Decriminalisering prostitutie is bepalend voor welzijn sekswerkers

Dat Amnesty International ervoor pleit om prostitutie wereldwijd te decriminaliseren, is bijzonder moedig en verdient respect. Hiermee sturen ze een krachtig signaal de wereld in: de strijd voor de mensenrechten primeert boven het morele debat over prostitutie. Vanuit onze jarenlange ervaring met sekswerkers steunen wij voluit dit standpunt.

Ghapro en Pasop zien jaarlijks 2700 sekswerkers: mannen, vrouwen en transgenders. Zij werken in Vlaanderen in de raamprostitutie, de bars, privéhuizen, massagesalons, als escort en in de straatprostitutie. Ze kunnen bij ons terecht voor gezondheidszorg en hulpverlening.

Werken als prostitué(e) is in België niet strafbaar, maar het beroep is niet wettelijk geregeld. Prostitué(e)s tewerkstellen is daarentegen wél strafbaar, al voeren heel wat lokale autoriteiten hierrond een gedoogbeleid. België is met andere woorden een voorbeeld van een land waar prostitutie door een individu gedecriminaliseerd is, maar niet gelegaliseerd.

Decriminalisering is bepalend voor het welzijn van sekswerkers in ons land, dat ervaren wij dagelijks. Een sekswerker die bedreigd wordt, die slachtoffer is van diefstal, van verkrachting of die uitgebuit wordt, kan in België terecht bij de politie. Dit maakt een wezenlijk verschil voor de veiligheid en bescherming van sekswerkers. Ze vormen immers een kwetsbare groep, niet iedere klant of voorbijganger toont zich even respectvol. In de beslotenheid van de werkruimte zijn zij meestal de minst sterke partij, in de onderhandelingen om de kostprijs, de minst weerbare. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

1 gedachte over “Decriminalisering prostitutie is bepalend voor welzijn sekswerkers”

  1. Pingback: Amnesty, hoe kun je in de spiegel kijken? | Krapuul

Reacties zijn gesloten.