Dit kabinet nationalistisch? Welnee!

Dit is een gastbijdrage van Ben Schattenberg

Moord en brand! Dat roept links Nederland. Het huidige kabinet bestaat bij de gratie van de nationalistische partij PVV, vinden velen. Ik kan iedereen geruststellen. Je kunt van de PVV veel zeggen, maar nationalistisch is de partij van Geert Wilders niet.

We hebben het deze week in de krant kunnen lezen. Uit onverwachte en onverdachte hoek klinkt een noodkreet. CDA-prominente Agnes van Ardenne waarschuwt:

“We hebben een grote partij die de grenzen wil sluiten, omdat ons land vol is. De ontwikkelingshulp kan volgens die partij gehalveerd worden, of misschien zelfs afgeschaft. Wat ik gemerkt heb, is dat er veel leedvermaak is over het feit dat Nederland niet meer het beste jongetje van de klas is. Dat wordt opgemerkt in het buitenland. We zijn teruggevallen tot de middenmoot. We behoren niet meer tot de voorhoede.”

Jarenlang was ik best wel trots op Nederland. Dankzij ons consensusmodel polderden we in de jaren 90 onze economie tot een internationaal voorbeeld. We waren de eerste met veel vooruitstrevende wetgeving, van homohuwelijk tot milieumaatregelen. Wat in andere landen nooit kon, gebeurde hier gewoon. En we waren verdraagzaam, dachten we.

Gouden eeuw

En dat zagen ze in het buitenland. Nederland was ‘de grootmacht onder de kleine landen’ of ‘de kleine onder de grootmachten’. We leefden, zo leek het, in de tweede Gouden Eeuw.

Hoe anders is het nu. Onze voormalige vrienden zien ons nu als kleingeestige Eurosceptici. Als gierige bezuinigers om ontwikkelingshulp en internationale missies. Als xenofobe moslimhaters. Als onbetrouwbare buren die de Schelde niet uit wensen te diepen. Als barbaren die niet willen betalen voor kunst.

Grijze middenmoot

Kortom: tien jaar geleden stelden we nog best wat voor als relatief klein land. Maar de kleinzieligheid en het achter-de-dijken-terugtrekgedrag hebben ons teruggeworpen in de grijze middenmoot. “Nederland moet weer een normaal land worden”, zei LPF-leider Mat Herben in 2002. Mat, je hebt je zin gekregen.

Want het huidige beleid, met een sterk PVV-stempel, maakt van Nederland een grijs muisje. De ooit zo opvallende natie wordt een muurbloempje, met wie niemand wil dansen. Niemand geeft haar nog punten op het songfestival, niemand heeft, ondanks de WK-finale, nog ontzag voor de speelstijl van het nationale elftal.

Duitsland

Dus is dit kabinet verantwoordelijk voor de degradatie van ons land. Dat kun je niet echt liefde voor je land noemen. Dit is het meest anti-nationalistische kabinet dat we ooit hebben gehad. Misschien verkopen ze ons nog wel aan Duitsland. Deelstaat Niederrhein of zo. Dat klinkt best aardig.

4 gedachten over “Dit kabinet nationalistisch? Welnee!”

 1. Dat van die WK finale had meer te maken MET de Speelstijl van Nederland dan met ons Buitenlands beleid. Ik ken weinig mensen in het buitenland die vonden dat Nederland “sportief” speelde. Iets wat ze vroeger wel deden. Zelfs de Engelsen vergeleken het met een “SCHOP ZE ROT!!!!” wedstrijd, en toen Nederland daarna op de scheidsrechter ging zeiken werd daar helemaal opgevat als een belediging.

  Het NL elftal heeft het echt over zichzelf heen geroepen dat ze in het Buitenland bekendstaan als ploerten, maar ja als een van de grote ploerten de dochter van de Bondscoach neukt, terwijl hij eerst niet mee mocht doen OM die reden (bij de vorige Bondscoach). Verder is die ploert een grote vriend van de grootste ploert die zijn bekende “De Jongetjes” uitvoert op andere spelers… en altijd maar weer mee mag doen no matter what. Want daar zorgt die andere ploert wel voor, zijn grote kameraad. Door al dat getrap, gebeuk en goedpraten ervan staan ze gewoon bekend als een zooitje idioten zonder zelf kennis die vinden dat de schuld altijd bij een ander licht. Van Scheidsrechter tot Tegenstander. :”Oh ik doe een Karate trap, nou die spanjaard liep er echt zelf in. Toen ging hij liggen kermen, en naait hij mij een kaart aan”… kunnen we ons die nog herinderen?

 2. “Niemand geeft haar nog punten op het songfestival, niemand heeft, ondanks de WK-finale, nog ontzag voor de speelstijl van het nationale elftal.”

  Daar waar ik een feest van het jubelende Oranjevoetbal had verwacht, moest ik me daarna schamen van de zielige amateurs- karaté vertoning in de finale. Wil ik niet meer aan denken aan die beschamende momenten toen onze elftal bij gebrek aan kwaliteiten ging elke tegenstander onderuit halen en de blinde scheidsrechter die de helft deed alsof hij niets zag.

  In de middenpauze zaten in de Oostenrijkse studio twee tv-commentatoren en de ene vroeg die andere (voormalig international) zeer teleurgesteld: “Had je zoiets in de finale verwacht? “..Neen”, antwoordde die andere. “Heb ik nooit Nederland op die manier zien spelen.”
  Toen voegde de eerste door : “Als ik Nederlander was zou ik me zeker wat schamen voor die vertoning want DIT ligt ver van het goede voetbal”…..

  Dat hebben ze op hun eerste programma gezegd.
  We kunnen ons steeds voor gek houden met CDA/Balkenende die toen nodig vonden die karate-feest na afloop te organiseren.
  Maar het buitenland kunnen we niet eindeloos voor gek houden. Ze zien het allemaal en ze weten ons goed te beoordelen.

 3. Economisch gezien zou dit de beste oplossing zijn:

  ” Misschien verkopen ze ons nog wel aan Duitsland. Deelstaat Niederrhein of zo. Dat klinkt best aardig.”

  Want dan kunnen ze in hun besparing/bezuiniging aandrang ook de hele ambtenaren apparaat naar huis sturen. Nederland – de kleinste overheid. Wat best aardig klinkt.

Reacties zijn gesloten.