Dwangarbeiders langdurig blootgesteld aan gifstof in Tilburg

Meer dan 580 werklozen uit de regio Tilburg zijn bij de NS-Werkplaats mogelijk in aanraking gekomen met de gifitige stof chroom 6. De gemeente Tilburg informeert de betrokkenen daarover maandag en dinsdag per brief.

Deze personen zijn tussen 2004 en 2011 korte of langere tijd te werk gesteld bij het gemeentelijk reïntegratiebedrijf tROM. Zij schuurden de verf van oude treinstellen waarin naar alle waarschijnlijkheid dit goedje zat. Chroom 6 moest zorgen voor goede hechting en het tegengaan van roest.

Tijdens schuren, slijpen en verwarmen van oude verflagen kan de giftige stof vrijkomen. Het RIVM doet momenteel onderzoek naar het verband tussen chroom 6 en een aantal vormen van kanker en longaandoeningen. De gemeente Tilburg adviseert mensen naar een arts te gaan als ze zich zorgen maken. “Maar een specifieke test is er niet. Het lastige van dit spul is dat het na 120 dagen in het lichaam niet meer is te traceren”, zegt wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt).

“De gemeente Tilburg informeert de betrokkenen daarover maandag en dinsdag per brief.” Geruststellend. Maandag is Tweede Pinksterdag, en wellicht weet men bij het CDA niet dat postbezorging op maandag toch echt niet meer van deze tijd is sinds de privatisering van de post.

Verder lezen bij de bron.