Detentie in het klaslokaal

De relativiteitstheorie van Einstein moet je kunnen uitleggen, anders mag je niet van school. Is dat absurd? Helemaal niet, volgens CDA en PvdA. Ik chargeer uiteraard enigszins. Maar na het CDA heeft nu ook de PvdA het voorstel gedaan om jongeren met een geringe intelligentie, die er niet in slagen minimale examens te halen, tot hun 21ste op school te houden.

CDA-Kamerlid Michel Rog is blij dat ‘de PvdA eindelijk ook bereid is om jongeren die boven de 18 jaar zijn maar geen diploma hebben te verplichten naar school te gaan’.
Rog: “Het CDA heeft hier lang voor gepleit, omdat jongeren met diploma veel meer kans hebben op de arbeidsmarkt en veel minder snel in bijstand komen of het criminele pad op gaan.”
(RTLNieuws)

Dommen verdienen straf met andere woorden. Hen wordt de kans ontnomen werk te zoeken en een bestaan op te bouwen. Deze jonge mensen krijgen een soort van detentie in het klaslokaal.

Mensenrechten? Wordt met de verplichte scholing voor de categorie van domme volwassenen niet een aantal mensenrechten geschonden? En wat dan nog? Die rechten zijn toch niet meer van deze tijd. Niet voor niets heeft VVD’er Stef Blok samen met een paar partijgenoten in 2011 een voorstel gedaan om het Europees Hof aan banden te leggen.

4 gedachten over “Detentie in het klaslokaal”

  1. Nu zijn er natuurlijk ook diploma’s denkbaar in praktische vaardigheden, het hoeft niet per se over theoretische kennis te gaan. Niettemin vraag ik me af of dit wettelijk wel kan. is iemand vanaf zijn achttiende niet gewoonweg officieel handelingsbekwaam? Kun je die wel dwingen op school te blijven?

  2. Staat ook lekker op je cv: “moest verplicht tot mijn 21e naar school vanwege geringe intelligentie”. De werkgevers staan vast te trappelen.
    Maar even serieus, ik vraag me ook af of je mensen van 18, die dus gewoon meerderjarig zijn, dit wel kunt verplichten. Welke sanctie kun je ertegenover stellen als zo iemand gewoon ’toedeledokie’ zegt, een baan aanneemt en gaat werken? Misschien moeten lieden die dit soort plannetjes verzinnen nog maar een paar jaartjes verplicht naar school om het vak ‘realiteitszin’ te volgen.

  3. Ja, Laurent & Jan, je kunt wel mooi zeggen: “bekijk het maar” op je achttiende, maar als het regime vindt dat je hiermee een Prachtige Kans op een Goede Baan laat liggen en je inderdaad geen Baan vindt dan word je niet eens verplicht te werk gesteld waarschijnlijk.

    Of het is een ideetje – zoals al zo vaak gelanceerd – waar in het geheel niet over is nagedacht, daar zijn ze erg goed in de laatste jaren.

  4. Ik hou het vooralsnog op het laatste, Arnold. Het is verkiezingstijd, dan buitelen ze almaar weer over elkaar heen met de meest stompzinnige plannetjes.

Reacties zijn gesloten.