Dierenrechten gaan over vrijheid van godsdienst, dat past een stuk beter in onze samenleving

Wordt u nu ook altijd zo boos als PoekiePoes weer met een vogeltje komt aansjouwen?

Op 13 december gaat de de Eerste Kamer het wetsvoorstel om het ritueel slachten, zonder verdoving in behandeling nemen, mogelijk volgt er een verbod. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren reeds aangenomen.  Is dit niet in strijd met de de vrijheid van godsdienst of gaan dierenrechten voor?

Onverdoofd ritueel slachten past niet meer in onze moderne westerse beschaving volgens Joop Jacobs, een joodse dierenarts. Hij zeg onder meer het volgende:

Is de omvang van de gedupeerde groep dan van doorslaggevend belang? “Nee dat niet”, zegt Jacobs. “Maar het laat wel zien dat een overgroot deel van de joden moderner is gaan denken. De kleine groep die hecht aan onverdoofd ritueel slachten is sterk conservatief.

Volgens hem gaat het dus om een betrekkelijk kleine groep en ook de moslims die aangewezen zijn op het rituele slachten vormen een minderheidsgroep. Nu zou je dus denken dat er voor die veel grotere groep, die vlees wil eten, bijzonder diervriendelijke manieren van slachten wordt gebruikt om aan die enorme vraag naar vlees te voldoen. En misschien, heel misschien zou je hopen dat de bio-industrie een dagelijks aandachtspunt is van de drukke ministers maar helaas die zijn te druk met hun eigen zakken vullen, mede mogelijk gemaakt door het uitbuiten van alles wat maar een kop, vier poten en een staart heeft, uiteraard in het kader van onze moderne westerse beschaving.

Toch krijgen de voorstemmers van het onverdoofd ritueel slachten nog de mogelijkheid om aan te tonen dat het slachten niet dieronvriendelijk is, wat natuurlijk een bijna een onmogelijke opgave is, het uiterst betrouwbare verslag van de universiteit van Wageningen ligt natuurlijk al klaar.

Dat wordt dus vegetarisch eten, lekker gezond aan de soja en legbatterij-eieren en groente uit de kweekkassen. 

Het islamitisch stemvee moet maar ergens anders gaan grazen.

34 gedachten over “Dierenrechten gaan over vrijheid van godsdienst, dat past een stuk beter in onze samenleving”

 1. als kiloknallers uit de bio industrie een uiting zijn van “modern denken” dan ben ik liever ouderwets

 2. Ach , de PvdD is gewoon beter in Moslimhaat camoufleren dan de PVV

  zo wil men in Leiden met een of ander lulverhaal barbecueën in parken verbieden
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/320318/Partij-voor-de-Dieren-in-Leiden-wil-verbod-op-barbecues.htm

  en wie barbecueën het meest in parken , mede omdat het op balconnetjes gewoon niet gaat ..

  Juist de Turken en Marokkanen … 😥

  dan waardeer ik het openlijk haatvizier van de PVV bijna nog meer ……

 3. # Ik heb het gelezen, hun barbeques stinken niet uiteraard, hun stront is ook anders dan die van ons natuurlijk.

  Ritueel onverdoofd slachten schijnt het minst pijnlijk te zijn:http://forum.fok.nl/topic/1228092

  Maar dat telt niet want een collega van Schutz die de proeven heeft gedaan, is een moslim.

 4. Het vlees van de dieren die ritueel geslacht zijn is toch nog steeds HARAM, immers het zijn dieren die gewond zijn (kippen met afgebrande snavels, runderen waar afbijtmiddel de horens zijn afgeschraapt, schapen met gecoupeerde), vaccinaties hebben gekregen, en uit de bio industrie komen. dat is allemaal verboden volgens de Koran en volgens de Tora. dus waar blijft men nou met de heilige oude tradities>>>?????

 5. # 5

  Haram betekent “onrein”? Haram betekent: niet toegestaan of verboden.
  Wat heeft je opmerking over verwonde dieren nu te maken met het onverdoofd ritueel slachten te maken dan?

 6. desert flower Schreef:

  # 5
  Haram betekent “onrein”? Haram betekent: niet toegestaan of verboden.
  Wat heeft je opmerking over verwonde dieren nu te maken met het onverdoofd ritueel slachten te maken dan?

