Debunk du jour: links noemt ISIS voortaan Daesh om de link met de islam te laten verdwijnen

Daesh is een afkorting van de oude Arabische naam voor ISIS, ‘al-dowla al-islaamiyya fii-il-i’raaq wa-ash-shaam’, ‘de Islamitische Staat in Irak en al-Shaam (Groter Syrië, de Levant)’De afkorting DAIISH wordt meestal weergegeven als DAESH. Fonetisch is Daesh vrijwel identiek aan het Arabische woord ‘daes’ dat zoveel betekent als ‘vertrappen’ of ‘verpletteren’, een connotatie die ISIS om voor de hand liggende redenen wil vermijden. In het Midden-Oosten is de term ‘Daesh’ de gebruikelijke term voor ISIS, zeker onder haar tegenstanders.

Daeshindex
Arabische satire: “Daesh, je begrijpt godsdienst verkeerd” albawaba.com

Er is nog een andere reden waarom ISIS de naam ‘Daesh’ haat. In juli 2014 verklaarde de leider van  ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, dat het door ISIS gecontroleerde territorium deel uitmaakte van het Kalifaat. Daarmee is ze  in de ogen van haar aanhangers de wettelijke opvolger  van de oorspronkelijke 7e-eeuwse islamitische staat. Sinds de uitroeping van het kalifaat zijn volgens ISIS alle moslims haar gehoorzaamheid verschuldigd. De groep liet officieel de geografische verwijzingen in haar naam vallen en noemde zich voortaan IS, de Islamitische Staat. Irak en de Levant vormen slechts deel van het kalifaat, de ambities van de leiding van ISIS reiken verder. De nieuwe naam weerspiegelt die ambities.

ISIS haat de naam ‘Daesh’ dus om meerdere redenen. In de eerste plaats omdat het woord binnen de Arabische wereld negatieve connotaties heeft en in de tweede plaats omdat het impliciet de legitimiteit  van de organisatie als staat ontkent. De Britse regering Cameron riep om die reden enkele maanden terug de BBC op de term “Islamitische Staat” voortaan te vermijden, iets wat de BBC weigerde te doen. Associated Press weigert al geruime tijd de term te gebruiken en spreekt over ‘de Islamistische Staat groep’ om niet de indruk te wekken dat IS een door de internationale gemeenschap erkende staat is.  De – knetterrechtse – voormalige Australische premier Tony Abbott merkte op dat:

I absolutely refuse to refer to it by the title that it claims for itself [Islamic State], because I think this is a perversion of religion and a travesty of governance.

I would strongly counsel people against ever using the presumptuous title that they have given themselves.’

In feite haat ISIS de naam Daesh zozeer dat ze heeft gedreigd bij iedereen die het woord in de mond neemt de tong uit te snijden. Het is een ontkenning van de legitimiteit van de organisatie en een impliciete verwerping van haar pretentie gedragscodes op te kunnen leggen die voor alle moslims wereldwijd bindend zijn. Bovenal is het echter een weigering ISIS te erkennen en haar op haar eigen voorwaarden aan te spreken.

Bronnen:

Een fascinerende maar wat technische  verhandeling over de vraag waarom ISIS de naam  ‘Daesh’ haat vind je hier.  Ruimt veel misverstanden over de term uit de weg.

Een korte verhandeling bij The Independent, voor degenen die weinig tijd hebben.

Een boeiend betoog van David Shariatmadari over de wijze waarop taal de werkelijkheid misvormd weergeeft, aan de hand van het gebruik van de term “Islamitische Staat’.

1 gedachte over “Debunk du jour: links noemt ISIS voortaan Daesh om de link met de islam te laten verdwijnen”

  1. Pingback: Priester vermoord in Frankrijk + Updates | Krapuul

Reacties zijn gesloten.