Corona: hoofdstad Chili in lockdown

De Chileense hoofdstad Santiago gaat vanaf zaterdag in een vrijwel volledige lockdown. Meer dan 8 miljoen mensen die in en rond de stad wonen mogen alleen nog naar buiten voor het hoogst noodzakelijke.

Gisteren werden in Chili  7,716 nieuwe besmettingen gemeld. Dat kwam als een schok, omdat inmiddels 58% van de bevolking gevaccineerd is. Vrijwel alle nieuwe besmettingen vonden plaats onder mensen die nog niet gevaccineerd zijn.

Critici verwijten de regering het land veel te snel opengegooid te hebben. Dankzij een relatief strenge lockdown wist Chili de besmettingscijfers lange tijd laag te houden. Misleid door de gunstige cijfers en de hoge vaccinatiegraad probeerde de regering de haperende economie weer op gang te krijgen door de lockdown weer vrijwel volledig op te heffen. Enigszins begrijpelijk is dat overigens wél: niet álle landen zijn zo rijk als Nederland, België en Duitsland. De Chileense regering kon de verleiding dan ook niet weerstaan en hief alle reisbeperkingen op. Ook mochten alle winkels, restaurants, café’s en vakantieparken weer open.

Te vrezen valt dat Chili niet het laatste land zal zijn dat het slachtoffer wordt van het eigen optimisme.

Bron: BBC News

Uitgelichte afbeelding: Photo by Mehrnegar Dolatmand on Unsplash