  Volgens verschillende Ulema heeft ze wel gelijk wat het niet-halal zijn van bio-industrie beesten , maar dan hoofdzakelijk vanwege het voeden van dierbestanddelen en het geven van nutteloze medicijnen …

 7. #7 Was dat het topic dan? Ik had iets geschreven over wel of niet onverdoofd ritueel slachten. Ik weet wat de Ulema’s mening is over dierenmishandeling, wat de bio-industrie is in feite, het is verboden om daar aan mee te werken maar dat is weer een ander onderwerp voor een discussie. Mijn insteek is dat het belachelijk is dat er een verbod komt terwijl de regering geen bezwaar heeft tegen de bio-industrie, waar dieren oneindig veel leed wordt aangedaan en dan opeens met een verbod op ritueel slachten komt, terwijl ze een dier gewoon laten lijden tijdens ze nog in leven zijn. Hoe hypocriet ben je dan? Een andere kant van mijn verhaal is dat de regering de zogenaamde “vrijheid van godsdienst” in dit land ook van de tafel veegt met als opgave van reden dat dieren niet onnodig mogen lijden.
  Heb ik iets in het stukje laten blijken dat ik voor deze bio-industrie ben?

 8. Ik denk dat meer mensen kosjer eten dan deze joodse dierenarts denkt. Abu Pessoptimist bv. schreef:
  “Ik ben zo gewend te zeggen dat ik niet echt kosher eet, dat dat ik helemaal vergeet wat ik wèl doe. Ik eet namelijk wat wel genoemd wordt ‘kosher style’ (geen verboden dieren, geen vermenging van melk en vlees, en het vlees thuis ook in zout water leggen om het te kasheren). Hier in Nederland behelp ik me – omdat kosher vlees eigenlijk haast nergens te verkrijgen is – meestal met halal geslacht vlees. Maar op plaatsen waar het wèl voorhanden is, bijvoorbeeld in Parijs, zul je me toch vaak aantreffen in koshere restaurants en koshere winkels.” (http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2011/04/koshere-slacht-legt-barsten-bloot-in-de.html)

  @6: Ik denk dat Linda best wel on topic is in #4. Dat was ook het speerpunt van Mohammed Benzakour, lid van de PvdD toen hij nog naief was: dat halal geslacht vee helemaal niet zo’n diervriendelijk leven heeft geleid, omdat het tot industrie verworden is. Tegelijkertijd beklaagde hij zich dat hij geen biologisch vlees kon eten, omdat dat doorgaans op industriële wijze wordt geslacht (en dus niet/evenmin halal is). Dan kun je idd. de vraag stellen “Wat vind je nou belangrijker”, maar punt is wel dat een diervriendelijke (niet-industriële) behandeling van de wieg tot het graf vrijwel niet voorkomt.

 9. Volgens mij is halal-slachten ook bedoeld (dit maak ik er zelf van) om bij het dier stil te staan, respect hebben voor het dier dat je zult gaan opeten. Nou heb ik een keer op tv gezien hoe kippen in Nederland halal worden geslacht. Het is een klein, superscherp mesje waar de kippen razendsnel langs worden bewogen en de koppen eraf gesneden. S’ochtends werd er “gewoon geslacht. Toen lieten ze zien hoe in de middag het halal-slachten gebeurde. Alles bleef hetzelfde, alleen het mesje werd vervangen door een mesje waarop bismillah oid stond geschreven. Ik weet niet of het ooit zo bedoeld is, maar halal slachten is een prima middel om massaconsumptie van vlees te voorkomen. Stel je voor dat je bij elke kip moet bidden, einde bio-industrie. Als ik de PvdD was zou ik juist het halal-slacht in de originele vorm juist stimuleren.

 10. Noem 4letters en je scoort ””Dier””De Moslims en de Joden willen vlees van een ”’Dier”” wat niet verdoofd
  is..Wel als onverdoofd slachten verboden wordt, gaan ze toch lekker illegaal slachten?
  Wat doet eigelyk die gekke Party voor de dieren tegen het onverdoofd slachten van vissen of garnalen die
  we ook in grote getale naar binnen werken.. Ze worden zo in de hete olie gegooid ter wyl ze nog leven..
  JA, kleine dieren hebben natuurlyk geen gevoel, alleen grote hebben dat..Boeren fokken dieren op voor
  onze behoefte naar vlees ..Iemand die strydt voor het welzyn van dieren, en hoe ze worden gedood moeten
  zelf in de eerste plaats ook geen vlees eten..En mensen die symphatie hebben voor deze groepering,
  samen kunnen ze maar beter ”’Rauwkost”’eten…Moet natuurlyk wel onbespoten zyn, anders kryg je een of
  andere vreselyke ziekte,,en dat is ook niet altebestใใ

 11. #9

  Ik zou even wat kanttekeningen willen plaatsen bij je opmerkingen ter aanvulling op het stukje wat ik hierboven heb geschreven.

