeeld ‘antiterrorisme’ als functie van installatie van totalitaire structuurelementen in het staatsverband worden ingepast (denk aan allerhande ‘toezichtelementen’: bespieden (cameratoezicht), afluisteren, infiltratie, provocatie).” ❗

    Goed idee voor een Comité voor Waakzaamheid.

Reacties zijn gesloten.