Definitieve uitslag Franse presidentsverkiezingen: ruime overwinning voor Macron

De officiële uitslag van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen is bekend. Emmanuel Macron haalt 66,1% van de stemmen, Marine Le Pen moet het doen met 33,9%. De overwinning van Macron valt daarmee toch nog onverwacht hoog uit, algemeen werd aangenomen dat Le Pen rond de 40% uit zou komen. De opkomst blijft met 74,6% onder het gemiddelde.

In de burgerlijke pers wordt nu alom geroepen dat Macron een mandaat zou hebben om de economie eens grondig te hervormen, maar daar is geen sprake van. Zo’n 43% van de mensen die op Macron gestemd heeft, heeft dat primair gedaan om Le Pen uit het Élysée te houden. Slechts 33% heeft in de eerste plaats op hem gestemd vanwege zijn hervormingsplannen.

Voor Macron begint het nú pas. In juni vinden in Frankrijk parlementsverkiezingen plaats. Mocht Macron’s partij En Marche! er niet in slagen een parlementaire meerderheid te halen, dan is hij afhankelijk van de traditionele rechtse en sociaal-democratische partijen om zijn hervormingsprogramma door te kunnen voeren. Het lijkt bovendien onwaarschijnlijk dat de machtige Franse vakbonden een verdere afbraak van de verzorgingsstaat zonder morren zullen accepteren. Macron’s wittebroodsweken zullen waarschijnlijk niet lang duren.

Ondanks de historisch hoge score voor het Front National, overheerst binnen de partijtop toch de teleurstelling: er was op meer gerekend dan ‘slechts’ 33%. Als de uitslag iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat extreemrechts in Frankrijk – overigens net als in Nederland – niet aan de macht kan komen zonder de steun van de traditionele rechtse partijen. De partij zal dan echter in woord én daad meer naar het midden op moeten schuiven. Le Pen hintte daar gisteren ook op. Ze verklaarde dat het FN ‘getransformeerd’ moet worden. Le Pen lichtte dat weliswaar niet nader toe, maar waarschijnlijk betekent het dat de partij verder afstand zal nemen van het gedachtegoed van oprichter Jean-Marie Le Pen. De verhouding tussen Marine en vaderlief is koeltjes. Jean-Marie werd door Marine zelfs uit de partij gegooid. Le Pen senior liet zich op zijn beurt allesbehalve lovend uit over Marine, die volgens hem over weinig charisma beschikt en geen presidentieel materiaal is.