  Je noemt Mohammed Manskour, deze schrijver (en was heel even politicus) is geen geleerde in de Islam.Ik kan daar persoonlijk dus niets mee, hij is voor mijn geen persoon waarbij ik, op het gebied van halal en haraam, betrouwbare informatie kan inwinnen. Dieren uit de bio-industrie zijn namelijk niet op voorhand haraam omdat ze een dieronwaardig bestaan hebben gemaakt. De hoogst aangeschreven geleerden zeggen het volgende hierover:

  1. Als het voedsel dat deze dieren voorgeschoteld krijgen in meerdere mate en dan met nadruk op meerdere, naajis is (niet puur, bloed bevat en grotendeels uit niet halal geslachte voedselresten bestaat), dan is dit een ander punt van discussie. Mocht het na onderzoek blijken dat het grootste gedeelte van het toegediende voedsel wel puur is dan is het halal (toegestaan).
  2.Een andere mening van een aantal andere geleerden is dat het wel toegestaan is en wel om de volgende reden, zij zeggen hierover het volgende: niet pure zaken worden puur zodra er een tranformatie heeft plaats gevonden. Zij zeggen dat het niet reine of pure wat dieren hebben gegeten omgezet wordt in vlees en bloed en in dat geval taahir (rein) is.

  Mocht je dus als moslim de tweede genoemde uitleg willen volgen dan is het vlees uit de bio-industrie halaal. Deze mening wordt door het grootste gedeelte van de moslims gevolgd , ook in de landen waar de bevolking uit het grootste gedeelte uit moslims bestaat, daar is immers ook sprake van bio-industrie. Egypte is daar een goed voorbeeld van.

  Het toedienen van hormonen e.d. maakt het op voorhand ook niet haraam tenzij de gezondheid van de consument er ernstig onder zou komen te lijden en aangezien dit in Nederland o.a. in de gaten gehouden wordt door de Voedingdienst van waren, is de kans betrekkelijk klein dat het ernstige problemen veroorzaakt.

  De reactie van de persoo (n#6) vond ik die zin off-topic omdat ik weet dat het vlees in de meeste gevallen halal is en het niet van belang is wat ze hebben gegeten en of welk leven ze hebben gehad.
  Blijft de vraag nog steeds: wel of niet verbieden van onverdooft ritueel slachten? Een andere opmerking die ik graag even kwijt wil is dat ik het vrij irritant vind dat veel niet-moslims in gesprekken er de gewoonte van maken en claimen dat ze meer over de Islam en de Koran weten dan de moslims zelf. In de politiek gebeurd dit ook veel, ze halen te pas en te onpas de Koran en teksten aan, terwijl ze de uitleg van de verzen niet eens kennen (veel moslims trouwens ook niet). Veel verder dat een keer Koran , halal , haraam en Ramadan komt de gemiddelde Nederlander niet. Ik vind het nogal wat als een niet moslim of moslim voor mij gaat invullen hoe ik de verzen van de Koran zou moeten interpreteren, ik heb er geen probleem als deze persoon kan aantonen dat hij/zij daar gedegen kennis over heeft en er een studie aan heeft gewijdt wat in de meeste gevallen niet zo is. De Islam is een jarenlange studie in Fiqh( de islamitische jurispundentie), Hadith (overleveringen) en Tafsier (uitleg van de Koranverzen) en het puurst in het Arabisch, ik neem aan dat de gemiddelde Nederlander deze studie niet heeft gedaan en ook het Arabisch niet beheerst.
  Uit reactie #6 blijkt duidelijk dat er geen kennis is van dergelijke zaken noch is het onderbouwd. Als je denkt de Korant wel te kennen geef dan een degelijke onderbouwde reactie met uitleg en vertel mij dan in welke Soerah en aya dit staat.

