De mens een kostenpost of lastpost

Is het iets om blij van te worden – dat de kans dat men de honderd haalt steeds groter lijkt te worden?
Dezer dagen werd ik wakker met een radiobericht hierover. De kans op honderdjarigheid wordt steeds groter.
Men noemt een dergelijke hoge leeftijd (ook al lagere getallen) gezegend. Nou lijkt mij dat betrekkelijk. Krakende wagens, goed, maar stel je voor dat je zo’n dertig jaar krakende wagen bent en dan de honderd haalt – zou dat plezierig zijn?
Waarschijnlijk moet men het aan honderdplussers zelf vragen. Ik kan niet voor een ander oordelen. En tenslotte – stel, je hebt een chronische kwaal – die heb ik, ja – is het dan een last om de honderd te halen? Hangt er vanaf hoe hanteerbaar de kwaal is, is het antwoord neem ik aan.

Goed, dit waren wat vragen die bij mij opkwamen terwijl ik hoorde over de kans op honderdjarigheid. Maar dit waren niet de vragen die men op de radio stelde.
Daar was het belangrijkste punt: dit is een reden om snel de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen (daar gaan we weer). En wat gaan al die honderdjarigen “de samenleving” kosten? Dat de honderdjarigen zelf ook deel uitmaken van die “samenleving” gold blijkbaar niet.

Geen gezegende leeftijd, maar een kostenpost. Een lastpost.
Is honderdjarigheid misschien bijna gewoon, is het een reden om te zeuren over geld. Geld gaat boven leven.
Het is niet verrassend, maar het is een wreed ontwaken bij een bericht dat op zich opmerkelijk had moeten heten.

1 gedachte over “De mens een kostenpost of lastpost”

 1. schuldpapier

  Ongeveer 78.900 resultaten (0,08 seconden)

  papier
  http://www.papier.nl
  Besl hier elk gewenst 1e klas
  papier voor de allerlaagste prijs!

  Uw schulden oplossen?
  http://www.budgetteer.nl
  U bent slecht één stap verwijderd
  naar een schuldenvrije toekomst!

  De Amerikaanse regering zet vraagtekens bij de analyse van S&P’s die ten grondslag ligt aan de verlaging. Volgens regeringsfunctionarissen heeft de kredietbeoordelaar zich 2.000 miljard dollar verrekend. VS verliezen AAA-status – Amerikanen zien rekenfout: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/06/vs-verliezen-aaa-status/

  Aan alle schuldpapier is het totale product van een economische samenleving onderpand. Ben geen econoom maar kan met mijn eigen bijdrage aan dat totale product berekenen dat de uitkomst van mijn totale revenuën ervan mijn 100-ste verjaardag niet zullen halen. Nog afgezien van de roofbouw die op mijn lichaam gepleegd is om mijn bijdrage in dat onderpand dat mij nooit zal worden betaald te produceren.

  Ik raad iedereen aan om in staking te gaan, zoals ik al tientallen jaren doe. En in staking te blijven tot economen hebben leren rekenen. Aan die onderwijs onkostenbegroting om economen te leren rekenen wil ik nog wel een substantiële bijdrage leveren. Maar die economen willen natuurlijk alleen hun schoolgeld terug. Wat de volgende opeenstapeling van absurditeiten in de economie is. Opgeteld bij hun verwijt aan mij dat het allemaal komt door mijn lage opleidingsniveau waardoor ik de 100 niet zal halen.

  Voor lozers als ik is er dan nog dit alternatief: D’Ancona en van Vliet zijn belangrijke motors achter de initiatiefgroep Uit Vrije Wil. Gisteren bood die groep 116.871 handtekeningen aan [waaronder 1 van mij] aan Johan Remkes, voorzitter van de Commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Kamer. Zie: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1592834/2010/05/19/Petitie-Uit-Vrije-Wil-voor-regie-over-het-eigen-sterven.dhtml
  Neem aan voor jou ook want een waardig levenseinde is universeel een gegeven waar alles wat leeft mee worstelt.

Reacties zijn gesloten.