Diederik Samsom is sielug – Kusje erop?

Samsom kusje 2Je bent een “rode ingenieur” en massa’s mensen juichen je gelikte acties van Greenpeace toe. Wie in beeld komt is jong, gezond en gekleed in een kek werk-kostuum. Nooit een lelijk oud slachtoffer van Shell in beeld, maar energieke jongens en meisjes die spandoeken ophangen aan kolencentrales en rondsuizen in speedboten.

“The image is the message”, om Marshall McLuhan eens te variëren.

Intussen zijn dergelijke verkleedpartijen overgenomen door bij voorbeeld Geert Wilders die in een volstrekt onnodig wit kostuum samen met Dion Graus iets vaags doet met zeehondjes.

Ook Daesh, oftewel IS(IS), heeft het “branding” principe goed door. In Raqqa spelen kinderen begeleid door hun aanbiddelijke vaders opgetogen hun spel. Het zijn wèl alleen jongetjes en de moeders zijn ook niet zichtbaar. Jonge, krachtige jihadi’s poseren met hun zwarte vlag en hun onthoofdingszwaard.

“Komaan!”, dachten Diederik en zijn vrienden toen Wouter Bos hun de PvdA-fractie in de 2e Kamer binnensluisde, “laten we ze eens een poepie laten ruiken!”

De sociaaldemocratische principes, reeds gereduceerd tot vederlichte woorden, waren door Wim Kok al lang op de mestvaalt der geschiedenis geworpen onder het motto van “veren afschudden”. (Naar onlangs bleek, werd dit in Wassenaar bedacht door Neelie Smit-Kroes, de schat, toen haar toenmalige partner Bram Peper zat te zwoegen om een tekst voor Kok te schrijven.)

Dergelijke ondraaglijke lichtheid van het bestaan roept om nieuwe invulling. Welnu, Wouter Bos kwam niet verder dan bossen rozen, Job Cohen werd afgerekend op zijn ideaal om met @hansspekman en de SP van onderop een nieuw elan te genereren voor de PvdA. Dus kwam Diederik met zijn clubje aan bod. Knap gedaan, hoor. Eerst gekozen als partijleider en vervolgens, nog knapper!, een gelikte show op TV die suggereerde en suggereerde, dat de PvdA weer vanuit haar idealen zou gaan opereren. Samsom als redder van de dolfijnen, met stropdas, dat wel, maar zo een EERLIJK VERHAAL!!

En toen deed Diederik Samsom in het openbaar precies hetzelfde als wat de Greenpeace-elite kan doen in het geheim: Hij gooide het op een onprincipieel “jij dit – ik dat” akkoordje met de VVD (onder leiding van Wouter Bos, dat wel).

Ik kan er nog iets van begrijpen, als Shell via Greenpeace iets met Gazprom uitwisselt. Zo werken de hogere regionen van het kapitalisme. KARL MARX voorzag dat reeds. Maar in een democratie, waar het om zorg, bijstand en sociale rechten gaat – daar neem je de maat aan de acteurs op grond van rechtvaardigheid en sociale ethiek. Doch niet in de eerste plaats op grond van hun winstgevendheid en aandeelhouders-value. Toch?

Arme Diederik! Hij bedoelde het echt goed. Wat werkte bij de Greenpeace-onderneming met hun wekelijkse vanuit Luxemburg heen en weer vliegende CO2 boeven, werkt dus echt niet in het volle leven.

Op zondag 5 oktober werd Diederik in de tang genomen door @hansspekman en @lodewijkA op de PvdA site. Wanhopige poging om Diederik te redden en zelf buiten schot te blijven. Spekkie kan lokale PvdA-aktie vergeten, zolang er geen afstand wordt genomen van de ergste wandaden van Rutte-2. Lodewijk is super teflon: Hij is slimmer dan de rest en alles glijdt van hem af.

Het ziet er dus niet best uit voor Diederik. Dat verheugt me geenszins. Want goede alternatieven zijn afwezig.  De “PvdA-Grijns” gespot door vriend @sloopkogel helpt ook alleen maar van de wal in de sloot.

De methode-Samsom faalde. Diederik blijft achter met een grote bult op z’n kale kop.

Kusje erop?

8 gedachten over “Diederik Samsom is sielug – Kusje erop?”

 1. De PVDA heeft bewezen ondanks wat gepruttel van haar achterban een rechtse afbraak partij te zijn.

  De PVDA waarvan ze op rechts nog steeds denken dat het een linkse partij is, heeft bereikt dat in de geesten van velen dit uiterst rechtse kabinet als een linkse gezien wordt. En men nu nog extremer wil via de PVV, D66 en de gristengriezels.

  Men voelt het rechtse wanbeleid maar men ziet enkel het rood van die zogenaamde linkse partij en vergeet het blauw van de VVD. Dit heeft de VVD al eens vaker geflikt. Wiegel de spindocter en geschiedsvervalser.

  Bedankt PVDA voor het vertroebelen van het beeld bij velen met je nep links dan wel zogenaamde sociaal bewogenheid.

 2. Al eerder heb ik alle kopstukken al eens door de mangel van het NumoQuest® apparaat gegooit om iedereen te laten zien ‘wie’ en ‘wat’ de hoofdrolspelers eigenlijk niet zijn. Meer in de zin, wat voor persoonlijkheden, hun verborgen ’talenten’ als die er al waren en hoe ze zich zouden opstellen in de politiek arena.