 12. # 11
  Bedankt voor de tip, ik wist dit niet. Ik heb veel liever biologisch vlees mede omdat de dieren een veel beter leven hebben gehad.

 13. # 10

  Ik ben bang dat de bio-industrie niet gestopt gaat worden meer dan 70% procent is voor de export.
  Het is inderdaad niet de bedoeling dat dieren met een mesje waarop “bismillah” worden geslacht, er zijn veel regels wat het slachten betreft, ben benieuwd welke slager, ook als hij moslim is, zich daaraan nog houdt. Andere dieren mogen het slachten niet zien, het mes moet vlijmscherp zijn, ze mogen het bloed niet ruiken enzv. Het is een uiterst diervriendelijke methode als het correct wordt uitgevoerd.

 14. desert flower Schreef:

  # 10
  Ik ben bang dat de bio-industrie niet gestopt gaat worden meer dan 70% procent is voor de export.
  Het is inderdaad niet de bedoeling dat dieren met een mesje waarop “bismillah” worden geslacht, er zijn veel regels wat het slachten betreft, ben benieuwd welke slager, ook als hij moslim is, zich daaraan nog houdt. Andere dieren mogen het slachten niet zien, het mes moet vlijmscherp zijn, ze mogen het bloed niet ruiken enzv. Het is een uiterst diervriendelijke methode als het correct wordt uitgevoerd.

  Juist, we zijn het er dus over eens. En als bovenstaand niet mogelijk is in de bio-industrie, dan is bio-industrie haram of zie ik het verkeerd ?

 15. HakanKapici Schreef:

  Juist, we zijn het er dus over eens. En als bovenstaand niet mogelijk is in de bio-industrie, dan is bio-industrie haram of zie ik het verkeerd ?

  `
  Hetzelfde probleem als met roken , er zijn verschillende Imams die het Haram verklaren , maar voor een “wereldwijde Fatwa ” zijn er te veel Imams uit landen/staten met een economische interesse die het weer tegenhouden ( wat roken betreft Imams uit een stel tabaks-producerende landen zoals Turkije en Egypte ) Daarnaast is dit in de meerderheid van de Moslimlanden geen probleem , Bioindustrie is iets westers en ik denk dat men daar nog denkt dat koeien hier op groene weiden lopen … Imam Mukhtar Magrouli , een bekende invloedrijke Imam uit de USA verklaart duidelijk dat wat hem betreft niet Halal geslacht Biologisch vlees te prefereren is boven Bio Industrie “Halal ” ….. De slager in Renselear NY heeft het dan ook allebei te koop ( enige slager die ook Halal Bison , Struisvogel en andere “vreemde vleessoorten ” verkoopt . mis ik wel uit de USA )

 16. @13: Waarom hecht je zo aan de letter van de koran en wat schriftgeleerden zeggen? Ben je zelf moslim? Ik dacht dat de islam bij uitstek een debatcultuur kende, waarbij je wordt gestimuleerd om zelf na te denken en te leven op de manier die jij in overeenstemming acht met de geest – niet met de letter – van het geloof. Dat proef ik meer uit de mening van Benzakour en ook uit de reacties van Hakan en Bakra hierboven, dan uit wat enige grootmoefti of opperrabbijn in deze hele discussie gezegd heeft. Wat doet het ertoe of snavels afknippen wel of niet officieel ‘haram’ is, hoe sta je er zelf tegenover?

  @Bakra: Groene moslims, geweldig! (Klinkt als de nachtmerrie van Henk en Ingrid.) Die hadden nou de ruimte moeten krijgen bij de PvdD en zo, dan was alles heel anders gelopen.

 17. Joke Mizée Schreef:

  Groene moslims, geweldig! (Klinkt als de nachtmerrie van Henk en Ingrid.) Die hadden nou de ruimte moeten krijgen bij de PvdD en zo, dan was alles heel anders gelopen.

  Gezien de wens van de PvdD om het ook meestal door Moslims gepraktizeerde “barbecueën in het park “verboden te krijgen heb ik het idee dat Zevendedagsadventisten vanuit de Amerikaans evangelische achtergrond misschien gewoon de pest aan Moslims hebben .. de verborgen agenda van Thieme ..

