D66 shopt eigen wethouder van de foto

D66 in het Stichtse Vecht heeft de eigen wethouder Franko Zivkovic-Laurenta uit de kandidatenfoto voor de raadsverkiezingen geshopt. Ook is hij online van de kandidatenlijst geschrapt.

Zivkovic kaartte onlangs de integriteit van zijn D66-collega Pieter de Groene aan bij de burgemeester. De Groene heeft naar het lijkt geprobeerd de gemeenteraad te misleiden over de verhuur van een gebouw aan een kinderopvangorganisatie. Het gebouw blijkt eigendom te zijn van zijn partner. Tegen De Groene is nu een integriteitsonderzoek gestart.

Het bestuur van D66 beschouwt de actie van Zivkovic om een of andere reden als ‘verraad aan de waarden van de partij’ en probeert nu dus de geschiedenis te herschrijven. Wat er waar is van de beschuldigingen weten wij uiteraard niet. Het interesseert ons eigenlijk ook amper. Het doet ons wél ergens aan denken.

Op 20 maart 1920 gaf  Lenin een toespraak op het plein voor het Bolshoi theater in Moskou. Rechts op de originele foto staat Leon Trotski (in militair uniform).


Na Stalin’s machtsgreep midden jaren ’20 probeerde Stalin de geschiedenis te herschrijven. Met name zijn oude rivaal Trotski moest het daarbij ontgelden. Uiteindelijk liet Stalin hem in 1940 definitief uit de weg ruimen. Eerst echter werd elke (positieve) verwijzing naar Trotski uit de partijgeschiedenis verwijderd. Op de foto hieronder is Stalin’s rivaal vakkundig weggeretoucheerd. Die praktijk heeft dus inmiddels school gemaakt. Niet alleen in Noord-Korea, óók bij D66.