De Slag om Brega (Libië) – fregat Tromp verzeild in burgeroorlog

Nu het fregat Tromp zijn enige helicopter voorlopig heeft uitgeleend aan Khadaffi, moeten we des te meer erop hopen, dat de opstandelingen in Benghazi stand houden tegen de militaire middelen die de Khadaffi’s nog resten.

Volgens de berichten bevonden de buitenlanders die de Nederlandse marine-helicopter (een Lynx; ze hadden een Rachts moeten sturen) wilde ophalen, zich in het Syrte-woestijngebied. Dat is de zetel van de Khadaffi-stam en (dus) nog geheel onder controle van de Khadaffi’s. Waar zijn de tijden van Van Speyck, die uitriep “Dan liever de lucht in!”, toen in 1830 de Belgische opstandelingen dreigden zich meester te maken van het Nederlandse oorlogsschip in de Antwerpse haven. Hij stak de lont in het kruitvat, en blies het hele zaakje op.

Intussen hebben de Libische opstandelingen gisteren een aanval van Kadaffi’s lucht- en landmacht op de haven- en raffinaderij-stad Brega of Borega afgeslagen. Luchtbombardementen op het eigen volk worden niet erg gewaardeerd, ook niet in de Arabische wereld. Een Saoedisch dagblad vergeleek Khadaffi’s bombardementen met die van Netanyahu op de Gazastrook. Overigens begrijp ik niet waarom bombardementen op burgerbevolking erger zijn wanneer ze van je eigen president komen, dan wanneer ze van een buitenlandse president afkomstig zijn. Zal wel weer iets te maken hebben met “Eigen Volk Eerst” of zo.

Brega is daarom ook zo belangrijk, omdat het de uitvoer en de raffinage van de olie uit het rijkste oliegebied (Syrte) controleert. Als er een langdurige burgeroorlog uitbreekt in Libië (en daar ziet het naar uit), dan is controle over de olie-inkomsten van doorslaggevend belang voor de strijdende partijen. Met de ongeraffineerde olie uit het Khadaffi-gebied kunnen de K’s niets beginnen.

Een goede bron voor deze en andere kwesties is: Juan Cole – Informed Comment die -natuurlijk- zwaar leunt op Aljazeera-English. Bekijk de Aljazeera reportage van gisteravond uit Brega op YouTube: http://youtu.be/hVCQnteO12s

7 gedachten over “De Slag om Brega (Libië) – fregat Tromp verzeild in burgeroorlog”

 1. @jacqueline: Het was te verwachten. Srebrenica scenario. Slivovic wordt in Tripoli niet geschonken, maar een kopje thee zit er voor de Lynx-mannen wel in.

 2. En wat bleren Telegraf en kornuiten … “Nederlandse Militairen GEGIJZELD ” . Nonsense , het moet natuurlijk zijn , ( wat je verder ook van Khadaffi mag denken , hij is officieel nog steeds aan de macht ) : “Nederlandse Militairen krijgsgevangen gemaakt na illegale schending Libisch luchtruim “

 3. “Nederlandse Militairen krijgsgevangen gemaakt na illegale schending Libisch luchtruim “

  Volgens mij mag men volgens internationaal recht wel andermans luchtruim schenden om evacue expats in (levens) gevaar op te halen.

  M.i. was de actie een blunder van niet ongebruikelijke orde.

  Trust the Dutch om evacue.s , die al uit een oorlogs gebied gevlucht bleken te zijn, met een militaire heli ipv een oranje gekleurde (kwam spontaan op, gratie van HM 😉 op te gaan halen.

 4. katja Schreef:

  Volgens mij mag men volgens internationaal recht wel andermans luchtruim schenden om evacue expats in (levens) gevaar op te halen.

  dus niet.

 5. #Nexus

  Kan goed hoor dat ik dit mis heb, wacht het debacle, dad’s army misschien, verder af
  Kom nog een keer terug op respect your enemy , degens slijpen en kruisen, fatsoen , was er wel aan begonnen.

 6. Na onze zeehelden uit het verre verleden heeft ons land weinig spectaculair te bieden op militair gebied, grootste dieptepunten, de Grebbeberg (gebroken geweertje) slag in de Java zee Karel Doorman (gebroken kanonnetje), de politionele acties in Indonesie, de afslachting in Srebrenica en actueel Afghanistan en nu dit ook nog. 🙁

  Ik stel voor om het leger helemaal af te schaffen en dat geld voor nuttigere zaken te besteden. 😡

Reacties zijn gesloten.