‘De executiefoto’s uit Indonesië zijn momentopnames’

De foto’s van een executie van Indonesische vrijheidsstrijders zijn een momentopname. (Volkskrant)

Ja, het moment van het doden van mensen door een vijandelijk leger. Wat deed Nederland daar anders dan haar belangen beschermen? De schrijver van dit stuk doet het voorkomen alsof het leger is ingezet om de plaatselijke bevolking te beschermen, nou dat maak je zelfs de kat niet wijs. Het was gewoon een inval van een koloniale macht die zijn belangen wilde beschermen, niet meer en niet minder.

Dat dat nooit zo geaccepteerd is, begrijp ik best. Maar soms doet de waarheid pijn. Het is betreurenswaardig dat er zoveel mensen gestorven zijn omdat Nederland zich als een koloniaal bleef gedragen, met dank aan:

De bestuurlijke elite in Indië en ook de koloniale ondernemers waren voor de Tweede Wereldoorlog verbonden met liberale en protestantse partijen. Die vormden nu juist in 1946 – en deels in 1948 – de oppositie en wilden van enige concessie aan de Republiek Indonesië niets of nauwelijks weten.

Liberalen, van willen is kunnen en ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. Als je je laat uitbuiten of overheersen, is dat je eigen schuld. Enzo.

4 gedachten over “‘De executiefoto’s uit Indonesië zijn momentopnames’”

 1. Foto’s zijn ipso facto (vanwege hun aard) een momentopname.

  Nou ja, het is een verhaal in de Bruine Bode. Je verwacht dan inderdaad eerder vergoelijking van dan een kritiek op het Nederlandse optreden in Indonesië.

 2. Nederlandse soldaten waren in Indonesie, als je de foto’s bekijkt niks beter dan Duitse-ss soldaten in WO11.

 3. Speciaal voor de auteur van de bewuste artikel: Srebrenica is ook een momentopname, hoor.
  Die heeft ook “een bredere tekst en uitleg nodig. Die is er niet gekomen ….”

  Hoe lang blijven we in het koloniale denkbeeld vastzitten?

 4. @ 2

  Sterker nog, er dienden zelfs voormalige Nederlandse waffen-ss soldaten in het Leger. Lees maar Ger Verrips : Mannen die niet deugden.

Reacties zijn gesloten.