De Poolse overheid wil websites blokkeren

poolsinternetDe nieuwe Poolse antiterreurwet zal het blokkeren van websites zonder een gerechtelijk bevel toestaan, zo blijkt uit de inhoud van een nieuw wetsvoorstel. Stichting Panoptykon is al begonnen met het verzamelen van handtekeningen voor een petitie om de voorgestelde veranderingen in de wet te verwerpen.

Het wetsvoorstel werd vorige week gelekt en gepubliceerd door stichting Panoptykon, en een dag later op de officiële websites van de overheid. De wet bepaalt dat het hoofd van de interne veiligheidsdienst met schriftelijke toestemming van de procureur-generaal, die in Polen ook minister van justitie is, “informatie-technologische middelen mag blokkeren en/of internetproviders mag verzoeken tot het verwijderen van bepaalde gegevens.” Op deze manier kunnen zonder tussenkomst van een rechter hele websites uit de lucht gehaald worden.

De voorgestelde oplossing is van bijzonder belang in het kader van de bestrijding van activiteiten van terroristische organisaties die het internet gebruiken om hun ideologie te bevorderen, uitleggen hoe je terreur-aanslagen uit moet voeren en te communiceren met hun achterban” aldus de nota.


De voorgestelde wijzigingen in de wet zorgen ervoor dat een site tot 30 dagen platgelegd mag worden, waarna de afsluiting kan worden verlengd met nog eens drie maanden. De controverse zit hem in het feit dat de oorspronkelijke blokkade van een website volledig buiten de controle van de rechtbank valt: pas vijf dagen na de blokkering moet op z’n laatst toestemming van een rechter worden verkregen om de blokkade in stand te houden.

Poolse critici van de wet voeren hiernaast aan dat de definitie van terrorisme zo vaag is dat vrijwel alle zaken die de overheid niet zinnen eronder kunnen worden verstaan: politiek activisme, Anonymousmaskers en oproepen tot demonstraties en solidariteit zouden zonder meer door de Minister als voldoende dreigend kunnen worden beschouwd.

Daarnaast beschikt de Poolse overheid al over vrij verregaande mogelijkheden om – bij het overtreden van een wet – websites te laten afsluiten. Dit gebeurt dan echter altijd op last van een rechter, en kan dan ook juridisch getoetst worden. Bij deze nieuwe wet bestaat deze mogelijkheid pas achteraf.

Andere controversiële facetten van de antiterreurwet zijn onder andere het volledige verbod op anonieme pre-paid simkaarten en de discriminatie tegen buitenlanders die in de wet ingebouwd wordt: zo wordt surveillance en het uitzetten van mensen die niet de Poolse nationaliteit bezitten veel eenvoudiger gemaakt.

Voor Panoptykon reden genoeg om handtekeningen te verzamelen tegen de wetgeving die 1 juni in zou moeten gaan: maandag waren dit er al bijna 1000, en de stichting zal hiermee doorgaan.