De demonstranten tegen Cordoba House, New York op 11 september 2010

Onderstaand artikel is overgenomen met toestemming van de auteur, wltr, en verscheen eerder op zijn eigen website.

Volgens Nederlandse en Amerikaanse media groeit het verzet tegen de bouw van Cordoba House nabij 9/11 Ground Zero. De lijst van de conservatieve, neoconservatieve en christenfundamentalistische sprekers voor de aangekondigde demonstratie van SIOA op 11 september werd gisteren bekend gemaakt door Pamela Geller op haar anti-Islam website Atlas Shrugs.

Tijd voor een kort overzicht om te laten zien in wat voor gezelschap Wilders zich zal bevinden, naast Pamela Geller en Robert Spencer van SIOA die hem hebben uitgenodigd. Er wordt gesproken over nabestaanden, maar niemand wordt met name genoemd. Tot dusverre hebben weinige nabestaanden gedemonstreerd. De demonstranten waren tot nu toe vooral aanhangers van de Tea Party beweging en christenfundamentalisten. Zo’n demonstratie is natuurlijk ook een mooie gelegenheid om mensen te bekeren of een politieke campagne te voeren.

Volgens het persbericht zullen de volgende sprekers aanwezig zijn. Interessant is dat op één na de personen die in het persbericht worden genoemd, niet op het affiche worden genoemd. Wilders twitterde onlangs dat hij al een ticket heeft gekocht voor zijn reis naar New York.

John Bolton

Geller noemt John Bolton consequent “Ambassador John Bolton”. Bolton werd tijdens een reces van de Senaat door George W Bush benoemd tot VN Ambassadeur voor de Verenigde Staten. Bolton staat bekend als een hater van de Verenigde Naties en kwam regelmatig in het nieuws door zijn agressieve handelswijze en laatdunkende en onbeschofte commentaren. Uiteindelijk werd zijn termijn bij de VN niet verlengd, omdat de Senaat weigerde zijn benoeming te bevestigen.

Bolton was onder Reagan en Bush staatssecretaris voor Defensie. Hij leidde voor de regering van George W Bush de weerstand tegen het Internationaal Strafhof in Den Haag, waarin hij probeerde andere landen te overtuigen Amerikanen vrij te stellen van vervolging.

Bolton was een van de ondertekenaars van de brief van de neoconservatieve denktank Project for the New American Century (PNAC) in 1998, waarin toenmalig president Bill Clinton werd opgeroepen de Iraakse dictator Saddam Hoessein af te zetten. PNAC was de organisatie die ijverde voor het behoud van de rol van de VS als de leidende (militaire) macht. “Wat goed is voor de VS is goed voor de rest van de wereld”. Andere bekende leden van PNAC waren Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz en Richard Perle. In 2002 stuurde PNAC George W Bush een brief met het verzoek Irak aan te vallen.

Bolton is een van de architecten van de oorlog in Irak. Hij is de aanstichter van het verhaal dat Irak zou beschikken over massavernietigingswapens, volgens hem beschikken Iran en Syrië daar ook over. De Democraten beschuldigen Bolton ervan ook de aanstichter te zijn van het verhaal dat Irak had geprobeerd yellow cake uranium te verwerven. De bewijsstukken die Bolton aanvoerde bleken later te zijn vervalst.

Newt Gingrich

De aartsconservatief Gingrich heeft een lange politieke carrière in de Republikeinse partij. Gingrich wordt gezien als een van de leidende figuren, die na 40 jaar een einde maakte aan de meerderheid van de Democraten in het Amerikaanse Congres. Hij was in die tijd populair en werd gekozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. In 1998 verloor hij zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden en trad hij af als voorzitter.

Hij leidde tot voor kort een redelijk sluimerend bestaan, treedt onregelmatig op in TV programma’s als commentator en panellid en is een fellow van de conservatieve Hoover Institution en het American Enterprise Institute, de bolwerken van de rechtervleugel van de Republikeinse partij en de supporters van George W Bush en Dick Cheney. Hij ziet marteling als een legitiem middel en waardeert Bush voor zijn agressieve politiek, waardoor de VS volgens hem veiliger is geworden.

Gingrich is een van de felste tegenstanders van Obama en heeft sinds diens aantreden zijn politieke ambities nieuw leven ingeblazen en zich opnieuw kandidaat gesteld voor het presidentschap in 2012. Hij heeft in Islamofobie een nieuwe melkkoe gevonden om die ambitie kracht bij te zetten. Hij was de eerste politicus in de VS die beweerde dat Sharia een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.

