Dagafsluiter: Are You Sitting Comfortably?

Vandaag werd bekend dat Ray Thomas, één van de oprichters van The Moody Blues, is overleden aan prostaatkanker. Hij is 76 jaar oud geworden. Thomas zat eind jaren ’50 al in diverse bluesbands en heeft zelfs nog in Hamburg in het voorprogramma van The Beatles gestaan. Het grote succes kwam voor hem met The Moody Blues, wier “Days of Future Passed” uit 1967 er aanspraak op kan maken het eerste symfonische rockalbum uit de geschiedenis te zijn.

Sommigen beschouwen The Moody Blues als verwerpelijke softpop – de band werd ooit omschreven als “een soort James Last voor hippies” – maar ik heb altijd een zwak voor de Moody’s gehad. In 1972 ging de band uit elkaar, na een trits uiterst succesvolle albums. In 1978 volgde een reünie, maar het latere werk kan niet in de schaduw staan van de zeven albums die tussen 1967 en 1972 werden geproduceerd.

Are You Sitting Comfortably? is één van Thomas’ mooiste composities. Escapisme was destijds aan de orde van de dag, en het is zelden beter vorm gegeven dan in deze dromerige excursie naar het tijdperk van Camelot, King Arthur en Guinevere.

Take another sip my love and see what you will see,
A fleet of golden galleons, on a crystal sea.
Are you sitting comfortably?
Let Merlin cast his spell.

Ride along the winds of time and see where we have been,
The glorious age of Camelot, when Guinevere was Queen.
It all unfolds before your eyes
As Merlin casts his spell.

The seven wonders of the world he’ll lay before your feet,
In far-off lands, on distant shores, so many friends to meet.
Are you sitting comfortably?
Let Merlin cast his spell.