 18. Joke Mizée Schreef:

  Wat doet het ertoe of snavels afknippen wel of niet officieel ‘haram’ is, hoe sta je er zelf tegenover

  Mijn oma’s kippen waren vrije uitloop , maar ook daar waren de puntjes van de snavels gebrand .. zonder dat ze er last van leken te hebben … Het is een oude boerengewoonte , vooral kleine kippenrassen zijn onderling nogal agressief

 19. Al Bakrastani Schreef:

  Joke Mizée Schreef:
  Wat doet het ertoe of snavels afknippen wel of niet officieel ‘haram’ is, hoe sta je er zelf tegenover
  Mijn oma’s kippen waren vrije uitloop , maar ook daar waren de puntjes van de snavels gebrand .. zonder dat ze er last van leken te hebben … Het is een oude boerengewoonte , vooral kleine kippenrassen zijn onderling nogal agressief

  PS , de Marokkaanse oplossing , namelijk je kippen Kiff en hennepzaad voeren waardoor ze stoned en happy rondscharrelen bevalt me trouwens beter … 😀

 20. @20: Al Bakrastani:

  Inderdaad, maar in het “wild” zijn ze dat toch wat minder. Om te beginnen zouden we in plaats van die honderdmiljard kippen hier in dit landje er eens heel wat minder kunnen laten rondkakakkakakelen in hun ellende.
  Dieren zijn niet voor de handel, ik heb niets tegen vleeseters en eierenbakkers maar het kan echt anders.

 21. LeRoiDanse Schreef:

  @20: Al Bakrastani:
  Inderdaad, maar in het “wild” zijn ze dat toch wat minder. Om te beginnen zouden we in plaats van die honderdmiljard kippen hier in dit landje er eens heel wat minder kunnen laten rondkakakkakakelen in hun ellende.
  Dieren zijn niet voor de handel, ik heb niets tegen vleeseters en eierenbakkers maar het kan echt anders.

  de ruimte per kip bij Opoe Slijkoord was zo ongeveer 1,5 tot 2 vierkante meter …

 22. # 18
  * Waarom hecht je zo aan de letter van de koran en wat schriftgeleerden zeggen? Ben je zelf moslim?

  In de eerste plaats zou het er niet toe moeten doen wat ik wel of niet ben. Ik heb deze vraag ook niet aan jouw gesteld.
  Heel veel moslims weten vaak niet wat de geleerden over bepaalde zaken zeggen, ze zijn vaak geboren in een Islamitisch gezin waar de ouders heel weinig over hun eigen geloof weten en in veel gevallen tradities overheersen waarmee ik wil zeggen dat je niet eens per definitie moslim hoeft te zijn om iets over de Islam te weten.

  Omgekeerd zou ik mensen om me heen kunnen vragen waarom ze zich aan de wet houden, zo werkt het namelijk ook in de Islam, veel van de wetten in de Islam zijn gemaakt als leidraden en dan kan een moslim zich eraan houden of niet, dat is niet aan mij omdat te beoordelen laat staan veroordelen.
  Als antwoord op je vraag waarom ik zoveel waarde hecht aan de letter van de Islam heeft bij mij als reden dat ik niet van half werk hou, ik zou nooit voor een geloof kiezen als ik niet zou weten wat deze inhoudt , wat voor zin zou dit dan hebben? Als ik een keuze heb gemaakt en dit geloof kies houdt dat voor mij in dat ik me dan vervolgens aan die regels houdt en dit doe met dezelfde overgave, ik heb geen instelling van “pick and choose”.wat mijzelf goed uitkomt dat haal ik er dan maar uit waar ik even geen zin in heb doe ik maar even niet dan kan je heel goed doen met andere zaken maar bij niet in de zin van een geloof.

  Wat Hakan en Dhr, Bakrastani en Benzakour wel of niet doen, doet voor mij niet terzake, ik wens hun het beste zij hoeven mijn mening te delen, ik ben geen kuddedier (waar ik hun niet van beschuldig voordat we scheve gezichten krijgen) mochten zij een andere interpretatie prettiger vinden dan ben ik de laatste die daar moeite mee heeft. Tenslotte vraag je wat doet het ertoe doet of snavels afknippen wel of niet officieel ‘haram’ is, hoe sta je er zelf tegenover? Voor een moslim zou dat er alles toe moeten doen daar draait zijn/haar geloof namelijk om en in veel gevallen maakt het niet uit hoe jij je erbij voelt of over denkt, die staan niet ter discussie. Een ouder die een kind drugs verbiedt zal daar een gegronde reden voor hebben en veel zaken worden ook uitgelegd met opgave van reden waarom het haram is. Ook een moslim is geheel vrij om de keuze te maken of hij wil of niet wil afwijken van de regels ik heb er geen moeite mee. Ik leg niemand mijn wil op omgekeerd geldt dat ik het niet prettig vind als mensen vinden dat ik in de overeenstemming zou moeten leven met mijn geest.

