De strijd om het Elysée is begonnen

De Fransen trekken deze lente naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De eerste ronde zal plaatsvinden op 23 april. De twee kandidaten die de meeste stemmen achter zich krijgen, zullen het onder elkaar uitvechten in een tweede ronde op 7 mei. Een maand later volgen ook de verkiezingen voor het Franse parlement. Na de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de keuze van het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit en de steile opkomst van extreemrechts in Europa, kijkt de wereld nauwgezet toe.

Officieel dingen er op 23 april 11 kandidaten mee voor het hoogste ambt in Frankrijk, maar volgens veel waarnemers was het lang een uitgemaakte zaak dat de kandidate van het extreemrechtse Front National (FN), Marine Le Pen, de meeste stemmen achter haar naam zou krijgen.

Tot nu toe stond ze met haar islamofobe en anti-Europese platform in alle peilingen voor. In dat geval is het geijkte scenario dat heel democratisch minnend Frankrijk zich in de tweede ronde zal scharen achter de kandidaat die in de eerste ronde als tweede uit de bus komt in een poging te beletten dat Le Pen het ook effectief tot eerste vrouwelijke presidente van Frankrijk schopt. De vraag is dan: wie zal de tegenstander van Le Pen worden in de tweede ronde?

In de laatste week van maart is media-lieveling Emmanuel Macron in de peilingen tot op gelijke hoogte als Le Pen opgeklommen. De beschuldigingen van corruptie tegen het FN en het gemediatiseerde bezoek van Marine Le Pen aan de Russische president Poetin, lijken dan een smet te hebben geworpen op haar onoverwinnelijke aura. Toch lijkt het quasi vast te liggen dat ze met de FN-slogan ‘Frankrijk voor de Fransen’ vlot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zal halen, of het nu als eerste of tweede verkozene is. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be