Duitsland zal niet meedoen aan militaire actie tegen Syrië

Duitsland zal niet meedoen aan een eventuele militaire interventie in Syrië. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel vandaag tijdens een persconferentie gezegd. Wel is Duitsland bereid de bondgenoten te ‘helpen’, maar een militaire actie werd door Merkel categorisch uitgesloten. Waar die hulp dan wél uit zou moeten bestaan is niet helemaal duidelijk.

Merkel wil een ‘duidelijk signaal afgeven dat het gebruik van chemische wapens niet getolereerd wordt’, maar zonder militair ingrijpen is dat natuurlijk een holle verklaring. Merkel bekritiseerde Rusland, omdat dat land weigert mee te werken aan een onderzoek van de OPCW naar het gebruik van  chemische wapens door het Syrische regime in Douma.

Een woordvoerder van de Duitse regering liet ook weten niet bijzonder gecharmeerd te zijn van de wijze van communiceren van de Amerikaanse president Trump. Diens chaotische en impulsieve tweets werd door de woordvoerder Peter Beyer droogjes gekwalificeerd als ‘een nieuwe uitdaging’.

Trump droeg vandaag – zoals verwacht – weer flink bij aan de algemene verwarring door min of meer terug te komen op de oorlogszuchtige taal die hij gisteren uitkraamde:


Inmiddels weet niemand nog waar zij/hij met Trump aan toe is. Na zijn dreigementen gisteren ontkomt Trump er echter niet aan in elk geval iets te doen, wil hij zichzelf en zijn land niet tot de risee van de hele wereld maken. Met een grotendeels symbolische actie komt hij dit keer niet weg, iets wat volledig aan zijn eigen gezwets te wijten is.