Duizenden Kaswerklozen vinden geen baan

De gemeentepolitiek in Rotterdam wilde bij aanvang van het project duizenden werklozen aan het werk zetten in de kassen.

Er waren honderden kandidaten, maar slechts vijf werklozen hebben een baan gevonden in de glastuinbouw in het Westland.

De directeur van Werkplein Westland wil desondanks niet spreken van een mislukking.

Volgens directeur Desiree van Yperen zijn er wel fouten gemaakt, maar het is volgens haar nog te vroeg om het mislukt te noemen. “Het is sowieso een economisch slechte tijd”, haast Van Yperen zich te zeggen. Ook moet er betere steun komen. “We moeten de werklozen beter begeleiden voordat ze na een lange tijd thuis zitten weer aan het werk moeten.”

Wanneer dit project blijvend ‘niet mislukt’ dan heeft de gemeente de mogelijkheid een tegenprestatie te gaan eisen van de mensen die een lange tijd thuis zitten. Daar weet Bas van ’t Wout (VVD) alles van en die staat te trappelen om na 12 jaar aanstormend talent te zijn geweest eindelijk te kunnen profileren op de blauwe stoel in de Tweede Kamer dus die zal Rotterdam aanspreken dat er grote kansen blijven liggen om luie bijstandstrekkers te laten werken voor hun uitkering.

4 gedachten over “Duizenden Kaswerklozen vinden geen baan”

 1. Experiment: Geef een groep Oost-Europese arbeiders die nu in de kassen van het Westland werken een half jaar lang een bijstanduitkering en vraag ze dan of ze die terug willen inruilen voor hun oude baantje in de kassen of dat ze liever die uitkering willen behouden. Het zal mij benieuwen.

 2. @1

  Het zal je helemaal niet benieuwen, want je denkt het antwoord al lang te weten . Ik ruik die PVVD-types al op 20 kilometer afstand. Vertel dus maar gewoon wat jij denkt dat ze zullen doen, in plaats van suggestieve vragen te stellen.

 3. Zou me niet verbazen dat die “projecten” (die gedoemd zijn te mislukken) meer kosten dan dat ze
  opleveren. Hoe kan dat zal menigeen denken.
  Werkgevers die worden benaderd door gemeenten om al dan niet langdurig werklozen aan te nemen stellen natuurlijk hun voorwaarden en slaan er een fors slaatje uit. Vaak eindigen die werklozen die een baan via “zo’n project” vonden uiteindelijk weer als werkloze.
  De werkloze is uitgemolken door de werkgever en op het moment dat gemeenten niet meer de werkgever spekken is er voor de werkgever ook geen reden om “het project” voor te zetten. Ik ken een geval van een “sociale werkplaats” die via de gemeente massaal werklozen in dienst nam. De “sociale werkplaats” verbond er de voorwaarde aan dat zij “gecompenseerd” zouden worden. Want volgens haar zou zij niet zoveel aan die werklozen hebben. Daardoor koste het de sociale dienst meer dan dat zij aan de werkloze kwijt was aan de kosten voor een bijstandsuitkering. Om dan vervolgens aan het eind van de rit weer de werkloze terug te zien. En natuurlijk zijn de werklozen kansarmer gemaakt, omdat een vermelding van een “sociale werkplaats” op de CV de sollicitant niet interessant maakt.
  De gemeenten maakten trots in de dagbladen melding dat een fors aantal van haar clienten “aan het werk” zijn geholpen. Maar vermelden er niet bij dat het de gemeenten meer heeft gekost en zij niet alleen duurder uit zijn, maar tevens het probleem naar de toekomst hebben verplaatst.
  Menig “project” van de gemeenten waarbij werkgevers of reintegratiebedrijven zijn betrokken en waarbij fors wordt uitbetaald is in de meeste gevallen mislukt.
  En met die kassen zal het niet anders zijn gesteld. Ik ken de kassen uit mijn jeugjaren toen ik als scholier er daar wat bijverdiende. Ik heb de werkgevers in de tuinbouw leren kennen als werkgevers die zoveel arbeid verricht zien worden voor zo weinig mogelijk loonkosten om mij maar een beetje netjes uit te drukken. De enige die daar aan konden voldoen waren in die tijd “illegalen” en scholieren. Tegen-woordig hebben zij die omgeruild voor werknemers uit Oost-Europa.
  Helaas regeert in Nederland niet het verstand, maar de onderbuik. En helaas bieden politieke partijen en overheidsinstellingen tegen elkaar op om in de gunst te komen van onderbuik Nederland. Zelfs een politieke partij die zich “links” en “sociaal” noemt zoals de SP kan het niet laten om zo nu en dan van zich te laten horen “hoe hard zij de werklozen wil aanpakken” om in de gunst van Henk en Ingrid te
  komen. Om dan weer vervolgens van tijd tot tijd te laten horen dat de bijstand eigenlijk aan de veel te lage kant is.
  Werklozen help je met scholing en goede begeleiding, maar niet door ze (voor veel geld) uit te lenen aan werkgevers We weten dat die soort projecten (die uit de VS) zijn gekomen niet werken. Ze werkten toen niet in de VS en waarom zullen ze in Nederland wel werken? De enigen die in de VS er beter zijn van geworden zijn parasitaire werkgevers die het project flink hadden uitgemolken.

Reacties zijn gesloten.