Economische groei teruggekeerd (1): Klopt het?

De Nationale Natte Vinger, ook wel bekend als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), heeft gesproken: de Nederlandse economie groeit weer. Gisteren maakte het instituut kwartaalcijfers bekend en meldde een groei van 0,7 procent over het laatste kwartaal. “Het is duidelijk dat de recessie voorbij is”, aldus één van de natte vingers zelf. Meteen kwamen er commentaren los over de betekenis van die cijfers. Daar zaten grappige en interessante elementen in.
Uit de gevestigde politiek klonk tevredenheid, gecombineerd met ga-zo-door-retoriek. Minister Kamp: “maar de groei zet door en dat is bemoedigend. Een hogere groei behoort tot de mogelijkheden.” Dat vergt dan echter een “wendbare economie” en die heeft “wendbare bedrijven en een wendbare overheid nodig.” De ‘wendbaarheid’ van die overheid vertaalt hij in een oproep om … het ontslagrecht te versoepelen. Als bedrijven maar soepeltjes mensen de laan uit kunnen gooien als de winstgevendheid dat vereist. Groei over de rug van de onderkant. De PvdA juicht intussen op Facebook: “Goed nieuws! Het herstel van de Nederlandse economie zet door.” En op haar website: “Hogere investeringen, een stijgende export en een goed presterende maakindustrievormen een gezonde basis voor herstel.” Nu alleen nog die hoge werkloosheid wegwerken.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

12 gedachten over “Economische groei teruggekeerd (1): Klopt het?”

 1. Realistisch commentaar van Peter Storm. Exportgedreven groei is uiterst wankel. Als de binnenlandse consumptie blijft krimpen, zal de kleine groei van de Nederlandse economie weer helemaal terugvallen.

 2. De toelichting boort alle hoop meteen de grond in. Maakindustrie in Nederland stelt bijzonder weinig voor. We zijn meer een diensten-land. De enige manier waarop de Nederlandse maakindustrie kan concurreren met China, is alle werknemers vervangen door robots. Die kosten overal hetzelfde. Alle groei komt uit export.
  De werkloosheid is juist gestegen. Economische groei met tegelijk minder inkomsten voor de overheid en meer uitgaven, betekent dat we er met z’n allen in het laatste kwartaal op achteruit gegaan zijn.

 3. rare zaak – de reactie van Sjaax zie ik in de rechter column voor aantal reacties maar nog niet onder het artikel verschenen. Doch ga ik met mijn antwoord door:

  @Sjaax, daar is een hele systeem voor bedacht en in Griekenland reeds uitgeprobeerd.
  Eerst worden contracten voor aanschaf afgesloten met een tegenpartij als Griekenland bijvoorbeeld, voor afnemen van goederen/productie.
  Vervolgens worden leningen aan de tegenpartij geleend om onze spullen te mogen kopen. Dit heet schulden opbouwen.
  Het is een win-win situatie omdat de tegenpartij moet onze spullen afnemen en tevens afrekenen en bovenop komt de tegenpartij in de schulden om het lening af te nemen om onze spullen te betalen.

  Het resultaat is 0,4% – 0,7% groei voor ons.

 4. @knutselsmurf. ” De enige manier waarop de Nederlandse maakindustrie kan concurreren met China, is alle werknemers vervangen door robots. Die kosten overal hetzelfde.”

  Zeer goed punt. Dit principe wordt op dit moment in de Nederlandse zorg uitgeprobeerd.

 5. @nexus, we kunnen ook direct de zorg naar de lage-loonlanden verleggen. Niet te ver weg voor het beetje familie dat de zieke nog wil bezoeken, MOE-landen ofzo. We creëren daar werk, dus komen ze ook niet naar hier om van onze sociale “zekerheden” te profiteren. De PVV had zoiets al eens voor asielzoekers bedacht, dus zal het in Bruin II binnenkort wel bespreekbaar zijn.

 6. Dit behoort in de categorie, blij maken met een dode mus.
  De investeringen zijn gestegen door de verkoop van transportmiddelen door de fiscale regelingen.
  0,4 export groei wat op het conto komt van landbouwproducten die tegen een goede prijs konden worden verkocht.
  Consumenten bestedingen zijn omlaag gegaan.
  134.000 werklozen erbij.
  Duitsland heeft een lagere export en import gedraaid.
  Ik heb maar de lamp aan gedaan.
  Dan zie ik tenminste ook een lichtpuntje.

 7. Economische groei? Dat systeem wat jarenlang gewerkt heeft? Een groeiende economie is niets anders dan een soort piramidespel.

  Dat betekent dat er een ander systeem voor in de plaats moet komen. Helaas zou ik niet weten wat dat zou moeten zijn cq moet worden. Maar het huidige systeem is op. (Op sterven na) “dood”.

 8. “De Nationale Natte Vinger, ook wel bekend als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)”

  Lies, blatant damned lies and statistics. And roaring fingers. Stirring up. (lol) :-]

 9. de verkiezingen komen eraan;
  ipv zeggen we hebben niets anders gedaan dan eindeloos gekletst komen onze redders Vrye markt +sociaal gezicht VVD + PvdA met cyfertjes van de alternatieve sociale werkplaats (Planburo)

  Stem vooral tydens de gemeente raad verkiezingen op vvd/pvda dat is om het even.
  want vlgns CPb zyn we al uit de crisis (byna)

 10. Mathijs Bouman geeft de volgende verklaring: de verkoop van hybride auto’s in het 4e kwartaal. Hoe manipuleerbaar is de economie!

 11. Wat altijd zo grappig was dat het CBS dan geleid werd door “links” volgens rechtse keelklanken als ze niet tegen de feiten kunnen … Maar nu mag dit “linkse” instituut lekker leugens verkopen om de VVD op te hemelen. Net als dat alle rechters links zouden zijn. Vandaar ook dat veel VVDers worden gesommeert om voor de rechter te komen voor hun corruptie. Sterker nog die lul die veroordeeld is en gewoon nog wachtgeld kreeg. En daarom is Wilders niet veroordeeld voor racisme want tegenwoordig is racisme een leuke hobby waar je niet aan mag komen.

  Ze vallen telkens weer in hun eigen zwaard.

Reacties zijn gesloten.