De nieuwe werkgeversvoorzitter Hans de Boer en de omkering van Polanyi

Vandaag in alle media interviews met de kersverse voorzitter van de werkgeversvereniging VNO Hans de Boer. Hij zegt in die interviews nogal tegenstrijdige dingen. Maar in Trouw meldt hij: “Toen ze mij vroegen, dacht ik: dat is mijn kans om de cruciale betekenis van het ondernemerschap voor het voetlicht te brengen. Ondernemers maken de economie en de economie maakt de samenleving.” De Boer wil het accent leggen op economische groei, want dat betekent werk. Afgezien van het antwoord op de vraag of dat laatste waar is, wordt de stelling van De Boer wel de omkering van Polanyi genoemd.

Deze econoom schreef een boek getiteld “The Great Transformation” (1957). Hij benadrukte het belang van de inbedding van de economie in de samenleving. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat wanneer de economie alle andere domeinen van het leven zou aandrijven en domineren, dit een totale ontwrichting van de maatschappij ten gevolge zou hebben. De economie wordt door de nu leidende politici en politieke partijen niet gezien als een onderdeel van de samenleving, waarbij de eerste zich moet aanpassen aan de tweede, nee, de werkelijke situatie wordt op zijn kop gezet. De samenleving moet worden ingebracht in de economie, waarbij de kapitalistische verhoudingen stilzwijgend als normaal en niet ter discussie staand worden gepostuleerd. Het adagium “Eerst komt de economie en dan komen de mensen” is de afgelopen dertig jaar vertaald in het uitgangspunt dat de mensen aangepast moeten worden aan een economische ontwikkeling, waarbij het spel van vraag en aanbod op de markt het leidende principe is. De Boer werkt dit principe in zijn interviews verder uit, waar het gaat om de flexibilisering van de arbeid en de rechten van werknemers. “De vaste baan bestaat niet meer.”

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

6 gedachten over “De nieuwe werkgeversvoorzitter Hans de Boer en de omkering van Polanyi”

 1. Kortom: nog een propagandist van de fascistische dwangmaatschappij ten behoeve van het corporatisme a la Mussolini.

 2. Hier een overzicht, niet eens volledig, van alle functies die hij heeft. Het is weer eens duidelijk.

  Voor de goede sier is hij voorzitter van het bestuur KNGF Geleidehonden. Dat ze hem daar willen hebben is toch wel apart. Alles wat sociaal is laat hij afbreken maar hem dan wel binnenhalen om voor de blinden Goede Werken te verrichten.

 3. Roi, eerst werk je er aan mee dat de overgrote meerderheid nauwelijks meer kan rondkomen en dan ga je op een bepaald gebied ‘goed doen’, dat geeft dit soort griezels een lekker gevoel, met empathie heeft het niets te maken, wel met te grote ego’s.

 4. NRosa:]

  Zeker, goed gevoel voor de Boer, maar als blindenclub zou ik tegen die man zeggen: rot eens lekker op zeg.
  Mensen graven hun eigen graf geloof ik.

 5. @LRD, ” Eenoog is voor de blinden de grote Leider”, had ik ooit gelezen. Het schijnt dat neoliberalisme uiteindelijk blind maakt.

 6. Lees net dat de Boer al “geruime” tijd niet meer verbonden is aan de organisatie KNGF geleidehonden.

Reacties zijn gesloten.