De PvdA weet het nu ook niet meer

hedgefonds
De PvdA heeft geen anderen nodig om aan te tonen hoe “geloofwaardig” ze is, maar gisteravond viel mijn oog op een stukje van Henk Nijboer waar ik wel op moest reageren. Ik weet dat regeren compromissen sluiten inhoudt, maar dit gaat toch echt een stuk verder dan dat. Het gaat hier om sta je voor je basisprincipes of niet? Het stukje waar ik op doel vindt u hier

De PvdA wil Private equityfondsen dus aanpakken en daarmee de werknemer en de samenleving beschermen. Dit klinkt toch wel erg nobel van deze partij. Het zou ook mooi zijn als ze het daadwerkelijk zou doen, maar stemde ze niet in met het versoepelen van het ontslagrecht? Wie gelooft er nog dat het versoepelen van het ontslagrecht vooral goed voor de werknemers is en niet voor de werkgevers en dus ook de private equityfondsen? Het snelle geld past volgens de PvdA niet binnen Nederland; steunde ze daarom ook het redden van bijvoorbeeld de ABN en de komende beursgang ervan?

Dergelijke fondsen zijn dus blijkbaar ineens een probleem volgens de PvdA. De PvdA is er wel voor dat Griekenland staatsbezittingen moet privatiseren, dat zou het land redden. Mag u 3 keer raden of daar private equityfondsen in gaan investeren? De EU en het IMF gedragen zich daar als een private equityfonds. Griekenland de ene na de andere lening “geven” om vervolgens goedkoop de staatseigendommen te laten opkopen door Europese bedrijven, die zo snelle winsten kunnen vergaren.

Het meest schokkende van het stukje is misschien wel dat de PvdA pas in april van dit jaar heeft ontdekt dat private equityfondsen ook een schaduwzijde hebben. April 2015! Heeft de PvdA onder een steen geleefd of zo?
Als dit allemaal nog niet hypocriet genoeg is, wordt er tussen neus en lippen nog even opgemerkt dat de fondsen door ingenieuze constructies nauwelijks belasting betalen en dat de belastingbetaler dus meebetaalt aan de grote winsten van deze bedrijven.

Nederland speelt hier zelf natuurlijk totaal geen rol in want de PvdA heeft zelf een motie aangenomen dat Nederland geen belastingparadijs is! Of zou het zijn dat dergelijke constructies fantastisch zijn zolang anderen er last van hebben? Is dit heel anders dan hoe Nederland aan bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking doet? Eerst een belastingverdrag afsluiten met een ontwikkelingsland, om vervolgens winsten die aldaar gemaakt worden, op met name grondstoffen, via de Zuidas naar elders te loodsen. Ik vind het nogal op elkaar lijken in ieder geval.

De PvdA weet het niet meer en de vrije markt komt zo wel heel dichtbij, met dank aan onder andere…. de PvdA! En de samenleving beschermen? De PvdA? Daar hoef ik niet eens over te beginnen lijkt me.

Bijdrage van @GJK1979