Duitse regering verbiedt Linksunten.Indymedia

De Duitse regering heeft de linkse website linksunten.indymedia verboden. De politie heeft vannacht een inval gedaan bij medewerkers van de site in Freiburg. Daarbij zijn – o jee – keukenmessen en tuingereedschap in beslag genomen, wat uiteraard onmiddellijk gepresenteerd werd als “wapenvondsten”. Er werd niemand gearresteerd, wat er al op wijst dat het met die “wapenvondsten” wel wat meeviel. Linksunten.indymedia moet niet verward worden met het reguliere Indymedia, dat nog gewoon online is.

Officieel is de site verboden omdat  linksunten.indymedia zou handelen “in strijd met de Grondwet”. In werkelijkheid gaat het natuurlijk om een tegemoetkoming van de conservatieve CDU aan de achterban van de extreemrechtse AfD. In Duitsland staan Bondsdagverkiezingen voor de deur en de CDU hoopt de AfD stemmen af te snoepen. Daarnaast heeft linksunten.indymedia er een handje van onwelgevallige feiten te presenteren over de NSU, de infiltratie van extreemrechts binnen het Duitse leger en de AfD. Allemaal zaken waarover de CDU maar liever zwijgt. Ook dát heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het besluit de site te verbieden.

Op het moment van schrijven is linksunten.indymedia offline. Eerder vanochtend was ze eerst offline en vervolgens al snel weer online. Het verbod zal waarschijnlijk weinig uithalen, iets wat Minister van Binnenlandse Zaken De Maizière (uiteraard CDU) ook ruiterlijk toegaf. Linksunten.indymedia is decentraal georganiseerd en opgeslagen op verschillende servers. Naar verwachting zal de site dan ook snel weer online zijn.


Ondertussen doen linkse sites er goed aan rekening te houden met toenemende repressie. Linksunten zal niet de laatste site zijn die getroffen wordt door een verbod. Evenmin zal de repressie beperkt blijven tot Duitsland.