Wie in het duister wandelt, heeft geen schaduw om overheen te springen

Over zijn schaduw springen” – Het was DE kreet in de media om de Kunduz-partijen te vieren en te bejubelen, nog niet zo lang geleden. Met name GroenLinks werd uitgeroepen tot kampioen vérspringen. Ze hadden Nederland “gered”, die springruiters. Hun “verantwoordelijkheid genomen”, om de “begroting op orde te brengen”.

ORDE? Wat voor orde? Een volstrekt abstracte “orde”. De orde van moeder Rutte, waarschijnlijk. “Het huishoudboekje van de Staat” in evenwicht brengen. Zoiets. De zegeltjes van Albert Heijn goed inplakken.

Waar geen licht is is geen schaduw
Iedereen die wel eens op een speelplaats gehinkeld heeft, weet, dat, hoe ver je ook springt, je schaduw altijd volgt. Niemand kan verder springen dan zijn of haar schaduw. Als de zon schijnt tenminste, of de straatverlichting goed is ingeschakeld. Volle maan wil ook wel eens helpen.

Lieden die denken dat ze hun ideologische schaduw te snel af kunnen zijn, door het licht uit te doen, veren af te schudden, verwarring te zaaien en achterkamertjes op te zoeken waar de zon nooit schijnt, – zodra ze buiten komen, haalt hun schaduw ze in.

Van de ruim 12 miljard euro’s die het Kunduz-akkoord wil bezuinigen, komt 4,5 miljard, dus meer dan eenderde, van een botte belastingverhoging, namelijk de 2% btw-verhoging. Die gaat straks binnen een paar dagen “geruisloos” in.

Zoals bekend, wordt BTW pas berekend aan de eindverbruiker, de consument dus. U en ik. Wie “hoger” in de productie- en/of handels-keten zit, betaalt geen BTW of krijgt ze terug. Het is dus een typische belasting op de zwaksten in de samenleving. En, on top of that, de detailhandelaar wordt ingeschakeld om die belasting te innen. Wat een besparing levert dat op!

In plaats van de onverantwoordelijke speculanten bij banken en bij pensioenfonds-beleggingskantoren te disciplineren, mogen wij 4,5 miljard extra ophoesten per jaar! In de duistere achterkamertjes van Kunduz was het niet moeilijk voor Sap om over haar schaduw heen te springen.

Waar geen licht is, is immers geen schaduw.

2 gedachten over “Wie in het duister wandelt, heeft geen schaduw om overheen te springen”

  1. Huib, jij en ik, durf ik te beweren, weten dat het niet om de politiek bij deze personen gaat maar puur om de Macht.

    Daar ging het Femke Halsema en haar entourage om en nu met de eenvoudige Jolanda (ik ben niet op kwetsen uit, hoor) gaat het maar door.

    Regeren, makt niet uit op wiens kosten, anders waarom zit je in de politiek? 🙂

Reacties zijn gesloten.