Deportatie van de gedeporteerden dreigt: Chagossianen in Groot-Brittannië

Het is al erg genoeg dat de Chagossianen gedeporteerd zijn, en dat dit feit niet direct algemeen bekend is. Chagos, de archipel in de Indische Oceaan halfverwege Afrika en Azië. Bijna een halve eeuw geleden zijn de inwoners weggejaagd of weggevoerd door de Britse koloniale bezetters die de archipel hebben uitbesteed aan het militaire apparaat van de VS.
De inwoners werden verstrooid over de Seychellen en Mauritius, de eilandstaat waaronder Chagos had moetne blijven vallen, maar de kolonialen hebben de archipel kwaadwillig afgescheiden als Brits Indische Oceaan Territorium – om het vervolgens te ontvolken.

Enkele duizenden Chagossianen en hun nazaten wonen nu in Groot-Brittannië. Sommige gezinnen zijn inmiddels uiteengerukt of worden afgeperst om een verblijfsstatus te kopen in de vorm van een visum of een “inburgeringscursus”. Betaal of word gedeporteerd.
Het Tory-parlementslid voor Crawely, de stad met de meeste Chagossianen van Groot-Brittannië, heeft een wet ingediend die de nationaliteit van de Chagossianen hoort te regelen. Het May-regime toont geen aanstalten de wet te ondersteunen. Het koloniale schandaal gaat verder.

Benjamin Zephaniah over de Chagossianen.

Een kort verslag van CNN.


Filmpje over de deportatiedreiging