Drinkwater Flint (USA) vergiftigd met lood

Een zaak waar ik al wat langer van af wist omdat ik mensen ken in de regio rond Flint, Michigan (ik schreef al eerder eens over de Derde Wereldtoestanden in Flint) is de vervuiling van het drinkwater ter plaatse met lood, sinds anderhalf jaar.

Het heeft even geduurd, maar inmiddels begint de zaak nationale bekendheid te krijgen, onder andere via Rachel Maddows actualiteitenprogramma. Ook Michael Moore, afkomstig uit Flint, heeft zich er nu mee bemoeid, en is een petitie opgestart voor de arrestatie van gouverneur Rick Snyder (Rep.) van Michigan. Het OM van Michigan heeft de zaak inmiddels ook al opgepakt.

Samengevat komt het verhaal, helder weergegeven in zowel Michael Moore’s petitie als Rachel Maddows uitzending, hier op neer:

De man heeft een speciale verantwoordelijkheid omdat, zoals Maddow uitlegt, hij in zijn vorige termijn de fundamenteel ondemocratische constructie verzonnen heeft dat de staat democratisch gekozen bestuurders gewoonweg mag vervangen door zogenaamde emergency managers als hij vindt dat dat nodig is. Dit is bijvoorbeeld gebeurd in Detroit, toen dat failliet ging, en prompt werd daar het water afgesloten voor gehele wijken. Ook Flint heeft te maken gehad met emergency managers die direct aan Snyder rapporteren.

In 2013 werd uit kostenbesparingsoverwegingen besloten de drinkwatervoorziening, die sinds vele decennia uit Lake Huron werd betrokken (via Detroit) over te schakelen op de Flint rivier, dat decennialang als open riool door General Motors en DuPont gebruikt is. Dus dat water heeft nogal wat speciale behandeling nodig voordat het drinkbaar is. Om een lang verhaal kort te maken: men heeft daarbij de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen genegeerd, en daardoor is er lood van oude pijpleidingen opgelost in het veel corrosievere water dan voorheen.

Dat overslaan van die maatregelen is op last van de staat Michigan gebeurd, en bovendien heeft de staat daarna zo ongeveer een jaar lang ontkend dat er ook maar iets aan de hand was en bovendien diverse deskundigen die waarschuwden, milieudeskundigen en artsen, proberen belachelijk te maken. Het wordt interessant om te zien of en zo ja hoe Snyder zich hier uit gaat lullen. Hij heeft al een extra media-expert aangenomen, in elk geval.