Discriminatie? Ze willen ons speeltje afpakken!

megafoon_140x180Gisteren kwam het langverwachte rapport van de Commissie ter Uitbanning van Rassendiscriminatie (Engels: CERD, Comittee on the Elimination of Racial Discrimination). Ieder land dat het ‘Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van elke vorm van rassendiscriminatie’ heeft ondertekend en geratificeerd wordt elke vier, vijf jaar beoordeeld door de commissie. Het rapport zegt dat Nederland weliswaar vooruitgang heeft geboekt, maar dat arbeidsdiscriminatie welig tiert, de politie zich schuldig maakt aan etnisch profileren en de behandeling van (uitgeprocedeerde) asielzoekers in strijd is met de conventies van de VN. En er was natuurlijk kritiek op de ‘traditie’ van Zwarte Piet — het absolute hoogtepunt van de Nederlandse cultuur —, waarin veel zelfs volwassen Nederlanders een kindervriend zien, die hen een excuus biedt om hun racisme niet onder stoelen of banken te steken.

Die laatste kritiek had natuurlijk alle aandacht. “Waar bemoeien ze zich mee?” was de voorspelbare reactie op de aanbeveling om de traditie te ontdoen van negatieve stereotiepen. De rechtse media stroomden vol met kritische commentaren op het rapport en op sociale media werden oproepen geplaatst om de traditie van Zwarte Piet desnoods gewapenderhand te verdedigen. Die oproep werden natuurlijk begeleid met commentaren dat alle zwarten het land uit moesten, hier niet hoorden en dat het (alweer) tijd werd voor een alleenheerser (bedoeld wordt Geert Wilders) die gaat afrekenen met de vijanden van het volk. Een boot met vluchtelingen wordt door “linkse goedmenschen” welkom geheten, terwijl de stoomboot uit Spanje vol met zwart geschminkte Pietermannen bedoeld voor “echte Nederlanders” niet zou mogen. Schande! Nederland moet onmiddellijk alle verdragen met de VN opzeggen!

De selectieve verontwaardiging van veel Nederlanders past in het beeld dat men vluchtelingen voor oorlog geen recht op een leven in veiligheid gunt. In de afgelopen week waren er weer verschrikkelijke berichten. In Oostenrijk werd een vrachtwagen gevonden met 71 lijken van Syrische vluchtelingen. In de Middellandse Zee zijn weer honderden mensen verdronken. In Duitsland gaat ondertussen iedere dag een gebouw bestemd voor asielzoekers in vlammen op. In Nederland worden vluchtelingen steeds vaker geen vluchtelingen genoemd, maar gelukzoekers. In Syrië, Afghanistan, Eritrea en Nigeria is er namelijk helemaal geen oorlog. Dat die mensen, mannen, vrouwen en kinderen, verstikken of verdrinken op weg naar vrijheid en veiligheid is dus prima, zo vinden veel Nederlanders, want als ze Nederland niet bereiken kunnen ze ook niet tot last zijn.

De verontwaardiging over de kritiek van de VN werd gedeeld door de regering. Rutte en Asscher vonden het maar niks dat de VN zich bemoeiden met Zwarte Piet. Over de andere kritiekpunten van CERD had bijna niemand het, terwijl die in het rapport de meeste aandacht kregen. Asscher zei dat het allemaal wel meeviel als het ging om discriminatie door de politie. En als er gediscrimineerd werd, dan was het niet structureel en niet bewust, zo vond hij. Die ‘beleving’ past in het beeld dat discriminatie en racisme simpelweg niet bestaan in Nederland, ondanks de talloze berichten die dagelijks verspreid worden waarin niet-witte landgenoten en asielzoekers voor ongedierte worden uitgemaakt. Logisch dus dat politie en justitie vrijwel niets daartegen ondernemen. Je zou bijna denken dat het merendeel van de overheidsapparaten die dienen voor recht en veiligheid uit PVV-aanhangers bestaat.

In reactie op alle drama’s meldt Wilders op Twitter dat alle asielzoekerscentra moeten worden gesloten en alle, wat hij noemt ‘gelukzoekers’, moeten worden gedeporteerd. In Nederland valt het demoniseren, criminaliseren en stigmatiseren van vluchtelingen onder vrijheid van meningsuiting, vandaar dat hij gewoon zijn gang kan gaan met het opstoken van Nederlanders tegen getraumatiseerde mensen die vluchten voor oorlog. Daar hoort bij dat valse informatie wordt verspreid, bijvoorbeeld dat asielzoekers worden voorgetrokken ten koste van de eigen bevolking en met name van bejaarden die daardoor allemaal in poepluiers rondlopen. Er zijn genoeg Nederlanders die dat graag willen geloven. Nu Dafne Schippers goud heeft gehaald op het WK 200 meter hardlopen is volgens dezen het bewijs geleverd dat de witte mens toch echt superieur is. Wat zij vindt van de Zwarte Piet-discussie zullen we de komende weken in talloze talkshows gaan horen.

1 gedachte over “Discriminatie? Ze willen ons speeltje afpakken!”

  1. Pingback: Discriminatie? Ze willen ons speeltje afpakken! | wltrrr

Reacties zijn gesloten.