 23. Al Bakrastani Schreef:

  Gezien de wens van de PvdD om het ook meestal door Moslims gepraktizeerde “barbecueën in het park “verboden te krijgen heb ik het idee dat Zevendedagsadventisten vanuit de Amerikaans evangelische achtergrond misschien gewoon de pest aan Moslims hebben .. de verborgen agenda van Thieme ..

  Nee, ik denk dat dat gewoon Dick de Vos zelf is die dat heeft bedacht. Hij is een enorme kwezel, maar daar zit niks anders achter dan dierenliefde. Dat met die barbecues is ontvlamd doordat D66 barbecuezones in wou stellen (‘ontwikkelen’ zelfs). Toen bleek dat barbecuen nu gewoon ‘vrij’ is, is dat bij de Vos in het verkeerde keelgat geschoten, omdat hij vindt dat vlees braden overlast geeft voor andersdenkenden (i.c. vego’s) en parken een oase van rust dienen te zijn (want ‘natuur’). Zijn ex-duoraadsleden (er heeft nl. reeds een schisma plaatsgevonden) denken daar anders over, maar die hebben niks meer te vertellen.

 24. Joke Mizée Schreef:

  Ben je zelf moslim? Ik dacht dat de islam bij uitstek een debatcultuur kende

  Die debatcultuur is er totaal niet vind ik, tegelijk het grootste probleem van de moslimwereld. Zie ook de bestorming van de Balie. Het lijkt een incident, veroorzaakt door een paar idioten, maar het is meer dan dat. Wat dat betreft is de islam heel erg toe aan een Reformatie.

  Wat dierenwelzijn in de islam betreft, een herinnering uit mn jeugd :
  Als 12,13 jarige ging ik met mn vriendjes op mussen jagen, met een katapult. Die roosterden we dan boven een vuurtje en aten het op. Smaakte heerlijk. Op een dag, weer op jacht, werden we achternagezeten door een oudere man met een lange baard. Hij stond in de wijk bekend als vrome moslim. Terwijl ik met het hart in de keel kloppend rende voor mn leven luisterde ik tegelijk wat die oude gek nou naar me riep. Zwaaiend met een stok in zn hand en mij achternazittend riep hij dat het zonde was wat we deden, zeker in de broedperiode. Maar wat vooral indruk op me maakte is dat hij, terwijl hij rende en die dingen riep, huilde. Sinds die dag heb ik nooit meer een katapult aangeraakt of een dier gedood. Ik moet hier vaak aan denken als alweer een “islamdeskundige” suggereert dat de islam door o.a het halalslachten niet diervriendelijk zou zijn en niet om dierenwelzijn zou geven. Ik vraag me af wat hij had gezegd over een cultuur waarin ganzenleverpate, kreeft en nertsenfokkerijen de normaalste zaak van de wereld is en dat mensen uit die cultuur hem erop aanspreken dat zijn godsdienst niets om dierenwelzijn zou geven.

 25. 26: Hakan Kapici:

  [ Die debatcultuur is er totaal niet vind ik, tegelijk het grootste probleem van de moslimwereld.]

  Volgens mij is dat bij de gristenen echt niet anders Hakan. De CU en SGP komen ook niet verder dan wat er in het boek zou staan. Nou ja, je mag misschien homo zijn zonder het te doen ofzo, maar dat schiet ook niet echt op 😉

 26. HakanKapici Schreef:

  Die debatcultuur is er totaal niet vind ik, tegelijk het grootste probleem van de moslimwereld. Zie ook de bestorming van de Balie. Het lijkt een incident, veroorzaakt door een paar idioten, maar het is meer dan dat. Wat dat betreft is de islam heel erg toe aan een Reformatie.

