In de drukte en ophef rond de raadsverkiezingen kan een ander belangrijk feit bij velen aan de aandacht zijn ontsnapt, zelfs ondanks de opzienbarende actie van Watch the Med alarmtelefoon Nederland, die duizenden reddingsvesten in de hofvijver gooiden uit protest tegen het dodelijke EU migratiebeleid.
Na twee jaar Turkijedeal valt enkel een trieste balans op te maken. Vluchtelingenwerk Nederland zet op een rij hoe ze de situatie aantrof in 2016 en hoe het er nu voor staat. Zij constateert onder meer:
m.b.t. Turkije
- Turkije detineert alle teruggestuurde asielzoekers die niet uit Syrië komen.
- EU-lidstaten hebben in twee jaar 12.174 van de in totaal 3.700.000 vluchtelingen die in Turkije verbleven hervestigd.
m.b. t. Griekenland
- In 2017 vroegen 59.000 mensen asiel aan en werden 23.000 aanvragen verwerkt.
- Het kan tot twee jaar duren voordat mensen die een aanvraag doen daadwerkelijk een reactie krijgen. In totaal is er een achterstand van van 13.000 zaken.
- De opvangomstandigheden zijn deplorabel. Lekkende tenten, geïmproviseerde vluchtelingenkampen, verwarming en elektriciteit zijn schaars.
- In de winter van 2016 vielen zelfs doden door een gebrek aan goede voorzieningen.
De bedenker van de Turkijedeal Gerald Knaus toont zich teleurgesteld in de uitwerking van zijn plannen. Daarover valt niet meer te zeggen dan dat het van een ongelofelijke naïviteit getuigt dat hij dacht dat het zou werken. Hij heeft al weer nieuwe plannen klaar om verbeteringen te bewerkstelligen. Deze getuigen evenmin van realiteitszin.
Terwijl Vluchtelingenwerk Nederland stelt dat niet-Syriërs in Turkije worden gevangen gezet, valt bij Human Rights Watch te lezen dat Turkije massale deportaties van Syrische vluchtelingen uitvoert. Ook rapporteren zij dat grenswachten hebben geschoten op asielzoekers die de grens willen oversteken. Dit terwijl aan die kant van de grens bommen op Syrië gedropt worden. Ondertussen bouwt Turkije ook verder aan een muur aan de grens met Syrië.
Alle berichten over de inhumane situatie waarin vluchtelingen in Griekenland en Turkije verkeren, leiden er niet toe dat de EU iets wijzigt aan haar beleid. De EU vindt het tijd voor de volgende overdracht van 3 miljard euro aan Turkije.
Het handjeklap met de Turkse leider is van een bedenkelijk niveau. Niet alleen zorgt het ervoor dat duizenden mensen lijden onder erbarmelijke omstandigheden. Er wordt ook samengewerkt met een regime dat verantwoordelijk is voor mensenrechtenschendingen op grote schaal. Het is een schande dat deze Europese politiek wordt uitgevoerd. Het is van belang dat onze aandacht gericht blijft op dergelijke wantoestanden en dat we de verantwoordelijken daarvoor blijven aanspreken.
Een foto-impressie van kamp Moria op Lesbos
Documentaire de Deal
Pingback: Als het redden van mensen een misdaad wordt | Krapuul