Dondert Amerika alsnog het fiscaal ravijn in?

Het leek even goed te komen met de zogenaamde ‘Fiscal Cliff’ in de Verenigde Staten –  de automatische belastingverhogingen voor veel Amerikanen die worden ingevoerd tenzij er een andere begroting wordt ingediend –  maar de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden lijken nu toch weer dwars te gaan liggen.

Obama wilde oorspronkelijk alle mensen met een inkomen boven de 250.000 dollar extra belasten, maar dit ging natuurlijk tegen allerlei diepgevoelde principes van de Republikeinen in, zoals daar zijn het recht op vies rijk te zijn zonder anderen daar op communistische wijze in mee te hoeven laten delen.

Dus Obama heeft – dat overigens weer tot chagrijn van veel Democraten die vinden dat hij veel te makkelijk toegeeft aan de Repblikeinen –  de concessie gedaan die verhoging van 35% naar 39% belasting alleen voor inkomens boven de 450.000 te laten gelden, zodat arme sloebers met een inkomen tussen de 250.000 en 450.000 ongemoeid blijven.

Maar de Republikeinen hebben nu vastgesteld dat er niet gesneden wordt in de uitgaven en zijn dus tegen. De Republikeinen vonden sowieso dat als die zielige mensen die slechts enkele tonnen per jaar verdienen gekort worden, dat dat dan ook met uitkeringsgerechtigden moet gebeuren. Mensen als Henk Kamp (VVD) likken hier waarschijnlijk hun vingers bij af.

Update: het Huis van Afgevaardigden heeft toch ingestemd met Obama’s voorstel.

2 gedachten over “Dondert Amerika alsnog het fiscaal ravijn in?”

  1. ” Fiscal cliff VS is media fiction en verbergt antisociale agenda”

    De mythe van de ‘fiscale achtergrond’ is deels ook gebaseerd op een andere mythe die al langer meegaat, namelijk dat de sociale zekerheid onbetaalbaar gaat worden. Het klopt dat de sociale zekerheidsuitgaven de komende 50 jaar nog gaan stijgen, maar dat doen ze al sinds ze werden gestart na de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk gaat het om ideologische keuzes, waar spendeer je overheidsgeld aan, aan militaire uitgaven en winst voor de rijken of aan iedereen.

    Ook de mythe van de onbetaalbare pensioenen speelt een rol in het creëren van de fiscale afgrond. We leven allemaal veel langer. Dus worden de pensioenen onbetaalbaar. Daarom moet de pensioenleeftijd omhoog. De hogere inkomensklassen lijden echter weinig onder een pensioensverlaging en een later pensioen, integendeel. Alleen personen die om professionele gezondheidsreden wel op vervroegd pensioen moeten gaan zullen zwaar inboeten.

    Het hele artikel op:

    http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/01/02/fiscal-cliff-vs-media-fiction-en-verbergt-antisociale-agenda

Reacties zijn gesloten.