De geschiedenis als eindeloze herhaling van domheid

In Nederland zijn de vooroorlogse mythes van de jaren dertig van de vorige eeuw weer helemaal terug. Er verschijnen regelmatig berichten op blogs en zelfs op sommige nieuwssites over ‘de vijfde colonne’, waarmee wordt gesuggereerd dat er een georganiseerde samenzwering is en er krachten zijn die voor de vijand werken om zo te proberen van binnenuit de weerstand tegen die vijand te ondermijnen. Zo beweert Arnold Karskens dat organisaties die zich inzetten voor mensenrechten en vluchtelingen eigenlijk als doel hebben zoveel mogelijk moslims en Afrikanen binnen te laten en dus eigenlijk criminele organisaties zijn die het stempel ‘landverrader’ verdienen. Joost Niemoller denkt bewijzen te hebben dat de Europese Unie het ‘Avondland’ kapot wil maken door zoveel mogelijk immigranten uit niet-Westerse landen binnen te halen. Onuitroeibaar is ook de voorstelling dat er een overeenkomst is met Arabische en Noord-Afrikaanse landen, die Europa verplicht 50 miljoen moslims binnen te laten in ruil voor gas en olie. Als bewijs voor deze ‘theorieën’ refereert men graag en vaak aan zichzelf of gebruikt men ieder incident als herinnering aan het eigen gelijk.

Met name het begrip ‘Avondland’ is sinds Pegida weer helemaal terug, ook in Nederland. Daar wordt tegenwoordig weer mee bedoeld de superieure West-Europese cultuur, net als de nazi’s het gebruikten in de jaren dertig van de vorige eeuw. Voor hen was het een prima instrument om een wij-gevoel te creëren en van joden, Aziaten en Slaven en Russen de vijand te maken die ‘ons’ bedreigden. Tegenwoordig wordt het gebruikt om te waarschuwen voor immigratie en ‘islamisering’ die een bedreiging zouden vormen voor de ‘joods-christelijke’ cultuur van het westen. De aanwezigheid van negers en moslims betekent de ondergang van het Avondland, zo weten Niemöller, Wilders en Pegida. Maar het begrip is volgens de Duitse historicus en onderzoeker naar antisemitisme, Wolfgang Benz, misleidend. Het ‘christelijke Avondland’ is volgens hem duizend jaar gebruikt om joden buiten te sluiten en te discrimineren. Er is nooit een symbiose geweest tussen christendom en jodendom, laat staan dat er ooit een joods-christelijke traditie heeft bestaan. De voorstelling van een joods-christelijk Avondland wordt vooral verspreid door extreemrechts en rechtspopulisten, die in moslims de nieuwe vijand van ‘het volk’ zien; de retoriek van nu en van 80 jaar geleden is exact dezelfde. Gebrek aan historisch besef of het onvermogen om werkelijkheid van fictie te onderscheiden doen de rest.

De cartoonwedstrijd van Pamela Geller in Garland, Texas, waar Geert Wilders de cheque mocht uitreiken aan de winnaar, was helemaal geen wedstrijd. De winnaar, Bosch Fawstin, is al jaren onderdeel van het netwerk van Geller, Robert Spencer en David Horowitz. Het is alsof Geert Wilders Dion Graus de prijs uitreikt voor dierenliefhebber van het jaar. In 2011 had Fawstin een kort interview op The Daily Show van Jon Stewart naar aanleiding van een nieuwe superheld van DC Comics, die door Batman werd gerekruteerd; een Algerijnse moslim die Nightrunner wordt genoemd. Volgens Fawstin is het een schande dat Batman zich met een moslim had ingelaten, want in werkelijkheid schuilt volgens hem in iedere moslim een jihadi en is Batman zelf ook niet immuun voor de islamisering. Fawstins eigen cartoonreeks heet Infidel Comics en zijn superheld heet Pigman, die strijdt tegen jihadi’s en geen truffels maar problemen met moslims kan opsporen. Fawstin is de zoon van Albanese immigranten die in de Bronx is opgegroeid en de islam heeft afgezworen. Dat zijn islamitische ouders volgens zijn eigen logica ook jihadi’s zijn wordt door Fawstin ontkend.

Het laatste bewijs dat men zwicht voor ‘islamisering’ zien Wilders en zijn medestanders, maar ook een krant als de Volkskrant, in de afzegging van een evenement in Augustus in Florida. Geert Wilders zou optreden op een fund raiser voor de lokale afdeling van de Republikeinse partij in Palm Beach. Die organiseren ieder jaar een lobsterfest, waar een entreebewijs 125 dollar kost en sponsoren voor 1.250 tot 4.000 dollar een tafel kunnen reserveren. Dit jaar zou het evenement plaatsvinden in de Boca West Country Club, maar de eigenaar deelde mee dat hij niet wist dat Geert Wilders er zou spreken en heeft de reservering uit veiligheidsoverwegingen ingetrokken. Het lobster fest van de lokale afdeling van de Republikeinen in Palm Beach ging vorig jaar bijna niet door, omdat er binnen de afdeling verzet was tegen een geplande ontmoeting met vertegenwoordigers van de homogemeenschap. Een van de onderwerpen was de stelselmatige discriminatie van homo’s op de huizenmarkt. De afdelingsvoorzitter had gehoopt een brug te slaan, maar zag zich gedwongen op te stappen. Wilders heeft ondertussen aangekondigd dat hij de tentoonstelling van Garland naar Nederland wil halen en de cartoons wil exposeren in ons parlement. Mocht dat om wat voor reden niet doorgaan dan heeft hij weer een bewijs in handen voor het complot tegen hem en de dreigende ondergang.