  Die debatcultuur is er wel degelijk , alleen word die overschreeuwd door Fundamentalisten , als je zoekt vind je hem overal .. soms heel bedaard , soms heel heftig .. ( Fundamentalisten van elke soort , laatst een Fundamentalistische Aleviet tegen het lijf gelopen .. net zo hinderlijk als een Salafist , of een Soefie die aan sheikaanbidding doet )

 27. #24: Ik vroeg naar je geloof vanwege het gewicht wat je toekent aan de woorden van imams. Ook/juist als je naar imams gaat luisteren krijg je een soort ‘pick and choose’ – de islam kent immers geen centraal gezag, dus zoveel imams zoveel meningen. Dat je niet moet doen aan cherry-picking maar serieus nadenken waarom je iets doet of nalaat, onderschrijf ik. Ik zou zeggen dat als je wat voelt voor de gedachte van dierenwelzijn die achter het ritueel slachten zit, dat je dan vrijwel automatisch doorschakelt naar de vraag hoe het dan zit met het leven dat zo’n slachtdier leidt – iets wat jij ook doet in dit artikel. Waarom zeg je dan tegen iemand die met kritiek komt op het houden van dieren, dat die off topic is?

 28. # Joke

  Dan is de vraag of ik moslim nog steeds overbodig als dit de reden mocht zijn. Bij mij is het geen kwestie van pick and choose als het om geleerden gaat, ik ken de geleerden die de Islam in de zuiverste vorm vertegenwoordigen met naam en toenaam, bij wie ze in de leer zijn geweest en welke opleiding ze hebben genoten. Vanaf het begin van de Islam is er als het ware een ketting ontstaan van geleerden die de lering van de profeet Mohammed exact hebben overgenomen. Ik hecht geen waarde aan overleveringen die niet betrouwbaar zijn of de koers varen van vrije interpretatie. Als ik een hartoperatie zou willen laten uitvoeren en de keus zou hebben om mijn eigen arts te zieken ga ik naar de beste arts die er te vinden is en niet een willekeurige arts met een dubieuze reputatie.

  Je mag van mening zijn dat het wel on topic was, ik heb uitgelegd waarom ik dit anders zie, lijkt me niet verstandig om dit topic te verheffen tot een welles of nietes kwestie.

 29. @30-Desert Flower “De behandeling van dieren is wel duidelijk en 100% on topic … Behandelen de hedendaagse Bio-industrieën methodes die vergelijkbaar zijn met die van het volk van de Profeet Salih , welke vervloekt werden vanwege het mishandelen van een kameel ??? Daarnaast zijn er ladingen Hadith over het behandelen van dieren De Imam die ik aanhaalde is trouwens een gerespecteerde Alim , zowel door reguliere Moslims als door Salafia en zelfs door Soefies ..

  Je zegt geleerden met een Ishnad te volgen .. en bent er van overtuigd dat die ketting ongeschonden is .. heb je jouw geleerden om advies in deze zaak gevraagd ?? , of doe je hier net als veel geleerden ook doen en staar je je blind op het verleden zonder naar de toekomst te kijken ( een van de redenen dat ik mij van reguliere Sunni Islam heb afgekeerd ).

  Zelf denken is de taak en plicht van elke Moslim , op Yaum ed din kan je jezelf ook niet achter die hele rij geleerden verschuilen en hun eventuele fouten als reden voor jouw eventuele falen verschuilen…

 30. JOKE MIZEE,,
  U heeft helemaal gelyk. Het snavel-branden is noodzakelyk. Niet de hele snavel wordt een stukje vanafgebrand,, maar alleen van het bovenste gedeelte..vele en vele NLers weten niks van het boeren leven
  Een kip is namelyk een ”’kanibaal””kippen pikken mekaar altyd,, en als er een bebloed raakt dan halen ze
  met zyn allen zelfs de darmen uit zyn lichaam vandaan,,Als je niet zou snavel-branden,,overgens staat dit
  gelyk met het knippen van onze nagels”’ dan hield de pluimveehuoder geen kip meer over..Myn vader had vroeger ook nog een pot met zwarte teer in zyn hok staan..Stads mensen,,altyd een hele boel commentaar
  op het boeren leven,,waar ze zelfs nog niet een””’ietsie,,,bietsie,,,,van afweten!!!!!

