Duizenden mensen in Hamburg de straat op om te demonstreren tegen coronazi’s

In Hamburg zijn zaterdag ruim 5000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen coronazi’s. 

Tot de demonstratie was opgeroepen door het “Hamburger Bündnis gegen Rechts”. De deelnemers betoogden niet alleen tegen coronazi’s, maar ook tegen de toenemende ongelijkheid die het gevolg is van de pandemie. Ook werd gepleit voor het (tijdelijk) opheffen van de patenten op vaccins, zodat mensen in arme(re) landen gevaccineerd kunnen worden. Momenteel is de vaccinatiegraad in Afrika slechts 7%, wat het ontstaan van nieuwe varianten van het coronavirus in de hand werkt. Niemand is beschermd, totdat iedereen beschermd is.

Sprekers van o.a. de Liberale Joodse Gemeente in Hamburg wezen op het wijdverspreide antisemitisme binnen de coronazi-beweging. Cornelia Kerth van de “Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes” stelde dat mensen die samen met nazi’s over straat marcheren “er niets van begrepen hebben” (wat volgens mij nog vriendelijk is uitgedrukt).

Een betoging van coronanazi’s die gelijktijdig gepland was, werd door het stadsbestuur verboden omdat de deelnemers hadden aangekondigd zich niet aan de coronamaatregelen te zullen houden. Toen zo’n 3000 coronazi’s tóch wilden gaan demonstreren, greep de politie in en werd de betoging ontbonden.

Een mooi initiatief dat ook in Nederland navolging verdient. Misschien dat linkse partijen en organisaties hier ten lande eens uit hun schulp kunnen kruipen om tegenacties op poten te zetten. Het is toch eigenlijk te triest voor woorden dat duizenden coronanazi’s wekelijks door Amsterdam mogen marcheren, zonder dat links daar effectief tegenwicht aan biedt.

Bron: taz

Uitgelichte afbeelding: By Leonhard Lenz – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93767192 (zomer 2020)