De verwarde mens rukt op

Wat hebben de waxinelichthoudergooier, de Damschreeuwer en de Concertgebouwprediker gemeen? Weinig, behalve dat ze in de war zijn, de openbare orde verstoren waar de koningin bij is en prompt werden opgesloten.

Hun zaken trekken veel aandacht, waardoor de autoriteiten onder mediadruk komen. De voorlopige hechtenis wordt dan keer op keer verlengd, wat vragen oproept over proportionaliteit en redelijkheid. Dat oordeel wordt door de rechter nog gegeven.

Maar er is met voorlopige hechtenis in Nederland in het algemeen wel iets aan de hand. Justitie is er bijzonder royaal mee. Maar liefst 36 procent van alle gedetineerden in Nederland is nog niet veroordeeld. Daardoor is een eventuele straf vaak al uitgezeten voordat die is uitgesproken. Voorarrest is hier een vorm van informeel snelrecht. Alleen Zwitserland, Italië en Turkije sluiten nog meer burgers op, louter op basis van de verdenking. Dat er in Nederland ‘nauwelijks een rem zit’ op voorlopige hechtenis is niet iets om trots op te zijn, zei strafrechtjurist Ybo Buruma eind vorige maand nog. Ooit was het voorarrest een uitzondering op het recht op vrijheid. De burger is immers pas schuldig als de rechter dat heeft vastgesteld. (De verwarde mens rukt op – NRC)

4 gedachten over “De verwarde mens rukt op”

  1. Maar ja Buruma zei zijn lidmaatschap op en zal nu zulke dingen nooit meer zeggen laat staan e riets aan doen.

  2. Het is schokkend, hoe slecht deze journalist, die in het recht gespecialiseerd is, zijn huiswerk gedaan heeft. De suggestie, dat er in het geval van “concertgebouwprediker” (zijn benaming) van voorarrest sprake zou zijn, klopt, zoverre je de rest van de berichtgeving over dit incident mag geloven, niet.
    Uit dezelfde krant

    De recherche heeft de man, die gisteren het podium van het Concertgebouw beklom, verhoord en vervolgens overgedragen aan een hulpverleningsinstantie. Daar is volgens persbureau Novum besloten dat hij op medische indicatie moest worden opgenomen.

    (http://tinyurl.com/3nlwk62)
    Waar deze man aan onderworpen is, is naar alle waarschijnlijkheid een “Inbewaringstelling” conform de Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ), en dat is – kan ik uit eigen ervaring vertellen – absoluut geen pretje, maar het is juridisch iets volkomen anders dan een voorarrest.

  3. En om dat nog een ietsie beter te onderbouwen, het volgende citaat van medicalfacts (http://tinyurl.com/3j9lgjk)

    Volgens het KLPD was de koningin niet in gevaar. De man kan voor het verstoren van de openbare orde een boete krijgen.

    Die laatste zin impliceert, dat er geen reden voor gevangenisstraf lijkt en dus voorarrest wel erg merkwaardig zou zijn…
    😉
    (en nu ga ik weer op vakantie… 😀 )

Reacties zijn gesloten.