 31. # Hakan

  Ik ben je nog een antwoord schuldig. Het is zo dat als het dier door de juiste persoon is geslacht dat kan een jood, moslim of christen zijn zolang het dier maar niet buiten bewustzijn is gemaakt, dit in verband met de kwaliteit van het vlees (stress hormonen e.d.) Het basisprincipe is dat het vlees dan wel halal is, ook als de slager zich niet aan alle voorwaarden heeft gehouden. Dus dieren uit de bioindustrie zijn wel halal als je de mening zou willen volgen van wat ik eerder hierboven heb proberen uit te leggen. Het gaat dus om het bij bewust zijn van het dier op dat moment en de juiste persoon die bekend is met de onverdoofde rituele slacht. Het is dan te adviseren om je vlees te kopen bij die slager waarvan je weet dat hij het op de juiste manier doet, nog beter is het als je een slager kunt vinden die dieren slacht die een dierwaardig bestaan hebben gehad, dit had ik al eerder uitgelegd.

 32. # 31

  Als laatste nog even, geheel off topic zoals bijna alle reacties op dit onderwerp, ik heb nergens mijn goedkeuring uitgesproken over de bio-industrie, ik verfoei en vervloek die ten zeerste, maar dit maakt het vlees op zich niet haraam. Ik ken de hadith over dieren en weet dat er heel veel zijn, zelf het opsluiten van een kat is verboden als het niet de mogelijkheid wordt geboden om zichzelf in leven te houden.
  Ik heb met mijn stukje proberen duidelijk te maken dat het belachelijk is dat er een wetvoorstel is om het ritueel onverdoofd slachten te verbieden terwijl de bio- industrie gewoon doorgaat en ook dat de vrijheid van godsdienst klakkeloos aan de kant wordt geschoven. Ik had graag gezien dat daar reacties op waren gekomen, nu ben ik alleen maar bezig geweest met uitleggen en schijnt het er toe te doen welke godsdienst ik aanhang en dit in nu al de tweede keer dat mij dit gevraagd wordt wat mij niet de bedoeling lijkt op deze site. Ik ga iemand die bijvoorbeeld Tofik verdedigd toch ook niet vragen of hij homo is?

  Op je vraag of ik geleerden heb geraadpleegd is mijn antwoord: ja, dat heb ik uiteraard, zaken die ik niet precies zelf weet zoek ik op. In dit geval heb ik dat ook gedaan en het antwoord heb ik hierboven proberen uit te leggen. Als ik een leek ben op een bepaald gebied raadpleeg ik de beste specialist, ik heb niet de arrogantie om te denken dat ik het dan beter zou weten mits ik die persoon voorbij zou streven in kennis .In de islam is het zelfs zo dat je beter geen uitspraak kan doen voordat jezelf genoeg kennis over iets heb vergaard.

  Als laatste, ik staar niet blind in het verleden maar weet dat de Koran is geschreven voor alle tijden en niet herzien hoeft te worden elek eeuw, de Koran zegt heel veel over zaken die nog moeten gaan gebeuren, de Koran is geldig en hoeft niet elke eeuw vervangen te worden odat het de “moderne” mens beter uitkomt. Als je moslim bent geloof je in Allah, wie zijn wij dan om het beter te weten of woorden in twijfel te trekken? Dat ik wel degelijk nadenk en eigen beslissingen neem blijkt wel uit het feit dat ik bewust een keuze heb gemaakt voor een geloofsovertuiging na een jarenlange studie van geloofsovertuigeningen naast elkaar leggen en vergelijken dus dat verwijt gaat niet op. Ik kan op mijn beurt heel veel mensen daar wel van beschuldigen, die vinden dit of de moeite niet waard of blijven datgene waarmee ze zijn opgegroeid zijn of geloven gewoon nergens is. Ik vind dat persoonlijk ook prima, het niet mijn pakkie aan tenslotte.

  Ik weet dat een ieder op het laatste voor zichzelf staat dus dat ik me zou kunnen verbergen achter wat of wie dan ook, gaat niet op. Wat een moslim wel verplicht is om kennis te zoeken, iets wat veel moslims ook nalaten. Ik heb me de Arabische taal eigen gemaakt en kan op deze manier terug naar de bron om de zuiverste informatie, onvertaald te lezen.

  Dit hele topic is een discussie geworden van wie er nu wel of niet on topic aan het reageren is, had er eerlijk gezegd iets meer van verwacht.

Reacties zijn gesloten.