  Menigeen heeft al verbaasd gereageerd hoe dicht we toch bij de waarheid zaten. Diederik Samsom de charismatische manager maar tegelijkertijd o zo uitgekookt en te zakelijk. Dondersgoed wetend dat eens, wanneer je op dit niveau terecht komt, er van je hard en bevlogen geroepen idealen, uiteindelijk door compromissen weinig terecht zal komen. De grootste leugen? ‘de kiezer heeft mij mandaat gegeven om…..’ Een man met ruggengraat houd ook zijn rug recht zijn idealen en beloften gestand te doen. Dat vergeten lieden zoals Diederik maar al te vaak. Dan strand je bij gebrek aan uithoudingsvermogen tot….. tot… nievau van alleen jezelf nog op een bepaald niveau in stand te kunnen houden.

  Nee dan Lodewijkje A. De zakelijke opportunist die er niet voor terug deinst anderen te passeren en af te serveren, wanneer het hem ‘principieel’ uit komt. Alleen daardoor heeft hij zover kunnen komen. Hetgeen hij ontbeert? Inhoudellijke kennis en visie. Daar heeft hij gewoon de visie niet voor. Dan kom je niet veel verder dan regelmatige fout uitpakkende oneliners, jezelf natuurlijk weer vergoeilijken en verexcuserend en anderen het werkelijke werk laten doen. Je kunt dan altijd zeggen dat het niet aan jou heeft gelegen maar aan. Zet hem naast Diederik en je hebt twee personen die visieloos elkaar kunnen aanstaren van … wat nu… zeg jij het maar….

  Hans Spekman dan? Dat is de snelle denker die razendsnel kan denken maar weinig echte diepe verbanden weet te leggen en al helemaal geen samenhang in zaken kan aanbrengen. Als persoonlijkheid zeer flexibel maar weinig uithoudingsvermogen zaken gestructureerd op te pakken en vorm te geven. Op werkelijke inhoudelijke visie hoef je bij hem dan ook niet direct aan te kloppen.

  Als je deze drie karakters bij elkaar zet zie je waar het aan schort. Eenduidige visie, uithuodingsvermogen en vooral charisma datgene waar je voor staat te bewaken en niet uit handen te geven van een andere partij die de politiek arena vooral ziet als een groot speel of schaakspel waar je voor de kleine elite, zoveel mogelijk uit moet zien te slepen.

  Geen vn allen, in dit kabinet, met de nodige rugzak aan inhoudelijke kennis van zaken, werkelijk visie en heldere rchting. Dan is het niet verwomderlijk dat de roos van de PvdA verschrompeld en bij de VVD alleen het bling bling voor de kleine elite belangrijk is……

  Ten koste van…..

 3. Triest? Hmm. De PvdA is als Faust, heeft haar ziel (ideologie) aan de duivel verkocht. Dat heeft zijn prijs.

  Geen goede alternatieven? Wellicht niet voor de PvdA. Maar zelfs op Krapuul worden pogingen ondernomen om andere opties te formuleren. Die zullen er ook komen.

 4. Overigens wel leuk die impliciete verwijzingen naar Leon Trotski, Milan Kundera en wellicht nog anderen.

 5. maar met de moderne media: DWDD, Pauw en consorten de NPO kan de massa bespeelt worden,
  in bovenstaand artikel worden de zg. groenslinksers goed ontmaskerd.

  Zou vandaag de dag een combinatie D66 en SP geen redelijk alternatief zyn.

 6. Wie links is moet niet op de PvdA stemmen. Maar wat is links anno 2014. Ik merk dat echt links niet eens meer bestaat. Kapitalistisch links kun je het linkse electoraat noemen. Want niemand schijnt er een probleem mee te hebben dat PvdA, GroenLinks en SP het kapitalisme min of meer steunen. Ook de ”Sociaaldemocratische” Partij praat niet over de nationalisatie van de productie middelen en de invoering van een socialistische raden-republiek. De SP beperkt zich tot klassieke sociaal democratische eisen zoals minder markt en meer staat. Maar dat is precies waar socialisten tegen zijn, niet meer meer staatsbureaucratie in plaats van minder markt.

  GroenLinks doet daarnaast alles om deel te worden van de politieke club. Net als de PvdA kun je GroenLinks een partij voor hoogopgeleiden jongeren noemen, die het geld hebben voor dure milieu vriendelijke producten. GroenLinks stemmers zijn niet bepaald proletarisch, eerder klein-burgerlijk!

  Maar de Partij van de Asocialen kan er helemaal wat van. Toch weten die asociaal democraten nog steeds linkse stemmers te trekken. Progressief Nederland weet steeds weer in de propaganda van Samsom en zijn leugenaars te trappen. Die PvdA mag volledig verdwijnen van het politieke toneel samen met alle sociaal democratische partijen in Europa. De sociaal democratie liet het socialisme al voor 1990 barsten, laat het proletariaat daarom de sociaal democraten maar volledig in de steek laten!

 7. Zoals de party organisatie van Lenin/Stalin alle linksen en progresieven in Rusland de concentratiekampen in werkte zullen de apparatskies van de PvdA dankzy de miljoenen subsidies en hun reeds bereikte goed betaalde functionarissen in het publieke leven erin slagen te overleven en weer een flink aantal stemmen te vergaren.
  Uiteraard zal dit ten koste gaan van vernieuwing en leiden tot verslechtering voor bejaarden en mensen met lage inkomens even boven het absolute minimum.
  De ontmaskering via Krapuul bereikt te weinig mensen, helaas.

Reacties zijn gesloten.