De vaart die het met Trump wel degelijk loopt

Fargo, Noord-Dakota

Als je de betreffende Facebookpagina’s of reacties onder artikelen naloopt zie je wel wat voor types er op Donald Trump gestemd hebben. Daarmee is het ongeveer hetzelfde gesteld als in Nederland met de PVV-fans, zij het dat de gemiddelde Trumpfan zo mogelijk nog stompzinniger is.

Het verschil lijkt hem te zitten in het dagelijkse leven, alhoewel ik daarbij moet zeggen dat ik daar in Amerika minder ervaring mee heb dan in Nederland, ondanks het feit dat ik er de afgelopen acht jaar elk jaar wel een aantal weken heb verkeerd.

In Nederland zie ik wel hoe en bij wie Wilders’ gedachtengoed – of daaraan verwante ideeën –  op zijn minst niet al teveel weerstand opwekt. In Amerika verbleef ik de afgelopen drie weken in Noord-Dakota, een staat waarin Trump op veel steun kan rekenen. De Amerikanen waarmee ik daar te maken had maakten op mij grotendeels echter niet direct de indruk Trumpianen te zijn. Van enkelen weet ik ook dat ze dat beslist niet zijn. Van die anderen zou ik dat ook niet denken, maar ik ben wel eens eerder onaangenaam verrast toen mij de politieke ideeën van mensen die ik toch echt aardig vond duidelijk werden. Men wordt gaandeweg wat voorzichtiger daarnaar te informeren om die reden.

Het kan te maken hebben met de drang van veel Nederlanders om nogal te koop te lopen met hun ideeën, in tegenstelling tot de terughoudendheid die men daar in Amerika in bepaalde omstandigheden naar mijn idee mee betracht (alhoewel juist de demonstratiebereidheid daar weer veel groter lijkt te zijn). Misschien is het een gevolg van het tweepartijensysteem, waar immers steevast de ene helft van de stemmers reeds decennia lang radicaal tegenover de andere helft staat. Het maakt je dagelijkse leven en werk onmogelijk als je met de helft van de mensen met wie je om moet gaan niet door één deur kan, dus houd je je mond maar over gevoelige zaken. Natuurlijk deed ik dat grotendeels ook, ik was daar immers voor mijn werk.

Op zichzelf kan ik me voorstellen hoe men in een staat als Noord-Dakota, een staat die vijf keer zo groot is als Nederland met slechts 750.000 inwoners, en met Fargo als grootste stad met zijn circa 200.000 inwoners (het maakt zelfs een nog minder stadse indruk dan Eindhoven, met ongeveer evenveel inwoners, zij het dat het een aardig centrum heeft), niet zit te wachten op bemoeienis van mensen in een stad op duizenden kilometers afstand. Het is het eeuwige belangenconflict tussen zaken die men op grote, en zaken die men op kleinere schaal moet regelen. En zeker in een leeg stuk land zoals Noord-Dakota zal men veel eerder het gevoel hebben zijn eigen gang te willen en kunnen gaan.

Dat men in een dergelijk gebied geneigd is op een partij te stemmen die een kleine overheid voorstaat – de Republikeinen –  kan ik mij emotioneel gezien dus wel voorstellen, hoe onverstandig dat in bepaalde opzichten volgens mij ook is. Wat ik echter moeilijk voorstelbaar blijf vinden is dat een substantieel deel van deze mensen blijkbaar een dermate grote haat tegen Clinton had dat men bereid was op werkelijk alles en iedereen te stemmen om die maar buiten het Witte Huis te houden. Een grotere idioot en ongeschiktere kandidaat dan Trump was toch werkelijk niet voorstelbaar? En de man is nota bene afkomstig juist uit die rijke elite die de rest van Amerika al vele decennia, vooral sinds Ronald Reagan, in de stront laat zakken, die stáát voor de hemeltergende ongelijkheid daar, zoals de gehele Republikeinse partij. Hij behoort alleen niet tot de intellectuele elite waar Clinton inderdaad wel toe behoort. Als we dan niet iemand kunnen kiezen die even arm is als wij, laten we dan tenminste iemand kiezen die even stom is als wij. Die kunnen we tenminste begrijpen, lijkt het sentiment te zijn. En de Democraten moesten waarschijnlijk ook gestraft worden voor de belediging het land door een zwarte man te laten regeren.

Een Nederlandse collega ter plekke, die er al vijfentwintig jaar woont, vertelde ons dat een deel van zijn stemmers waarschijnlijk dacht dat het allemaal maar verkiezingspraat was, en dat het niet zo’n vaart zou lopen. Maar die vaart loopt het dus wel.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.