Gary Berntsen

Gary Berntsen is een voormalig CIA agent, die in Afghanistan aan geheime missies heeft meegewerkt om Al Qaeda leden te vermoorden of op te pakken. Hij was het hoofd van de CIA-operatie in Oost-Afghanistan en leidde het Jawbreaker Team voor het ontzet van Bora Bora, waar grotten in het bergachtige grensgebied van Afghanistan en Pakistan werden uitgekamd en opgeblazen, zonder dat er een spoor van aanwezigheid van Al Qaeda terroristen werd gevonden. Hij schreef in 2005 het boek Jawbreaker, waarin hij de Amerikaanse legertop verwijt te weinig middelen beschikbaar te hebben gesteld om Osama bin Laden op te kunnen pakken en in plaats daarvan het op een akkoord te hebben gegooid met Afghaanse stamhoofden en krijgsheren.

De Republikein Berntsen heeft zich kandidaat gesteld voor de Amerikaanse senaat.

Jordan Sekulow

Jordan Sekulow, een Messiaanse Jood, is de directeur van de afdeling Government Affairs van het American Center for Law and Justice (ACLJ). ACLJ werd in 1998 opgericht door de TV-dominee en christenfundamentalist Pat Robertson en voert rechtszaken tegen abortusklinieken en verdedigt de pro-life beweging in de VS, met name hun recht om te demonstreren bij abortusklinieken en drukwerk te verspreiden van drukwerk op publieke plaatsen.

Sekulow heeft verschillende programma’s op christelijke radiozenders en heeft een wekelijks programma op het Trinity Broadcast Network, het grootste christelijke TV-station in de VS, opgericht door ondermeer Jim Bakker.

Sekulow was voor de Bush-Cheney campagne in 2004, directeur van de National Youth Coalition en wordt gezien als degene die de dalende populariteit van Bush wist te keren, door vooral jonge christenen te winnen voor de Republikeinen. In 2008 werkte hij voor presidentskandidaat Romney, die volgens de CPAC peiling de meeste steun had, maar uiteindelijk werd toch voor McCain gekozen.

Michael Grimm (onbevestigd)

De Republikein Michael Grimm is de leider van de Staten Island Tea Party. Grimm is een oorlogsveteraan, die als marinier in Irak vocht en voormalig FBI-agent. Grimm is verwikkeld in een conflict met de FBI en de Amerikaanse Marine, omdat hij hun logo’s misbruikt in zijn wervingscampagne, waarmee wordt gesuggereerd dat de FBI en de US Marine hem en zijn kandidaatsstelling zouden ondersteunen, iets wat door de betrokken instellingen wordt ontkend. Sarah Palin steunt zijn kandidatuur voor het congres.

Affiche vs persbericht

Andere namen die niet in het persbericht maar wel op het affiche worden genoemd, zijn Noni Darwish, directeur van Former Muslims United; voormalig Soedanese kindslaaf en mensenrechtactivist Simon Deng; de Deen Anders Gravers, die Stop Islamization of Europe leidt; Dan Maloney van de Tea Party beweging en Republikeinse kandidaat voor het Congres; oorlogsveteraan James Lafferty van de Virginia Anti-Sharia Task Force; dominee Michael Faulkner die Republikeins kandidaat is voor het Congres; Dr Babu Museelan, Hinduleider en mensenrechtenactivist die bekend werd nadat hij beweerde dat de aanslag in Bombai het begin was van een reeks aanslagen in grote steden over de hele wereld; Richard Connerny van Pace University; Nelly Braginskaya die haar zoon verloor bij de aanslag op de Twin Towers; Pamela Hall, die mensenrechtenactiviste wordt genoemd, maar waarover niets bekend is, behalve dat ze de interviews van Geller met Wafa Sultan (en met Wilders) heeft opgenomen en foto’s van Geller maakt op bijeenkomsten. Velen van hen demonstreerden al eerder met Geller en SIOA. Gravers en Museelan duiken regelmatig op in de weblogs van Robert Spencer.

Bronnen:

Wikipedia over Bolton, Gingrich, Berntsen en Sekulow

The Daily Beast: Palin Invades New York

Financial Times: Zero Tolerance and Cordoba House

1 gedachte over “De demonstranten tegen Cordoba House, New York op 11 september 2010”

Reacties zijn gesloten.