Het lijkt een hete lente in de VS. In verschillende steden manifesteren spontaan opgerichte organisaties voor de hervorming van het verkiezingssysteem en voor de invoering van het minimumloon van 15 dollar. Deze nieuwe politieke bewegingen laten zich inspireren door de onverwacht succesvolle campagne van Bernie Sanders.
In de hoofdstad Washington DC komen sinds 2 april 2016 dagelijks betogers naar het centrum onder de gemeenschappelijke hashtag #DemocracySpring en de website http://www.democracyspring.org/. Hun eisen gaan over de hervorming van het verkiezingssysteem en over de manier waarop verkiezingscampagnes hierdoor worden beïnvloed.
Een andere beweging is in dezelfde periode ontstaan onder de hashtag #DemocracyAwakens en de website http://democracyawakening.org/. Zij hebben nu hun krachten gebundeld voor gemeenschappelijke acties. Hun eisen: afschaffing van de vele restricties die nog steeds bestaan voor de uitoefening van het stemrecht en de afschaffing van privé-financiering van verkiezingen. Deze bewegingen eisen onder meer ook het terugdraaien van een vonnis van het Amerikaans Hooggerechtshof.
Een lobbyorganisatie van grote bedrijven en topmensen van de economische elite met de misleidende naam Citizens United (Burgers Verenigd) heeft in 2010 een klacht ingediend bij het Hooggerechtshof tegen de bestaande kieswetgeving.
Het Hooggerechtshof besliste met 5 tegen 4 stemmen dat financiële steun aan kandidaten niet langer mag beperkt zijn tot individuele burgers en tot nonprofitorganisaties, zoals voorzien in de kieswetgeving. Dat zou volgens het Hof een inbreuk zijn op de vrijheid van meningsuiting. Bedrijven kunnen sindsdien onbeperkt geld geven aan de kandidaten van hun keuze. Die gebruiken dat geld om zo goed als onbeperkte aandacht te kopen bij de grote media. (Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be