Deportatiedreiging voor zwarte Britten

In de luwte van nieuws over Hongarije en bombardementen op Syrië is de deportatie gepland van immigranten uit Caribische koloniën in Groot-Brittannië. Let wel: het gaat om mensen die op het Europese eiland zijn komen wonen in de tijd dat hun land voor “Brits” doorging. En de immigratie vond in de meeste gevallen plaats op uitnodiging van de Britse overheid. Velen hebben nooit een nieuw paspoort aangevraagd en zij kunnen nu geconfronteerd worden met de eis te bewijzen dat zij een halve eeuw of langer in Groot-Brittannië wonen. Op grond van een Strenge Immigratiewet uit 2006 – dus uit de tijd van de New Labour-regering.
In 2014, onder de Tory-LibDem-coalitie is die wetgeving verder aangescherpt: toegang tot gezondheidszorg werd beperkt, want ook in GB waarde het verhaal rond van de borstvergrotings- en aarsblekingstoeristen. Ook “werkgevers” en huisbazen werden bevoegd verklaard te controleren of die persoon met een donkere huid wel echt “Brits” was.

Inmiddels moet de rampzalige Theresa May de ronde doen langs de Caribische landen om te zeggen dat er geen deportaties zullen plaatsvinden en dat de “fouten” in de wetgeving hersteld zullen worden.
Maar dat het om puur xenofobe pre-Brexitwetgeving gaat, van alle drie de gevestigde partijen, is niet te verbloemen. En als er geen Ophef was ontstaan zou die excuusronde ook helemaal niet plaatsgevonden hebben.

Guardian 1, Guardian 2, BBC.

1 gedachte over “Deportatiedreiging voor zwarte Britten”

  1. Pingback: Je steekt de wereld in brand! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.